Αρχείο

Ο Κ.Σημίτης βγήκε από τη ναφθαλίνη και προκαλεί: Προέτρεψε τους νέους να φύγουν από την Ελλάδα και δήλωσε άγνοια για τα εγκλήματα στην οικονομία της χώρας

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ στη θητεία του οποίου έγιναν τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα βγήκε από τη ναφθαλίνη και έδωσε μία συνέντευξη ασκώντας σφοδρή κριτική κατά του Γιώργου Παπανδρέου, του Κώστα Καραμανλή και του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ποιος; Ο Κώστας Σημίτης.

Στα θέματα της οικονομίας θα αναφερθούμε στη συνέχεια του άρθρου μας. Θα αναδείξουμε ωστόσο πριν μία εξαιρετικά επικίνδυνη αναφορά που έγινε από έναν πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας και η οποία πέρασε με μικρά γράμματα. Σκοπίμως; Μπορεί. Τι είπε λοιπόν ο κ. Σημίτης στην συνέντευξη που έδωσε στο «capital.gr»;

Προέτρεψε τους νέους να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές, προφανώς και να μείνουν εκεί, καθώς η ανεργία στην Ελλάδα έχει χτυπήσει «κόκκινο». Συμβουλεύει, άκουσον άκουσον τους νέους: «Σε όποιον νέο με ρωτούσε αν πρέπει να πάει στο εξωτερικό ή όχι, αν ήταν σε ηλικία να σπουδάσει και κατάφερνε με κάποιο τρόπο να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες, θα του έλεγα χωρίς κανένα δισταγμό να σπουδάσει στο εξωτερικό», είπε ο κ. Σημίτης.

Και πώς εξήγησε την προτροπή του αυτή προς τους ανθρώπους που είναι το μέλλον της Ελλάδας: «Όχι γιατί τα εδώ πανεπιστήμια δεν είναι καλά όσον αφορά το διδακτικό προσωπικό, αλλά δεν είναι οργανωμένα σε τρόπο ώστε να μπορούν να μεταφέρουν στους νέους την αίσθηση της σύγχρονης κοινωνίας».

Ποια είναι η «σύγχρονη κοινωνία» στην οποία αναφέρεται ο κ. Σημίτης; Προφανώς αυτή που τα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα εξουσιάζουν τις κοινωνίες και ολόκληροι λαοί είναι δέσμιοι των αγορών που ελέγχουν το χρέος. Αυτός ήταν ο σκοπός του πρώην πρωθυπουργού και γι' αυτό δέχθηκε να μπει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ με απολύτως «μαγειρεμένα» στοιχεία και μία ισοτιμία που προμήνυε πώς η χώρα και οι πολίτες της δεν πρόκειται να σηκώσουν ποτέ κεφάλι.

Έχει εξαιρετική σημασία ποιος είναι αυτός που με ύφος «καθηγητή» συμβουλεύει τους νέους Έλληνες να πράξουν ότι έκαναν χιλιάδες άλλοι και να μεταναστεύσουν στην Γερμανία ή άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να παράσχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους με μισθό εξευτελιστικό για το επίπεδο ζωής σε αυτές. Είναι ο κ. Σημίτης του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου, των σκανδάλων στο χώρο της άμυνας, της υγείας, των μεταφορών, των δημοσίων έργων, των Ολυμπιακών Αγώνων κ.α.

Κατά τα άλλα, και εδώ ερχόμαστε στις ευθύνες που καταλόγισε ο κ. Σημίτης, φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός απ' αυτόν. Φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου για τον οποίο όμως ξέχασε να πει πώς του έδωσε το δαχτυλίδι όταν κατάλαβε ότι είχε τελειώσει, φταίει ο Κώστας Καραμανλής που έκανε προσλήψεις και βεβαίως φταίει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος, που έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την οικονομική κατάρρευση της χώρας υπογράφοντας συμβάσεις δισεκατομμυρίων χρεώνοντας τες στις επόμενες γενιές των Ελλήνων δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα.

Δεν ξέρει ποιο ήταν το σχέδιο που θα εξυπηρετούσε ο Γιώργος Παπανδρέου; Προφανώς και το ήξερε, αλλά δεν μίλησε τότε. Αυτός είναι και ο λόγος που τον στολίζει κανονικά. «Αν είχαμε τότε μια σοβαρή πολιτική ηγεσία, θα μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, καθώς το πρώτο μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν ήταν μονόδρομος», είπε για τον κ. Παπανδρέου και συνέχισε:

«Η ίδια η Ελλάδα πρότεινε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα, μάλιστα, τότε στις συζητήσεις, είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει ρευστοποιήσιμη περιουσία 50 δισεκατομμυρίων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο αριθμός ήταν τελείως φανταστικός. Δεν ανταποκρινόταν σε καμιά πραγματικότητα. Όταν είσαι στον βαθμό αυτό ανέτοιμος και λες τέτοιες σαχλαμάρες, το μνημόνιο έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα...».

Ο κ. Σημίτης έβαλε στο στόχαστρο όπως ήταν φυσικό και τον Κώστα Καραμανλή, αν και σπανίως τον κατονομάζει. «Το 2004, η κυβέρνηση που ανέλαβε θεώρησε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για να κερδίσει το εκλογικό σώμα. Να δίνει συνεχώς παροχές, να προβαίνει σε διορισμούς, να σπαταλά και να προχωρεί ακόμη και σε μέτρα τα οποία ήταν πρωτοφανή για την Ε.Ε.», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επανέλαβε την καραμέλα των ελλειμμάτων, αλλά δεν είπε τίποτα για τα swaps και βεβαίως για τις «μαϊμουδιές» επί Γιώργου Παπανδρέου με την ΕΛΣΤΑΤ.

Επιτίθεται επίσης ο Κώστας Σημίτης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας πώς χρειάζεται «σοβαρότητα» και προέβλεψε πώς δεν θα κλείσει η αξιολόγηση γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών. Για να το λέει αυτός κάτι παραπάνω θα ξέρει. Τα κανάλια με το Βερολίνο λειτουργούν ακόμη, όπως όταν χειρίζονταν τις τύχες του ελληνικού λαού.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί και κάτι τελευταίο. Παραμονή της δημοσίευσης της συνέντευξης του ο κ. Σημίτης παραβρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη (προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα «η Υπεράσπιση της Ευρώπης» που έγινε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Βασικοί ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές