Πολιτική

Ξεκινούν οι κατασχέσεις και μικροποσών για οφειλές στα Ταμεία - Οι μεγαλοοφειλέτες στο απυρόβλητο

Στο ΚΕΑΟ πλέον περνά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων προς τα Ταμεία που δεν έχουν ρυθμιστεί ανοίγοντας έτσι το δρόμο των κατασχέσεων ακόμα και για μικροποσά.

Συγκεκριμένα με υπουργική απόφαση, που υπογράφει ο Υφυπ. Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πλέον «στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της παρούσας δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης». Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι προηγούμενη υπουργική απόφαση του 2014 (13822/1089/2.5.2014 - ΦΕΚ Β'1227) που καθόριζε τα «κριτήρια προσδιορισμού των «εισπράξιμων» ληξιπροθέσμων για τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ» καταργείται.

Σημειώνεται ότι το 2016 το ΚΕΑΟ είχε στείλει 40.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια μέσω τραπεζών σε οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ ο καθένας, οι οποίοι δεν είχαν ρυθμίσει την οφειλή τους. Σε συνδυασμό με τα χιλιάδες mail που έστελναν οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κάθε μήνα στους οφειλέτες, για να τους ενημερώσουν για το ύψος της οφειλής τους και να τους υπενθυμίσουν τους τρόπους αποπληρωμής, η ηλεκτρονική διαδικασία, αποτέλεσε το πιο ισχυρό μέσο άσκησης πίεσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2016, μαζί με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, το ΚΕΑΟ κατάφερε να συγκεντρώσει έσοδα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Με τη νέα υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι πιέσεις προς τους οφειλέτες με βασικό στόχο να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των χρεών που με βάση τα σημερινά δεδομένα κυμαίνονται στα 17,5 δισ ευρώ (από 315.000 οφειλέτες)

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο προβάλλουν διαρκώς ότι το καίριο πρόβλημα αντιμετώπισης είναι οι μεγαλοοφειλέτες αφού μόλις 1.160 οφειλέτες, με ατομικές οφειλές τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται σήμερα να χρωστούν συνολικά 3,4 δισ ευρώ. Επίσης στην κατηγορία 500 χιλ. ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, υπάρχουν 1.900 οφειλέτες, με χρέος έως 1,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, για οφειλή από 200 χιλ. ευρώ έως 500 χιλ. ευρώ έχουν εντοπιστεί 6.150 οφειλέτες με συνολικά χρέη 1,8 δισ. ευρώ και για χρέη από 100 χιλ. ευρώ έως 200 χιλ. ευρώ, υπάρχουν 4.800 οφειλέτες με συνολική οφειλή 800 εκατ. ευρώ.

Προφανώς για το υπουργείο μεγαλύτερη αξία έχει μία οφειλή 100 ή 4.000 ευρώ από μία αντίστοιχη εκατομμυρίων!

Στέλιος Μορφίδης

newmoney.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...