Αρχείο

Συμφωνία για μαχητικά 100 εκατ. λιρών «έκλεισαν» Μέι - Ερντογάν! Συνεργασία BAE Systerms και ΤΑΙ στην κατασκευή του τουρκικού μαχητικού ΤF-X - Προς πλήρη ανατροπή ισορροπιών στο Αιγαίο

Tον απόλυτο αιφνιδιασμό προκαλεί στην Αθήνα η συμφωνία της Τερέζα Μέι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία η Μεγάλη Βρετανία θα προμηθεύσει την Τουρκία με μαχητικά αεροσκάφη, με την ελπίδα να γίνει η χώρα της ο κύριος προμηθευτής αμυντικών συστημάτων της γειτονικής μας χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι, η βρετανική BAE Systerms θα συνεργαστεί με την τουρκική ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) στην κατασκευή ενός νέου τουρκικού μαχητικού τζετ, του TF-X.

Το TF-X έχει δυο κινητήρες, αισθητήρα IRST και σχεδίασή stealth. Τα όπλα μεταφέρονται εσωτερικά.

 

Η πρόοδος στην εμπορική συμφωνία είχε παύσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, όμως η Μέι και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν ότι τώρα το κοινό πρόγραμμα θα προχωρήσει.

Η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία η βρετανική ΒΑΕ θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει σε συνεργασία με την Τουρκία, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την παραγγελία 250 επιπλέον αεροσκαφών τα επόμενα 20 χρόνια.

Η βρετανική BAE ανταγωνιζόταν την ευρωπαϊκή εταιρία Airbus για το συγκεκριμένο συμβόλαιο και η Ντάουνιγκ Στριτ βρήκε την ευκαιρία, μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία, να αυξήσει τις δουλειές στην αμυντική της βιομηχανία.

Νωρίτερα, η Άγκυρα και το Λονδίνο συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία είναι και η πρώτη ηγέτιδα δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε στο προεδρικό μέγαρο, η Μέι είπε πως είναι "υπερήφανη" που η Βρετανία στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την προάσπιση της δημοκρατίας της στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές