Κοινωνία

Μοναδικό θέαμα: Ο «οργωμένος ουρανός» της Αυστραλίας

Μοιάζει σαν να όργωσε κάποιος τα σύννεφα με ουράνιο τρακτέρ: επιβάτης αεροπλάνου απαθανάτισε έναν θεαματικό σχηματισμό νεφών στον ουρανό της Αυστραλίας, προκαλώντας αναστάτωση σε πιστούς της θεωρίας ότι «μας ψεκάζουν».

Η φωτογραφίες που τράβηξε ο 22χρονος Ίλια Κάτσμαν, πετώντας από το Περθ στην Αδελαΐδα, αναρτήθηκαν στο Facebook από την αεροπορική εταιρεία Virgin Australia.

Τα ασυνήθιστα νέφη δείχνουν να έχουν κυλινδρικό σχήμα και παρατάσσονται στον ουρανό παράλληλα, σαν τις κορυφές ενός κύματος.

Το φαινόμενο είναι πιθανότατα ένα «κυματικό νέφος» (wave cloud), δήλωσε ο Νιλ Μπένετ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Δυτικής Αυστραλίας.

Τα νέφη αυτά, είπε, σχηματίζονται όταν ο αέρας στο επίπεδο του εδάφους συναντήσει σειρές λόφων, οπότε αναγκάζεται να κινηθεί προς τα πάνω. Σε μεγάλο ύψος ο αέρας παγώνει και σχηματίζει σύννεφα, οπότε ξαναπέφτει προς το έδαφος και αναπηδά.

«Ο αέρας κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω σε μια κίνηση σαν κύμα» εξήγησε ο μετεωρολόγος. «Εκεί που ανεβαίνει εμφανίζονται σύννεφα, ενώ εκεί που κατεβαίνει εμφανίζονται διαφανείς γραμμές» είπε.

Ο Μπένετ απέρριψε ισχυρισμούς ότι τα κυματιστά σύννεφα είναι αποτέλεσμα αεροψεκασμών. Όπως επισήμανε, το αεροπλάνο από το οποίο τραβήχτηκε η φωτογραφία κινείται κάθετα στα σύννεφα, και θα χρειάζονται πολλά αεροπλάνα σε στενό σχηματισμό για να δημιουργήσουν τόσο πολλές γραμμές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...