Πολιτική

Σήμερα εξετάζει ο ESM τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Εξετάζει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) τις λεπτομέρειες των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έπειτα από τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η μονομερής ανακοίνωση μέτρων στήριξης προς συνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εξετάσει και τους κανονισμούς στους οποίους υπόκεινται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης και χρηματοδότησης τους, έτσι ώστε τυχόν επιπλέον έξοδα να επιβαρύνουν μόνο την Ελλάδα και όχι άλλα κράτη-δανειστές.

Η συζήτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM αναμένεται να οδηγήσει στα εξής τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα:

1.Ανταλλαγή παλιών ομολόγων με νέα του ESM. Μερικές Ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ο ESM θα δώσει ρευστότητα έτσι ώστε να εκδώσει νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά. Συνεπώς η κίνηση αυτή θα μειώσει τα επιτόκια που καλείται να εξυπηρετήσει το Κράτος

2.Ανταλλαγή επιτοκίων των δανείων του ESM προς το Ελληνικό Κράτος, με στόχο τη σταθεροποίηση του κόστους δανεισμού της χώρας, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερα επιτόκια στο μέλλον.

3.Αλλαγή του προφίλ των μελλοντικών χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα, με την έκδοση ομολόγων με μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης, έτσι ώστε να συνάδουν χρονικά με την ωρίμανση των υπόλοιπων δανείων της Ελλάδας, με στόχο την επιπλέον σταθεροποίηση των επιτοκίων.

Σημειώνουμε για το ιστορικό πως το Eurogroup έδωσε εντολή στον Μηχανισμό Στήριξης στις 25 Μαΐου 2016 να σχεδιάσει μέτρα βιωσιμότητας για το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο και στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, κάλεσε τον ESM να εφαρμόσει τα βραχυπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ