Κόσμος

«Σύγκρουση» Ρώσων Εβραίων με τους Κομμουνιστές με αφορμή τoυς σορούς Λένιν και Στάλιν - Δηλώσεις Β.Πούτιν

Μεγάλη κόντρα ξέσπασε μεταξύ των Εβραίων της Ρωσίας και του κομουνιστικού κόμματος με αφορμή την σορό του Λένιν , την οποία αρχικά οι Εβραίοι ζήτησαν να ταφεί και οι Κομμουνιστές «απάντησαν» ζητώντας την καθαίρεση του Αρχιραβίνου της Ρωσίας.

«Η απαίτηση του του κόμματος «κομμουνιστική Ρωσία» για καθαίρεση του Αρχιραβίνου της Ρωσίας Berl Lazar μετά την  πρότασή του να ταφούν  τα απομεινάρια των  σωμάτων Στάλιν και Λένιν δεν είναι εφικτή, και το ρωσικό σύνταγμα προστατεύει το  δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων των εβραϊκών κοινοτήτων της Ρωσίας  (FJC) Boruch Gorin.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος «Κομμουνιστική Ρωσία» Sergei  Malinkovich καταδίκασε τον Αρχιραβίνο Lazar για τις δηλώσεις του σχετικά με Λένιν και Στάλιν, κατηγορώντας τον  ότι «οι δηλώσεις αυτές αποτελούν  υποκίνηση κοινωνικής διχόνοιας στην χώρα».

«Πρώτον, το σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, και δεύτερον, ο αρχιραβίνος της Ρωσίας Berel Lazar δεν είναι  εκλεγμένος αξιωματούχους του κράτους, αλλά εκλέγεται από  το κογκρέσο των Εβραίων Ραβίνων", δήλωσε ο ηγέτης των Εβραίων της Ρωσίας.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χάσει τον τίτλο διότι δεν είναι δυνατή  κοσμική παρέμβαση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από  κατάφωρη παραβίαση των κανόνων των Εβραίων και των εντολών της Τορά» ανέφερε η υπηρεσία τύπου των Εβραίων της Ρωσίας .

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε θρησκεία  έχει μαρτυρολόγιο με τα θύματα της έτσι και ο ο Ιουδαϊσμός δεν αποτελεί εξαίρεση».

Ο Αρχιραβίνος της Ρωσίας αποκάλεσε την σοβιετική περίοδο ως «ζοφερή»αναφέροντας ως αντεπιχειρήματα μια σειρά θανάτων Επισκόπων της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας , και επικρίνοντας το κόμμα «κομμουνιστική Ρωσία», το οποίο αρνείται πεισματικά να δεχθεί αυτά τα γεγονότα και τα αποσπάσματα που μιλούν για τον ηρωισμό του ρωσικού λαού εκείνη την περίοδο.

«Σε αντίθεση οι Κομμουνιστές είναι αμετανόητοι και θεωρούν ακόμη και σήμερα ότι  όλα τα καλά που έχουν  επιτευχθεί στη χώρα έγινε την περίοδο των στυγνών της Σοβιετικής Ένωσης »,  δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εβραίων.

«Οι αρχές της Ρωσίας δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταφεί η σορός του σοβιετικού επαναστάτη Βλαντίμιρ Λένιν, που εκτίθεται σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία», είχε διαβεβαιώσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πριν ένα χρόνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν μιλώντας για το θέμα αυτό είχε δηλώσει ότι  ο ηγέτης της ρωσικής επανάστασης, που πέθανε το 1924 και συνεχίζουν ως και σήμερα να θαυμάζουν πολλοί Ρώσοι, ήταν υπεύθυνος για την «έκρηξη» στη χώρα.

«Οι ιδέες πρέπει να καταλήγουν σε καλά αποτελέσματα, όχι όπως συνέβη στην περίπτωση του Βλαντίμιρ Ίλιτς Λένιν", είχε δήλωσε παλαιότερα ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του προεδρικού συμβουλίου για τις επιστήμες και την παιδεία.

Ήταν οι ιδέες του Λένιν οι οποίες «τελικά οδήγησαν στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης» το 1991, υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας μια ασυνήθιστη κριτική στον ηγέτη της επανάστασης των μπολσεβίκων το 1917.

«Τοποθέτησε μια βόμβα στα θεμέλια του ακινήτου που ονομάζεται Ρωσία και κατόπιν αυτή εξερράγη», συνέχισε ο Πούτιν, ο οποίος συχνά εμφανίζεται να τρέφει νοσταλγία για τη σοβιετική εποχή.

Η απόφαση για τις σορούς  Λένιν και Στάλιν  συζητήθηκε επισταμένα το 1990 και δεν πάρθηκε καμία απόφαση ταφής. Το ζήτημα αυτό όμως αποτελεί «αγκάθι» μέχρι σήμερα στην χώρα αυτή , ειδικά μετά την επανάκαμψη της ορθοδοξίας και της πίστης των Ρώσων.

Την περίοδο εκείνη,  Σοβιετικοί ηγέτες ειδικά όπως οι  Στάλιν και  Λένιν είχαν «θεοποιηθεί» αν και επίσημα στην χώρα επικρατούσε αθεΐα, κάτι που αποτελεί ένα από τα παράδοξα του καθεστώτος αυτού. Το ίδιο συμβαίνει και στην κομμουνιστική Β.Κορέα στην οποία ο πατέρας του σημερινού ηγέτη της χώρας και ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρούνται από το καθεστώς περίπου  ως «θεοί» επί γης.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ