Κόσμος

Ξεκίνησε ο Τραμπ τον εμπορικό πόλεμο με την Ασία - Έντονη δυσαρέσκεια από τα ΜΜΕ - Πανηγυρίζει η Κίνα

Υπογράφοντας την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ο αμερικανός πρόεδρος κρατάει μια προεκλογική του υπόσχεση αλλά θέτει σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον της χώρας, γράφει σήμερα ο αμερικανικός Τύπος.

Τι είναι η συμφωνία ΤΡΡ

Η συνθήκη αυτή, που θεωρήθηκε ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, υπογράφηκε το 2015 από 12 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ηταν μια πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, δεν είχε τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.

«Το είχαμε πει από καιρό» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην τελετή, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή «είναι ένα καλό πράγμα για τον εργαζόμενο Αμερικανό». Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε χαρακτηρίσει «φρικτή» τη συμφωνία και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρονταν το συντομότερο δυνατόν από αυτήν.
Στα τέλη του 2016 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, εκ των υποστηρικτών της συμφωνίας, είχε αναγνωρίσει ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ η εφαρμογή της TPP «δεν έχει νόημα».
Η συνθήκη αυτή είχε υπογραφεί από 12 χώρες: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.

Καταπέλτης ο αμερικανικός Τύπος

«Πρόκειται για μια κίνηση εξόχως συμβολική», γράφει σήμερα η The Washington Post. «Με αυτή την κίνηση ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να δείξει ότι η νέα διοίκηση δεν ξέχασε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Και αυτό γίνεται σε μια στιγμή που η Κίνα και οι άλλες αναδυόμενες οικονομίες ψάχνουν να αυξήσουν το βάρος τους στην παγκόσμια εμπορική ζυγαριά και να επωφεληθούν από την εσωστρέφεια της Αμερικής», γράφει η καθημερινή εφημερίδα της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Οι New York Times αφιερώνουν το κεντρικό τους άρθρο στα «πρώτα πυροτεχνήματα του εμπορικού πολέμου του προέδρου Τραμπ», όπως γράφει.
Η 23η Ιανουαρίου υπήρξε μια ημέρα «εκρηκτικής δραστηριότητας», σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα: ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους ότι θα υποστούν βαρείς τελωνεικούς φόρους. «Αυτός ο φόρος θα κριθεί πιθανότατα παράνομος από τον αμερικανικό νόμο και παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες», υπογραμμίζουν οι The New York Times.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει «να μην αντιλαμβάνεται σε ποιό σημείο αυτή η απόφαση θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομία της χώρας και τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών, οι οποίοι θα βρεθούν στην ανεργία, χωρίς να υπολογίσουμε τις κυρώσεις που θα έρθουν από τρίτες χώρες για να τιμωρήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στις ΗΠΑ».

Οι New York Times καταλήγουν στο εντιτόριαλ λέγοντας ότι λυπούνται γιατί «ο προστατευτισμός που υπερασπίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ υποθέτει ότι οι εμπορικές συναλλαγές δεν αποφέρουν ωφέλη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι εμπορικές συναλλαγές επιτρέπουν στους Αμερικανούς να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν την ανάπτυξη και την καινοτομία».

Κίνα: «Ο θάνατος του ΤΡΡ είναι ένα υπέροχο νέο»

Η θέλησε του Τραμπ να στείλει στα σκουπίδια το Σύμφωνο εμπορικών συναλλαγών με την Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού (ΤΡΡ), το οποίο είχε σχεδιάσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ικανοποίησε το Πεκίνο. Στην εφημερίδα Huanqiu Shibao η απόφαση του Τραμπ γελοιοποιείται με κομψότητα και αναφέρεται ότι θα είναι πολύ θετική για την οικονομία της Κίνας. «Ο θάνατος του ΤΡΡ είναι ένα υπέροχο νέο», γράφει χαρακτηριστικά η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...