Αρχείο

Μ.Γκορμπατσώφ: "O κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο" - Πόσο κοντά είμαστε;

«Φαίνεται ότι κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο», είπε ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ στο περιοδικό Time ενόψει της συνάντησης της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον αμερικανό πρόεδρο.

«Ο κόσμος σήμερα έχει κατακλυστεί από προβλήματα. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δείχνουν να είναι σε σύγχυση. Αλλά δεν υπάρχει πιο επείγον πρόβλημα απ’ την στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και της νέας κούρσας εξοπλισμών. Κι η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο τερματισμός αυτής της καταστροφικής κούρσας. Η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη.»

Ο 85χρονος παλαίμαχος πολιτικός επισημαίνει τη μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού στην Ευρώπη κι υπογραμμίζει πώς ΝΑΤΟ και Ρωσία έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα όπλα και δυνάμεις τους σε απόσταση αναπνοής οι μεν από τους δε.

«Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται ολοένα και πιο πολεμοχαρείς και τα αμυντικά δόγματα όλο και πιο επικίνδυνα... Σχολιαστές και τηλεπερσόνες μπαίνουν στο χορό των φιλοπόλεμων. Όλα δείχνουν ότι ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο.»

Ο Γκορμπατσώφ καλεί τους προέδρους Ρωσίας και ΗΠΑ να μιμηθούν το παράδειγμα του ίδιου και του Ρόναλντ Ρήγκαν που διακήρυξαν στην ιστορική συνάντησή τους το Νοέμβριο του 1985 στη Γενεύη ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει» και να συνεδριάσει ειδικά για το θέμα αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

« Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος θα έπρεπε να προέλθει απ’ τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλάντιμιρ Πούτιν – τους προέδρους δύο χωρών, που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων του πλανήτη και φέρουν ως εκ τούτου ιδιαίτερη ευθύνη», είπε και συμπλήρωσε με μια ρήση του Ρούζβελτ: «τώρα είναι ο καιρός για αποφάσεις και για δράση.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...