Αρχείο

Παρέμβαση Γερμανίας η οποία επιβεβαιώνει το pentapostagma.gr: "Οι Σέρβοι αλλάζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια - Ετοιμάζεται και απόσχιση των Σερβοβόσνιων"

Παρέμβαση των Γερμανών στα τεκταινόμενα ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο μέσω του γνωστού γερμανικού περιοδικού Der Spiegel το οποίο κατηγορεί το Βελιγράδι ότι θέλει να αλλάξει τα σύνορα στην ΝΑ Ευρώπη! Με την αμέριστη συμπαράσταση της Ρωσίας φυσικά..

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι την παραμονή της μεγάλης κρίσης στη Συρία και την Ουκρανία, νέες συγκρούσεις εμφανίζονται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες από την άποψη των παρατηρητών μπορούν να δώσουν ένα αιματηρό και βίαιο πόλεμο ανά πάσα στιγμή  .

Ειδικά οι κρίσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα .

Γερμανός  αναλυτής  πρόσφατα έκανε μια ζοφερή πρόβλεψη για τα  δυτικά Βαλκάνια . «Ο εκδημοκρατισμός της περιοχής έχει από καιρό παρέλθει. Εν τω μεταξύ, όλα είναι ανοιχτά, και είναι δυνατόν να συμβούν πολλά και επικίνδυνα σενάρια», είπε ο ίδιος στο γερμανικό περιοδικό Spiegel Online.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ καταδίκασε πρόσφατα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία κήρυξε παράνομη την εθνική εορτή των Σερβοβόσνιων  στις 9 Ιανουαρίου. Το σκεπτικό ήταν ότι αυτή αποκλείει τους  Κροάτες και τους μουσουλμάνους πολίτες του κράτους.

Οι Σερβοβόσνιοι γιορτάζουν την   9η Ιανουαρίου του 1992,  τρεις μήνες πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία (1992-1995), την οποία ανακηρύχθηκε η  Republika Srpska, η οποία σήμερα αποτελεί συστατικό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Ο Ντόντικ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας εδώ και επτά χρόνια  και δεν αποδέχεται  την απόφαση, προκαλώντας "βραχυκύκλωμα" στο 'κράτος-παρωδία" .

Πριν από δέκα ημέρες, αστυνομικοί, πυροσβέστες,  βετεράνοι και  μαθητές έκαναν παρέλαση  μέσα από την πόλη της Μπάνια Λούκα, η οποία κατοικείται από Σέρβους. Ο Ντόντικ δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει  την ταυτότητα,  και τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

Η παρέλαση στη Μπάνια Λούκα κινητοποίησε  την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε προσωπικά  κυρώσεις εναντίον του Ντόντικ.

Επιπλέον, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να κάνει επιχειρήσεις με Σερβοβόσνιους. Η εξήγηση ήταν ότι είχε παρεμποδιστεί η ειρηνευτική συμφωνία, η οποία είχε συμφωνηθεί μετά τον πόλεμο.

Οι Σερβοβόσνιοι όμως ετοιμάζουν λίαν συντόμως δημοψήφισμα όπου θα καλούνται οι πολίτες του ομόσπονδου σερβικού κρατιδίου να αποφανθούν αν επιθυμούν την απόσχιση από την Βοσνία .

Σε αυτή την απόφαση αντιτίθεται φυσικά η πλευρά των μουσουλμάνων με επικεφαλής τον πρόεδρο Μ. Ιζετμπέκοβιτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι, η κίνηση αυτή θα είναι το έναυσμα της διάλυσης της χώρας  και της ένωσης των  Σερβοβόσνιων με την Σερβία.

Ο Michael Brand, πρόεδρος της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει έξαρση του εθνικισμού  στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και την Σερβία, η οποία θα οδηγήσει λίαν συντόμως σε πόλεμο.

Ο ίδιος έχει εργαστεί στα Βαλκάνια για περισσότερα από 20 χρόνια, και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 φοίτησε για ένα χρόνο σε πανεπιστήμιο στο Σεράγεβο.

Είναι πεπεισμένος ότι ο Ντόντικ κινείται για απόσχιση της Republika Srpska, θέλοντας να διχοτομήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Η ανακοίνωση του Ντόντικ ότι θα  αλλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά, και όταν είναι πολύ αργά θα έχει ήδη ανάψει το φυτίλι », λέει ο Brand.

Εντωμεταξύ το τρένο διακοσμημένο με μοτίβα της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας ξεκίνησε  για να ταξιδέψει  από το Βελιγράδι στη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Σε αυτόν τον τομέα, οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία, γενικά όμως αποτελούν μειονότητα στη μουσουλμανική πλειοψηφία της χώρας. Το περιστατικό όμως ήταν η αφορμή για την διένεξη που δεν λέει να κοπάσει διότι οι αιτίες είναι πολλές και υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.

Όλοι όμως όμως, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές, στρατιωτικοί, Σέρβοι, Αλβανοί αλλά και ξένοι, βλέπουν ότι αυτά που λαμβάνουν χώρα  στην περιοχή δεν συμβαίνουν  τυχαία. Αυτή είναι η ίδια εθνικιστική ρητορική υπήρχε και  πριν τους πολέμους  του 1995 -1999 .

Οι δύο πλευρές είναι έτοιμες από καιρό για την «καταιγίδα» που έρχεται και η οποία θα απλωθεί σε όλα τα Βαλκάνια.

Σε μια σαφή ένδειξη της υποστήριξης για το δημοψήφισμα, ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βοσνία, Petar  Ivancov, είχε προειδοποιήσει ότι χώρα του στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες των Σέρβων της Βοσνάις ..ακόμη και την απόσχιση .

«Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες  της Δημοκρατίας Σέρπσκα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για τον εαυτό τους και την στάση που θα τηρήσουν σε ζωτικά θέματα», δήλωσε ο Ivancov .

Ο Ivancov υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας έχει  θέσει  εκτός νόμου το δημοψήφισμα , εάν παρέμβουν  ΕΕ και ΗΠΑ  , τότε η Ρωσία θα «παρέμβει» και αυτή με την σειρά της .

Το ίδιο δήλωσε και χθες ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, μιλώντας για «αμέριστη στήριξη» στο Βελιγράδι και την Μπάνια Λούκα .

https://youtu.be/lIHUhzRSHOk?t=1

https://youtu.be/3a8b1vPMok0?t=5

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ