Αρχείο

Σαρωτικές αλλαγές: Οι ΗΠΑ αντικαθιστούν την Γερμανία με την Πολωνία στην Ευρώπη - Η Βαρσοβία παίρνει 96 F-16 και AGM-158 JASSM - Η Μόσχα απαντά με το Τ-50 σε εναέριο ανεφοδιασμό (βίντεο, εικόνες)

Φαίνεται όμως ότι οι ΗΠΑ προορίζουν την Πολωνία ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης. Αυτό είχε προβλέψει άλλωστε και το Stratfor, το όργανο της CIA λέγοντας πως η δύναμη της Γερμανίας θα μειωθεί και θα "αναδυθεί" η Πολωνία. Ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Antoni Macierewicz, τόνισε ότι η Παγκόσμια Τάξη που δημιουργήθηκε με την Διάσκεψη της Γιάλτας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει τελειώσει! Πρακτικά αυτό σημαίνει πόλεμος, νέες σφαίρες επιρροής κτλ. 

Μετά την Διάσκεψη της Γιάλτας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας ή αλλιώς 'Kresy' "απορροφήθηκαν" από Ουκρανία, Λευκορωσία και Λιθουανία. Ως αντάλλαγμα η Βαρσοβία έλαβε γερμανικά εδάφη  στα δυτικά ως αποζημίωση!

 

Τις πρώτες φωτογραφίες με αναρτημένα τα βλήματα AGM-158 JASSM σε πολωνικά F-16C/D block 52+ Adv έδωσε στη δημοσιότητα η πολωνική Αεροπορία. Η Πολωνία έχει προμηθευτεί 70 JASSM τα οποία έχουν εμβέλεια 370 χλμ. για την βασική έκδοση και 1000 χλμ. για την έκδοση JASSM ER. Tο βλήμα διαθέτει και σχεδίαση stealth για να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός του από τα εχθρικά ραντάρ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο άμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά 96 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε στην δυτική Πολωνία, στο προάστιο Lubuskie, όταν το όχημα τύπου Humvee που οδηγούσε...τράκαρε, ένα φορτηγό με βλήματα αρμάτων M-1 Abrams ανατράπηκε στον δρόμο 27 με αποτέλεσμα να κλείσει ο αυτοκινητόδρομος. Το περιστατικό έλαβε χώρα το Σάββατο.

https://www.youtube.com/watch?v=Ptm3qb-sZT8

Η άφιξη των 4.000 αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία, τα οποία ήδη αναπτύχθηκαν  κατά μήκος των συνόρων της Πολωνίας με την Ρωσία,  παρακολουθούνται με ενθουσιασμό από την πολωνική  κρατική ηγεσία και με οργή από την Μόσχα .

Η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε στην πολωνική πόλη Zagan, και ο υπουργός άμυνας της χώρας περιέγραψε την κίνηση των ΗΠΑ σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα .

« Περιμέναμε  πολύ καιρό, τουλάχιστον  δέκα χρόνια, και αισθανθήκαμε  μερικές φορές ότι μείναμε μόνοι μας . Είχαμε σχεδόν χάσει την ελπίδα, γιατί νιώσαμε οι μόνοι που προστατεύουν τον πολιτισμό ενάντια στην επιθετικότητα από την Ανατολή»,  είπε ο Πολωνός υπουργός άμυνας Α. Maćerevič στην τελετή χαιρετίζοντας το στρατό των ΗΠΑ.

Οι κάτοικοι της πόλης Zagan πέρασαν την ημέρα τους με τους Αμερικανούς στρατιώτες και περιόδευσαν στα αμερικανικά άρματα μάχης  και φωτογραφήθηκαν μαζί τους .

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αυτή η μικρή πόλη στην Πολωνία ήταν το επίκεντρο των γεγονότων με την άφιξη των Αμερικανών.

Αυτή είναι η πρώτη εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, και η πρώτη άφιξη  αμερικανικών στρατευμάτων στην συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Στην αποστολή «Atlantic resolve»  συμμετάσχει μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία με πάνω από 3.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και βαρέα όπλα οι οποίοι  αναπτύχθηκαν στην Πολωνία αλλά και σε Εσθονία,  Λετονία και Λιθουανία ,  Ρουμανία,  Βουλγαρία και  Ουγγαρία εκ περιτροπής.

Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Vitlod Vaščikovski είπε ότι σε περίπτωση που  ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιτύχει οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, αυτή θα αποβεί σε βάρος της Βαρσοβίας.

« Δεν μπορώ  να επικρίνω κανέναν, γιατί θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Είμαστε γείτονες της Ρωσίας και θέλουμε ειρήνη. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τους Αμερικανούς,  μας αρέσει, αλλά όχι εις βάρος μας»  είπε  ο Vaščikovski στο ραδιόφωνο .

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Antoni Maćerevič είπε ότι η άφιξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία αντιπροσωπεύει το τέλος της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

«Η Ρωσία χαρακτήρισε  την ανάπτυξη των αμερικανικών αρμάτων μάχης  και τεθωρακισμένων οχημάτων  στην Πολωνία  ως απειλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

« Εμείς ερμηνεύουμε αυτήν την κίνηση  ως απειλή και  δράση που απειλεί τα συμφέροντα και την ασφάλειά μας. Τρίτη χώρα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στα σύνορά μας στην Ευρώπη. Δεν είναι καν μια ευρωπαϊκή χώρα»,  είπε ο Πεσκόφ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar -Tass.

«Η ανάπτυξη των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εκ περιτροπής, παρακάμπτει τις υπάρχουσες συμφωνίες του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», δήλωσε ο Ντμίτρι Ευθύμωφ , στρατιωτικός αναλυτής και εμπειρογνώμονας στο γεωπολιτικό ινστιτούτο  της Μόσχας.

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να  διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις τους επόμενους  εννέα μήνες, οι οποίες θα πυροδοτήσουν νέα ένταση στην περιοχή .

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσπάθεια αυτή είναι μια προσπάθεια από την Ουάσιγκτον να ενισχύσει την παρουσία της στην Ευρώπη, τουλάχιστον στο τακτικό επίπεδο.

https://youtu.be/MKukPy1Hp8g

https://youtu.be/QtnfpaSdZMo?t=3

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...