Εθνικά θέματα

Ο Ερντογάν μίλησε για μόνιμη παρουσία των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο για να κερδίσει την συνταγματική μεταρρύθμιση

Ανατολίτικα παζάρια από τον Ερντογάν για να πάρει αυτό που θέλει σχετικά με τις εξουσίες στο θέμα του προέδρου, αφορούν οι συνεχιζόμενες δηλώσεις του ίδιου το  τελευταίο διάστημα με στόχο τα "ώτα των εθνικιστών γκρίζων λύκων" που τον στηρίζουν.    

"Ο Τούρκος Πρόεδρος αρνείται να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο για να λάβει  την μέγιστη υποστήριξη στην κοινοβουλευτική διαδικασία για το συνταγματικό δημοψήφισμα που αφορά τις υπερεξουσίες του προέδρου", αναφέρει ο Hisyar Özsoy,  αναπληρωτής πρόεδρος του δημοκρατικού κόμματος  των Λαών (HDP), αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Tο τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το τελευταίο άρθρο του  πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων , διευρύνοντας τις εξουσίες του προέδρου.

Οι αλλαγές αναφέρουν ότι ο  πρόεδρος της χώρας  δεν θα πρέπει να διακόπτει τους δεσμούς με την πολιτική , ή μέρος αυτής , ενώ οι προεδρικές εξουσίες του δίνουν το δικαίωμα να εγκρίνει νομοσχέδια, για το διορισμό των υπουργών και άλλων κρατικών υπαλλήλων.

«Τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας,  ασφάλειας και  εγγυήσεων είναι τα θέματα επί των οποίων τα τουρκικά εθνικιστικά αισθήματα είναι ισχυρά. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ περίπλοκη διαδικασία για την τροποποίηση του συντάγματος και για την εδραίωση ενός προεδρικού συστήματος . Γι 'αυτό και ο Πρόεδρος Ερντογάν χρειάζεται την υποστήριξη των Τούρκων υπερ-εθνικιστών, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια του ζητήματος της Κύπρου », είπε ο Özsoy.

O Ερντογάν δήλωσε σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από το σταθμό NTV ότι « οι Τούρκοι στρατιώτες θα βρίσκονται στην  Κύπρο επ 'αόριστον και ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για την απόσυρσή τους."

Επίσης ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα ήταν αντίθετη  με την ιδέα να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση  εγγυητής της πιθανής επανένωσης της  Κύπρου , διότι η ένωση  δεν θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας επανένωσης.

«Είναι πιθανό ότι η τουρκική πλευρά να προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερο χρόνο και όχι να λάβει σαφή θέση μέχρι το προεδρικό δημοψήφισμα στην Τουρκία . Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση μπορεί να χάσει την υποστήριξη που έχει από τους υπερεθνικιστές για το προεδρικό  δημοψήφισμα», δήλωσε ο Özsoy .

Σε άρθρο μας με τίτλο (EKTAKTO: «Καθαίρεσαν» τον Αναστασιάδη – Κύπρος, τέλος!), είχαμε αναφέρει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο από τους χειρισμούς του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη , οι οποίοι κρίθηκαν ως λανθασμένοι από μεγάλη μερίδα των Κυπρίων.

Ο νυν πρόεδρος της Κύπρου  θα είναι υπόλογος στον κυπριακό λαό εφόσον προβεί σε οποιαδήποτε υπογραφή χωρίς την συγκατάθεση των Κυπρίων πολιτών, μέσα από αδιαφανείς και ύποπτες διαδικασίες παράδοσης ενός πανάρχαιου ελληνικού νησιού στους νέο-οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι εκβιάζουν ακόμα και τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...