Κόσμος

Με «γιωτάδες» καλύπτουν τις ελλείψεις στο στράτευμα οι Ελβετοί

Η ουδετερότητα της Ελβετίας είναι γνωστή όσο και τα ρολόγια ή οι τράπεζές της. Ωστόσο, στη χώρα η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική.

Για το θέμα οι πολίτες έκαναν, πάντως, και δεύτερες σκέψεις και τελικά προσέφυγαν στην αγαπημένη τους πρακτική: Έκαναν δημοψήφισμα, όπου το 73% αποφάσισε ότι πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική, τουλάχιστον για τους άνδρες.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλοι και περισσότεροι στρέφονται στην εναλλακτική θητεία, η οποία καθιερώθηκε το 1990 με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις.

Είναι χαρακτηριστικό (και ανησυχητικό, όπως εκτιμάται από τη Βέρνη) ότι από τους 200 χιλιάδες στρατιώτες το 2008, σήμερα η δύναμη των Ένοπλων Δυνάμεων δεν ξεπερνά τους 167 χιλιάδες.

Και τι κάνουν οι πρακτικοί Ελβετοί; Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, αρκετοί βουλευτές ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία σχετικά με τους «γιωτάδες», τους μη μάχιμους, λόγω βάρους για παράδειγμα.

«Ας υπάρξει ένας υπέρβαρος για το γραφείο τεχνικής υποστήριξης. Το γεγονός ότι είναι περισσότερα κιλά από το κανονικό δεν σημαίνει ότι είναι ακατάλληλος. Στον αγώνα κατά των κυβερνοεπιθέσεων, δεν χρειάζεται πραγματικό όπλο» επιχειρηματολογεί ένας βουλευτής.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) είναι ο υπέρτατος κριτής: όσοι έχουν πάνω από 30 είναι παχύσαρκοι και έχουν πρόβλημα.

Όσοι δε είναι πάνω από 40, δεν υπηρετούν καθόλου. Στην πραγματικότητα το πρόβλημά τους σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σοβαρότερο από λίγους μήνες θητείας.

Ακόμα και το ζήτημα της ακοής οφείλει να μπει στο τραπέζι, λέει ο βουλευτής Μαρσέλ Ντόμπλερ. «Είναι προτιμότερο να υπηρετεί κάποιος με κίνητρο, ακόμα και αν έχει κάποιο πρόβλημα, παρά ένας απόλυτα υγιής χωρίς διάθεση» λέει.

Για την ιστορία η Ελβετία είναι στην 27η θέση παγκοσμίως σε στρατιωτικές δαπάνες. Μπορεί να μην διαθέτει υποβρύχια και φρεγάτες (έστω και σε λιμάνι άλλης χώρας), έχει όμως 200 τεθωρακισμένα, 175 μαχητικά και ασφαλώς μεγάλο αριθμό μάχιμων.

Απόστολος Ρουμπάνης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ