Αρχείο

Η «Αριάδνη» κυκλώνει τη χώρα για 3 μέρες: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για πρωτοφανές κύμα ψύχους και οργισμένη απάντηση του Σάκη Αρναούτογλου - Τι έγινε (χάρτες)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Όμως φαίνεται ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μετεωρολόγων. Λίγες ημέρες μετά τον… πρωτοχρονιάτικο χιονιά που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο ψύχος. Ωστόσο, φαίνεται πως τα αρχικά προγνωστικά στοιχεία για την «Αριάδνη», που θα επισκεφτεί την Ελλάδα τις επόμενες ώρες και θα φέρει πολικές θερμοκρασίες, ανατρέπονται εν μέρει, καθώς αναμένονται χιονοπτώσεις μικρότερης έκτασης. Τη διαφοροποίηση αυτή στις προβλέψεις για τον καιρό φαίνεται πως ακολούθησαν αρκετά αρνητικά σχόλια που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Σάκη Αρναούτογλου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες περιμένουμε από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του Ιονίου, τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της βόρειας Θεσσαλίας.

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία από το απόγευμα σε πτώση στα βόρεια.

Η κακοκαιρία θα χτυπήσει με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, πολικές θερμοκρασίες, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Ιόνιο, όπου θα προκαλέσει από το απόγευμα ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θα κινείται γρήγορα πάνω από την ηπειρωτική χώρα προς τα ανατολικά, οπότε οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα επηρεάσουν περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά.

Την Παρασκευή, το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται πάνω από το Αιγαίο. Τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ θα σημειώνονται χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους σε όλο το Αιγαίο, ενώ πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα καλύψουν όλη τη χώρα.

Από το μεσημέρι προς απόγευμα της Παρασκευής χιονοπτώσεις αναμένονται και στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές θα είναι ισχυρές, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Στη συνέχεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, αναμένεται η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο να παραμείνει συνεχώς αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν.

Την Κυριακή τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Πριν από λίγη ώρα, ο Σάκης Αρναούτογλου με κείμενό του στο Facebook ξέσπασε κατά των επικριτών του:

Γεια και χαρά σας φίλες και φίλοι

Κατανοώ τις αυξημένες χιονοπροσδοκίες κάποιων αλλά δεν κατανοώ τον τρόπο αντίδρασης μερικών σχετικά με την σημερινή μου ανάρτηση περί μειωμένης πλέον πιθανότητας αξιόλογων χιονοπτώσεων σε περιοχές όπως πχ στη Θεσσαλονίκη όπου στις αρχές τις εβδομάδας ανέφερα για μια σοβαρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο τονίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την σημερινή ημέρα για να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση Δεν μπορεί από κάποιους να υποστηρίζεται ότι έπεσα έξω στην πρόβλεψη για χιόνι στη Θεσσαλονίκη όταν ακόμα τρέχει η «προγνωστική περίοδος» με τα Θεοφάνεια να βρίσκονται δυο μέρες μπροστά και με τη δουλειά μου να είναι ακριβώς αυτη, να ενημερώνω δηλαδή για τις καιρικές εξελίξεις και μάλιστα όπως διαπιστώνετε και έγκαιρα και έγκυρα!

Μακάρι εσείς φίλοι μου που ανεβάσατε τους τόνους να είχατε τον ίδιο ζήλο στο επιβραβεύετε τις έγκαιρες, επιτυχημένες προγνώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια τους έτους σε πανελλαδικό επίπεδο και μάλιστα όχι δύο όχι τρεις αλλά και 5 με 10 μέρες πριν.

Όσον αφορά τώρα στην πρόγνωση για χιόνι στη Θεσσαλονίκη:

Να υπενθυμίσω ότι το χιόνι σαν φαινόμενο έχει γίνει είδος προς αναζήτηση για την συγκεκριμένη πόλη από το 2006. Πρόκειται για καιρική ανωμαλία λόγω της κλιματικής αλλαγής? Πρόκειται για κάποιο μετεο-κυκλο αχιονιάς που ίσως κάποτε σταματήσει? Κανείς δεν ξέρει.. Χρέος μου όμως είναι όταν εμφανίζονται εκείνες οι διατάξεις που δείχνουν χιόνι στη Θεσσαλονίκη να το επισημαίνω, υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες πάντα με επιφύλαξη, όπως και το έπραξα. Κι αυτό θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι να πεθάνω γιατί η πρόγνωση-ενημέρωση είναι η ζωή-δουλειά μου.

Όσο γι’ αυτούς που υποστηρίζουν (όπως μου στέλνετε σε προσωπικά μηνύματα σας) ότι βρίσκουν τα πάντα ανακοινώνοντας με έντεχνο τρόπο 10 πιθανά σενάρια σε ένα 24ωρο για να είναι πάντα μέσα προβλέποντας πρώτοι τα πάντα γενικώς, εμπαίζοντας με κατά καιρούς ανερυθρίαστα, θα τους έλεγα ότι αυτό θα μπορούσαν να το αποδείξουν (όπως σύμφωνα με τα σχόλιά σας) γίνονταν επιτυχώς από την ΕΡΤ3 πριν από το 2006 όταν χιόνιζε και μάλιστα συχνά, για να μπορεί υπάρξει και η επαλήθευση! Η πρόγνωση του καιρού θέλει δουλειά και όχι διθυράμβους!

Στη συγκεκριμένη φάση είναι πολύ εύκολο να ανακοινώσεις στη χάση και στη φέξη μετά από 10 σενάρια ότι «δεν θα χιονίσει» ή απλά «θα χιονίσει»!!! Δεν είναι το ίδιο να απευθύνεσαι στα φιλαράκια σου αλλάζοντας την εκτίμησή σου 20 φορές την ημέρα χωρίς κανένα επακόλουθο με το να απευθύνεσαι σε ένα κοινό χιλιάδων ανθρώπων ανά την επικράτεια!

Η διαφορά και η ευθύνη είναι τεράστια και το περιθώριο διόρθωσης της πρόγνωσης συγκριτικά με το φέισμπουκ είναι ανύπαρκτο από τη στιγμή που η πρόγνωση βγαίνει στον αέρα! Εύχομαι σε κάποιους παρόλαυτά να βιώσουν ανάλογη εμπειρία γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να καταλάβουν τι εστί πραγματικά πρόγνωση άνευ όμως αλαζονείας γιατί αυτή αργά η γρήγορα οδηγεί σε αδιέξοδα, γενικώς στη ζωή χωρίς επιστροφή!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Tέλος, Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, θα παραμείνουν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου μέχρι και την Δευτέρα 9/1/2017 οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο, για την υποδοχή, προστασία και φιλοξενία των κοινωνικά ευάλωτων, αστέγων συμπολιτών μας, ενόψει του επερχόμενου δριμύτατου κύματος κακοκαιρίας και ψύχους, με συνθήκες ασφάλειας, στοιχειώδους ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα εκτιμηθεί και εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και νέα παράταση της απόφασης.

Δείτε σε χάρτες πού θα χιονίζει την Πέμπτη

xionia10

xionia20

xionia30

xionia40

xionia50

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...