Αρχείο

Κακή λύση στην Κύπρο αρχή δεινών στο Αιγαίο και τη Θράκη - Βαθύς διχασμός στην πιο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού - Τραγικοί χειρισμοί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με Αθήνα και Λευκωσία να βρίσκονται σε κλοιό κλιμακούμενων πιέσεων, οι οποίες και αναμένεται να ενταθούν, όσο προσεγγίζει για το Κυπριακό η «ώρα μηδέν», όπως χαρακτηρίζουν τη Διάσκεψη της Γενεύης αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης και ήδη τίποτε δεν είναι σίγουρο για το επίπεδο εκπροσώπησης που θα υπάρξει στις 12 Ιανουαρίου στην ελβετική πόλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η σύνοδος της Γενεύης να μη γίνει σε επίπεδο ηγετών. «Δεν έχω δει μέχρι τώρα μια ξεκάθαρη ανακοίνωση, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού», ανέφερε σε δηλώσεις του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu».

Παράλληλα, ο ίδιος, μετά και τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, άφησε να εννοηθεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό, τότε η Άγκυρα θα είναι ικανή να παρουσιάσει ένα «plan B». Ως προς αυτό, ο κ. Οζγκιουργκούν δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα και από την Αθήνα κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η διάσκεψη της Γενεύης να μην πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών.

Εντούτοις, επισήμαναν ότι το Μαξίμου πασχίζει να καταστεί δυνατή η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο ραντεβού της Γενεύης.

Επισημαίνεται πως ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει επαφές με διεθνείς παράγοντες που διαδραματίζουν άμεσα ή έμμεσα ρόλο στο Κυπριακό. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι αλλά και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη, όπου το απόγευμα της Τετάρτης (04/01/2016) έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.

Η Κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με ένα από τα σοβαρότερα εθνικά θέματα. Το Κυπριακό. Από τις 11 Φεβρουαρίου του 2015 , ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας άρχισε ένα νέο γύρο συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος που προήλθε από την εισβολή του 1974 και κατοχή από μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Τουρκίας , για να προστατεύσει ,κατ αυτήν, τους Κύπριους τουρκικής καταγωγής, παραβιάζοντας κατάφωρα την ίδια την συμφωνία εγγυήσεων.

Στις τωρινές ρυθμίσεις που διαπραγματεύτηκε, εν αγνοία της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Αναστασιάδης ,την οποίαν ενημέρωνε κατόπιν εορτής, όπως και τα Κυπριακά κόμματα ,οι Τ/Κύπριοι μεταξύ πολλών άλλων ευεργετημάτων που τους παραχώρησε ο Κύπριος Πρόεδρος ,είχαν και το δικαίωμα αρνησικυρίας στην εκτελεστική ,νομοθετική και δικαστική εξουσία.

Δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε, τα τραγικά λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στο Νησί. Επειδή , πλην του κόμματός του (ΔΗΣΥ) και του ΑΚΕΛ υπάρχει καθολική αντίδραση από όλα τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα Κυπριακά κόμματα , δρομολογήθηκε η εμπλοκή της Ελληνικής Κυβέρνησης ώστε να επιτευχθούν ,μεταξύ πολλών άλλων, τα ακόλουθα:
1-Η εξουδετέρωση της αντίδρασης στα συνομολογούμενα των αντιπολιτευομένων Κυπριακών κομμάτων και ταυτόχρονα ο επηρεασμός των Ελληνοκυπρίων στο αναμενόμενο δημοψήφισμα ώστε να έχει θετική κατάληξη.
2-Η εμπλοκή της Μητέρας Πατρίδας, η οποία θα επιμεριστεί την ευθύνη της επαίσχυντης συμφωνίας και θα απαλλάξει τους διαπραγματευόμενους από την δική τους αποκλειστική ευθύνη
3- Η διάσωση της υπόσχεσης που είχε δοθεί τόσο προς την Υπερδύναμη όσο και στην Τουρκία προ οκτώ μηνών, ότι η παραμονή τμήματος τουρκικών δυνάμεων στο Νησί υπό μανδύα στρατοφυλακής κλπ είναι αποδεκτή , όχι όμως πραγματοποιήσιμη ,λόγω αντίδρασης των Αθηνών.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Ο κ. Αναστασιάδης δεν μετέβη την Παρασκευή στην ελληνική πρωτεύουσα για να καθορίσει τη στρατηγική με την Πρωθυπουργό της Ελλάδας ενόψει της πενταμερούς της Γενεύης.Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρει βαρέως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου τα είπε και τα συμφώνησε με τον κατοχικό ηγέτη χωρίς καν να τον ενημερώσει, χωρίς καν να ρωτήσει τη γνώμη του. Και είναι πολύ υποτιμητικό για έναν Πρωθυπουργό να πληροφορείται από τα… ραδιόφωνα ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε όλα όσα απέρριπτε η Ελλάδα.

Αρραγές μέτωπο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας δεν υπάρχει. Οι θέσεις είναι διαμετρικά αντίθετες. Η Ελλάδα δεν δέχεται εγγυήσεις και παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων, ούτε και εκ περιτροπής προεδρία. Με λίγα λόγια απορρίπτει το «μόρφωμα» το οποίο συζητεί ο κ. Αναστασιάδης. Ως γνωστόν η Λευκωσία αποδέχεται μία φόρμουλα που θα περιέχει ολίγον απ’ όλα. Και τουρκικές εγγυήσεις, και κατοχικά στρατεύματα, και εκ περιτροπής προεδρία.

Είναι επικίνδυνα ανεπαρκής ως διαπραγματευτής, ως διεκδικητής και ως σχεδιαστής πολιτικής ο κ. Αναστασιάδης. Κατέστη πλέον εύκολη λεία στους Ρ. Τ. Ερντογάν και Ακιντζί.

Καμία σχέση λοιπόν ο Ν. Αναστασιάδης με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, που την κρίσιμη στιγμή όρθωσε ανάστημα και έσωσε την ελληνικότητα του νησιού.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολυθεί επικοινωνιακή επίθεση με στόχο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά προκειμένου να εξυπηρετηθούν ισχυρά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή. Ο Υπουργός, κράτησε μια άκρως πατριωτική στάση στο θέμα του Κυπριακού και όπως φαίνεται κάποιοι ενοχλούνται.

Ο Αναστασιάδης επιτίθεται στον κ. Κοτζιά το τελευταίο διάστημα, εμμέσως βέβαια, δίοτι ο Ελληνας ΥΠΕΞ, με τη συμβουλή της Ρωσίας, έχει θέσει βέτο και επιθυμει να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός κατοχής για να προχωρήσει η λύση του κυπριακού. Ο Ν. Αναστιάδης υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ τον πολεμά και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να τον καθαιρέσει.

Χαρακτηρηστικό είναι επίσης και το τουρκικό δημοσίευμα που ζητούσε πριν λίγες ημέρες την παραίτηση Κοτζιά, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «αντι-τουρκικό γεράκι». Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα ανέφερε την «σύγκλιση» και την υποταγή του Ν.Αναστασιάδη στο Κυπριακό με μόνο εμπόδιο πλέον τον Ν.Κοτζιά.Ποίος μπορεί να εμπιστευθεί πλέον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Είναι ανεξήγητη η σπουδή του Προέδρου της Κύπρου να οδηγήσει ουσιαστικά παγιδεύοντας και την Ελλάδα, σε συνομιλίες με την Τουρκία το κράτος του για την δημιουργία μίας κρατικής οντότητας, που στην ουσία θα λειτουργεί σε καίριες αποφάσεις με το στρίψιμο ενός νομίσματος.

Ουσιαστικά είπε, πρόκειται για αυτοκτονικό ιδεασμό που βάζει την Κύπρο και τον ελληνισμό στην αγκαλιά του Ερντογάν και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για την Κύπρο και την Ελλάδα, ανοίγοντας εν συνεχεία θέματα σε Αιγαίο και Θράκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...