Εθνικά θέματα

Ο πύραυλος κρουζ που έχει η Πολεμική Αεροπορία (βίντεο)


Ο περισσότερος κόσμος έχει παρακολουθήσει μέσα από τους τηλεοπτικούς του δέκτες την καταστροφική ισχύ των πυραύλων κρουζ «Τόμαχοκ» των ΗΠΑ.

Πρόκειται για όπλα με μεγάλη καταστροφική ισχύ που δίνουν την δυνατότητα στρατηγικών πληγμάτων σε όποια χώρα τα διαθέτει, καθώς μπορούν να εκτοξευθούν από πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Οι χώρες που τα διαθέτουν, συνήθως εφαρμόζουν την σύγχρονη έκδοση της πολιτικής των κανονιοφόρων, ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας σίγουρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μιας και η Ελλάδα διαθέτει τέτοιο όπλο!

Πρόκειται για περίπου 90 πυραύλους κρουζ, γαλλικής κατασκευής που φέρουν την ονομασία SCALP EG. Η ονομασία SCALP σε ένα πρώτο άκουσμα παραπέμπει στο τμήμα του δέρματος της κεφαλής που έπαιρναν οι αντίπαλοι στους πολέμους ανάμεσα στους αποίκους και τους ινδιάνους. Ωστόσο πρόκειται για αρχικά της φράσης «Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général» που σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά σημαίνει «Γενικής Χρήσης Μακράς Ακτίνας Πύραυλος».

Η παραγγελία τους από την Ελλάδα έγινε τις χρονιές 2000 και 2003.

Κατασκευάζεται από την εταιρεία ΜΒDA. Πρόκειται για πύραυλο συμπαραγωγής της Βρετανίας της Γαλλίας και της Ιταλίας. Το Βρετανικό όνομά του είναι Storm Shadow. Η ονομασία SCALP EG είναι η γαλλική.

Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στο πύραυλο κατά διαδρόμων «Απάτσι» της ίδιας εταιρείας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας

Καθοδήγηση: GPS /INS + IIR (τελική φάση) με Terrain Masking και Terminal pop-up maneuver
Πολεμική Κεφαλή: Bomb Royal Augmenting Charge (BROACH) με τρεις τρόπους λειτουργίας βάρους 120 Kg
Εμβέλεια: 300 km (άλλες πηγές δίνουν εμβέλεια που ξεπερνά τα 560 km)
Βάρος: 1300 kg
Άνοιγμα Πτερύγων Καθοδήγησης: 2.84m
Μήκος: 5.1m
Πλάτος: 0.630 m
Ταχύτητα: 0.85 Mach
Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: M-2000-5
Στόχοι: Ευκολίες Αεροδρομίων, Ελλιμενισμένα Πλοία, Γέφυρες, Ενισχυμένοι στόχοι καθώς και Στόχοι στρατηγικού ενδιαφέροντος
https://www.youtube.com/embed/ZNpwJ9vrW6o

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ