Αρχείο

Κυπριακό: Οι χάρτες που καταθέτουν οι δύο πλευρές στη διαπραγμάτευση – Το κρίσιμο 1% που οδηγεί σε ναυάγιο

Η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης” παρουσιάζει μάλιστα έναν χάρτη που αναμένεται να καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά με το 28,2% του νησιού, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά, δηλώνει και επίσημα, πως θα καταθέσει χάρτη με ποσοστό 29,2% δικής της διοίκησης. Nα αναφέρουμε πως υπάρχει μεγάλη ένταση καθώς λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια Πρόεδρος Αναστασιάδης και Γιώργος Περδίκης στην χθεσινοβραδινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην Γενεύη.

Το εν λόγω περιστατικό διαδραματίστηκε στο χτεσινό (10/1) Εθνικό Συμβούλιο, όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την διαρροή του έγγραφου με τις διαφωνίες τις Ε/Κ και Τ/Κ πλευράς.

Διαβάστε αυτούσιο το δημοσίευμα

«Επεισοδιακή ήταν η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη διαρροή του εγγράφου με τις αποκλίσεις των δύο πλευρών.

Καθώς οι υποψίες επικεντρώθηκαν στο πρόσωπο του Γιώργου Περδίκη, με τον ίδιο προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι δεν ήταν αυτός που διοέρρευσε το έγγραφο, προκλήθηκε επεισόδιο μεταξύ Περδίκη και Προέδρου Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίκης εξεγέρθη όταν τα βλέμματα στράφηκαν πάνω του.

Σηκώθηκε από την καρέκλα και πέταξε στο τραπέζι το διαβατήριό του καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τον στείλει πίσω στην Κύπρο εάν πιστεύει πως αυτός έκανε τη διαρροή. Μπροστά στην έξαλλη αντίδραση Περδίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον κάλεσε να σταματήσει τους θεατρινισμούς και του είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο.

Κάλεσε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους ότι βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση την πλευρά μας.»

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση, μέσα από το 1% το οποίο τίθεται υπό συζήτηση για να υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, δηλαδή 28,2%-29,2%, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο της έκτασης της Κύπρου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό και τα οποία περιλαμβάνουν δικαίωμα επιστροφής σε 100 χιλιάδες πρόσφυγες, επέκταση των ακτογραμμών υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, επιστροφή εδαφών που είχαν ψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία, αλλά και με βάση τους χάρτες που ετοιμάστηκαν στα σχέδια Ανάν 2 και 5, ένας πιθανός χάρτης τον οποίο μπορεί η Ε/κ πλευρά να καταθέσει ως αρχή για διαπραγμάτευση είναι ο ακόλουθος όπως τον ετοίμασε η εφημερίδα “Πολίτης”.

Εάν ο χάρτης που η τ/κ πλευρά θα καταθέσει στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2% δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ για τις συνομιλίες.

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ε/κ πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τ/κ πλευρά.

Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ε/κ πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιόν της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν εκ νέου στις 5.45 όπου θα γίνει παρουσίαση από πλευράς διαπραγματευτών των συζητήσεών τους για θέματα διακυβέρνησης, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το εδαφικό και η ανταλλαγή χαρτών, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα γίνει συζήτηση επί του εδαφικού και ακολούθως μετά θα υποβληθούν χάρτες που θα εξεταστούν από εμπειρογνώμονες και μετά θα κρατηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που διατηρηθούν οι μέχρι σήμερα θέσεις θα επιχειρηθεί να σμικρυνθεί η διαφορά κατά την παρουσίαση των χαρτών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν του επιτρέπει να απαντήσει “το υποθετικό εύστοχο αυτό ερώτημα. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν ενώπιον μας και αναλόγως να είστε σίγουροι ότι έχουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές για το πώς θα συμπεριφερθούμε”.

Ερωτηθείς τι έχει συμφωνηθεί στο θέμα τροποποίησης του Συντάγματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “έχει συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίον θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

Ήταν μια από τις εκκρεμότητες στα θέματα διακυβέρνησης που συζητήθηκε χθες και υπήρξε πρόοδος σήμερα», είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι είναι «ένα θέμα στο οποίο έχει επέλθει σύγκλιση”.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε την πρώτη μέρα, υπήρξε διαφωνία και βρίσκεται εκεί.

Δεν υπήρξε η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση, πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση υποβολής εναλλακτικών χαρτών, είπε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ ως εκπρόσωποι του κυπριακού λαού, ως εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους και αν πραγματικά θέλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους, πάνω από όλα πρέπει να είμαστε σοβαροί».

Κληθείς να πει αν η συζήτηση για το Εδαφικό τελειώνει απόψε, απάντησε «αναλόγως των αποτελεσμάτων». Σε ερώτηση για την αυριανή Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η διάσκεψη θα ασχοληθεί με ένα και μοναδικό θέμα, το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη και ούτε παράλληλα για αύριο δεν υπάρχει η όποια προγραμματισμένη συνάντηση για συζήτηση άλλων πτυχών του Κυπριακού πέραν του συγκεκριμένου κεφαλαίου, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...