Πολιτική

Ν.Κοτζιάς: "Αυτή θα είναι η εξωτερική πολιτική του Ν.Τραμπ με Ρωσία και Κίνα - Ο ρόλος της Ελλάδας"- Δείτε το βίντεο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους Ρώσους και να απομονώσει τους Κινέζους, ένα τρίγωνο αντίστροφο στο προηγούμενο σχήμα συνεργασίας των Αμερικάνων με τους Κινέζους προκειμένου να απομονωθεί η τότε Σοβιετική Ένωση.

«Το κύριο όμως χαρακτηριστικό είναι ότι προσπαθεί να εντοπίσει την εξωτερική του πολιτική σε ζητήματα γεω-οικονομίας, που στηρίζεται στη γεω-πολιτική, και με αυτό το κριτήριο οι αποστάσεις του από την Κίνα, τουλάχιστον τώρα στην αρχή, θα είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στη Ρωσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην ΕΡΤ και εκτίμησε, σύμφωνα και με τις συζητήσεις που είχε με όλο το επιτελείο Εθνικής Ασφάλειας του κ. Τραμπ, «ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια στην περιοχή και ιδιαίτερα δύο χώρες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει πολύ καλές σχέσεις και διακρίνεται τα τελευταία δύο χρόνο για το σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή, έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση της Αιγύπτου- διότι θεωρεί ότι προέχει το θέμα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο- και έχει κάνει μια ισχυρή τριμερή, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος.

«Η Ελλάδα έχει τη σοφία ως χώρα, που δεν ξεκίνησε μόνο από τη δική μας κυβέρνηση- αλλά σταθεροποιήθηκε και εμβάθυνε με τη δική μας κυβέρνηση- να έχει σταθερές σχέσεις με το Ισραήλ, δημιουργικές και να έχουμε αναπτύξει τριμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου και με τον Λίβανο και με την Ιορδανία και με την Παλαιστίνη το 2016.

https://www.youtube.com/watch?v=f-dZu9UTlSw

»Κατά συνέπεια ο ρόλος της χώρας μας ως παράγοντας σταθερότητας, που είναι το ζητούμενο για κάθε αμερικάνικη λογική εξωτερική πολιτική και οι ειδικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής μας δίνει ένα σημαντικό ρόλο» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Σχετικά με την Τουρκία και τον ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ρόλο στο μυαλό ή στα σχέδια ορισμένων Αμερικανών είπε ότι η γειτονική χώρα διατρέχεται από πάρα πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις, και αυτό δυσκολεύει να παίξει τον ρόλο που έχουν κατά νου εκείνοι οι Αμερικάνοι της δημόσιας διοίκησης που πρόσκεινται φιλικά προς αυτήν.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε «οι ενεργειακοί δρόμοι δεν είναι απαραίτητο να περνάνε μέσα από την Τουρκία» και θα φανούν οι όποιες αλλαγές.

«Η εξωτερική μας πολιτική είναι ποια είναι η επιδίωξη μας και πώς μπορούμε να την υλοποιήσουμε. Αυτό αφορά και το Κυπριακό» είπε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε ότι ούτε η προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ κατανοούσε με τον τρόπο που θα θέλαμε εμείς να κατανοήσει το Κυπριακό.

Και ίσως ο λόγος να είναι ότι είχαν μπλέξει σε δύο αντιφάσεις με την Τουρκία, αφενός το πραξικόπημα και αφετέρου την αντιπαράθεση σχετικά με τον ρόλο των Κούρδων στη Συρία.

Σχετικά με την άποψη που λέει στην Ευρώπη ότι ο Τραμπ και το επιτελείο του θέλει να διαλύσει όλα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα να αναρωτηθεί η Ευρώπη ποια είναι η ταυτότητά της και τι θέλει να γίνει στον 21ο αιώνα.

Ερωτήματα στα οποία καλείται η ίδια να προλάβει και να δώσει τις απαντήσεις της στη νέα διοίκηση των Αμερικανών.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «το καθεστώς Ερντογάν ουδέποτε πραγματοποίησε θερμό επεισόδιο απέναντι στην Ελλάδα», αλλά «προσπαθεί να πιέσει, να φτιάξει γκρίζες ζώνες, προσπαθεί να επενδύσει για μελλοντικές διεκδικήσεις» υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτό εμείς είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και απαντούμε με πάρα πολύ αυστηρό τρόπο.

»Όμως ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές των σχέσεων μας πρέπει πάντα να κρατάμε ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου και της συζήτησης και να δυσκολεύουμε να εκφραστεί κάποια επιθετικότητα από οποιαδήποτε πλευρά» και τόνισε ότι δεν πρέπει να «παρασυρόμαστε από τη μία ή άλλη εκνευριστική, προκλητική ανοησία που λέει ο ένας, ο άλλος σύμβουλος της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης».

Αναφορικά με την έκδοση των 8 Τούρκων τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του Άρειου Πάγου και ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη, ανεξάρτητη και λαμβάνει τις αποφάσεις με τον δικό της τρόπο».

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν υπήρξε ποτέ διασύνδεση της οικονομικής διαπραγμάτευσης με την εξωτερική πολιτική.

Αντιθέτως όπως είπε «δεν αφήσαμε η εξωτερική πολιτική να παρασυρθεί από την οικονομική κρίση και να μειώσει τους τόνους και τις διεκδικήσεις της, αλλά αντίστροφα δεν αφήσαμε να πέσει ούτε μια μύγα πάνω στο σπαθί μας πρόκλησης ή έντασης στην εξωτερική πολιτική.

»Θέσαμε τον μεγάλο ορίζοντα του ιδιαίτερου ρόλου της Ελλάδας στο γεωπολιτικό πλαίσιο και νομίζω ότι συμβάλαμε ώστε να καλυτερεύσει η θέση της χώρας μας στην οικονομική της διαπραγμάτευση».

Υπογράμμισε δε ότι «η εξωτερική μας πολιτική είναι περήφανη, μελετημένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και δεν κάνουμε πίσω.

»Δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά δεν θα κάνουμε σκάρτους συμβιβασμούς.

»Άλλο πράγμα είναι ο συμβιβασμός και άλλο η υποχώρηση».

Ερωτηθείς για τον αλβανικό εθνικισμό ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «τους υπενθυμίσαμε, είμαστε μια χώρα που θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, στη βάση όμως του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

»Στην τελευταία έκθεση του Συμβουλίου όσον αφορά τη δυνατότητα και τις προοπτικές ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, για πρώτη φορά – και το ονόμασα αυτό το κείμενο κέντημα για την εξωτερική πολιτική – περιλαμβάνονται όλες οι απαιτήσεις μας και σε όλα τα ζητήματα που επισημαίνει».

«Η ουσία του προβλήματος στην Αλβανία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι ότι πρέπει να φτιαχτεί κράτος δικαίου, ότι πρέπει να καταπολεμηθεί το εμπόριο ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, ότι πρέπει να υπάρξει αναγνώριση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας σε όλη την Αλβανία και ότι πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια με τα περιουσιακά τους. Και αυτά τα λέει ως δεσμευτικά όλη η Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...