Αρχείο

Τελικά λειτουργεί κάτι σωστά; Σημαντικό ελάττωμα στο μπροστινό σύστημα προσγείωσης του F-35C θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα

Του Κώστα Κομποθέκρα

Παρ΄όλο που έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τότε που η Lockheed Martin ξεκίνησε τις δοκιμές των F-35, η έκδοση F-35C που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αεροπλανοφόρα παρουσιάζει μία σειρά από προβλήματα. Αυτή την φορά το πρόβλημα βρίσκεται στην φάση της απογείωσης από τον καταπέλτη.

Λίγο πριν την απογείωση και όταν ο κινητήρας βρίσκεται στην μέγιστη ισχύ, το υποστύλωμα του μπροστινού τροχού πιέζεται. Στην συνέχεια η μπάρα συγκράτησης απελευθερώνεται, το μαχητικό εκτοξεύεται προς τα μπρος και τότε το υποστύλωμα  του μπροστινού τροχού αρχίζει να πάλλεται βίαια πάνω κάτω. Αυτή ακριβώς η παλινδρομική κίνηση του υποστυλώματος καθώς το μαχητικό φεύγει με ολοένα και αυξανόμενη ταχύτητα, είναι που προκαλεί το πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο τεχνικό ζήτημα προέκυψε έντονα κατά το τρίτο στάδιο των δοκιμών το καλοκαίρι που μας πέρασε στο αεροπλανοφόρο George Washington, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των πιλότων.

Και αυτό γιατί το υπερσύγχρονο και «φορτωμένο» με οθόνες και ενδείξεις κράνος, καθώς και η μάσκα οξυγόνου επιβαρύνουν το σαγόνι του πιλότου με την βίαιη παλινδρομική κίνηση. Επιπλέον την κρίσιμη στιγμή της απογείωσης ο πιλότος «είναι τυφλός» καθώς δεν είναι σε θέση να διαβάσει τις ενδείξεις που εμφανίζονται στο κράνος.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο αλλά έχει επισημανθεί εδώ και 3 χρόνια, ενώ αν δεν επιλυθεί σύντομα θα πρέπει να επανασχεδιαστεί από την αρχή όλο το σύστημα του μπροστινού τροχού, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την συνολική βιωσιμότητα του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είναι η προγραμματισμένη χρονιά που τα συγκεκριμένα μαχητικά θα καταστούν επιχειρησιακά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...