Υγεία

Κίνδυνος: Νέα κρούσματα Γρίπης Η1 - Μ1 γνωστή και ως η "Γρίπη των χοίρων"

Το βράδυ της πρωτοχρονιάς και ενώ δεν είχαν προηγηθεί συμπτώματα ίωσης πέρα από έναν απλό βήχα, ένας 40χρονος άνδρας άρχισε να νοιώθει γύρω στις 3 τα ξημερώματα έντονη κόπωση, αδυναμία και ίλιγγο ενώ είχε επίσης ταχυπαλμία. Εγκατέλειψε άμεσα το κέντρο στο οποίο διασκέδαζε και αφού πήρε παυσίπονο και αντιπυρετικό κοιμήθηκε και ξύπνησε με 40 πυρετό! Κατόπιν μετέβει σε νοσοκομείο όπου και διέγνωσαν οι γιατροί την Γρίπη Η1 - Μ1... Ο 40χρονος άνδρας αναρρώνει ενώ του συνέστησαν οι γιατροί να μείνει σε "καραντίνα" μέχρι να αποβάλει εντελώς ο οργανισμός του τον ιό.

Η γρίπη των χοίρων είναι μια μορφή γρίπης που προσέβαλλε αρχικά τους χοίρους. Το 2009 μια μετάλλαξη της γρίπης των χοίρων μεταφέρθηκε στον άνθρωπο και προκάλεσε την πανδημία γρίπης των χοίρων 2009.

Τα συμπτώματα με τη γρίπη χοίρων είναι παρόμοια με άλλες μορφές γρίπης, και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς ή τις κλειδώσεις, πόνο στο λαιμό, την κούραση και μύτη που τρέχει. Η διάρροια και ο εμετός έχουν αναφερθεί επίσης σε μερικές περιπτώσεις. Μια μελέτη από τις 5 Μαΐου, δημοσιευμένο στο Νew England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι 94% των επιβεβαιωμένων ασθενών είχε πυρετό και 92% είχε βήχα. Άνθρωποι με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών περιπλοκών περιλαμβάνουν τις ηλικίες 65 χρονών και και μεγαλύτερους, ή παιδιά νεώτερα από 5 χρονών, έγκυοι γυναίκες, και άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας με τις ιατρικές καταστάσεις, όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, Επίσης ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, ή αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο(π.χ. AIDS-HIV). [1]

Σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention - Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών), περισσότερο από 70% των εισαγωγών σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ είναι άνθρωποι με τους παραπάνω λόγους, και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες. Τον Μάιο, οι περισσότερες από τις 284 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ήταν ήπιες. Στην Ιαπωνία έχουν αναφερθεί 1.048 περιπτώσεις με τη συνήθως ήπια μορφή γρίπης και κανέναν θάνατο.

Στα παιδιά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μπλε χείλια και δέρμα, αφυδάτωση, γρήγορη αναπνοή, υπνηλία, τη σημαντική οξυθυμία και επίσης έλλειψη επιθυμίας για αγκάλιασμα.

Στους ενηλίκους τα συμπτώματα, μαζί με τα τυπικά συμπτώματα γρίπης είναι γρήγορη αναπνοή, πόνο στο στήθος ή την κοιλιά, ξαφνικός ίλιγγος ή σύγχυση. Αυτά τα συμπτώματα ίσως να είναι λόγος για έκτακτο τηλεφώνημα ή επίσκεψη σε γιατρό. Και στα παιδιά και στους ενηλίκους ένας επίμονος εμετός, η επιστροφή συμπτωμάτων γρίπης, που περιλαμβάνει πυρετό και βήχα μπορεί να απαιτούν έκτακτη ιατρική παρακολούθηση.

Εντούτοις, οι γιατροί στη Νέα Υόρκη πρότειναν ότι άνθρωποι με συμπτώματα γρίπης πρέπει να συμβουλευθούν τους γιατρούς τους πρώτα. «...Η επίσκεψη στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων με πολλούς άρρωστους ανθρώπους μπορεί πραγματικά να σε βάλει σε περισσότερο κίνδυνο...» έγραψαν οι New York Times. Ο Δρ. Steven J. Davidson, ο πρόεδρος του τμήματος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο ιατρικό κέντρο Maimonides στο Μπρούκλιν σχολίασε " πραγματικά θα προτιμούσαμε τους ασθματικούς και τις έγκυες γυναίκες να έμεναν μακρυά από τα έκτακτα περιστατικά." Βασικά συμβουλευτείτε τον γιατρό πριν να επισκεφθείτε το νοσοκομείο, εκτός και αν τα συμπτώματα δεν είναι μια γρίπη αλλά πολύ χειρότερα.

Μετά από μελέτη του Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, η γρίπη φαίνεται ότι προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες, σοβαρότερους σε σχέση με την εποχιακή γρίπη. Η έρευνα έδειξε ότι οι επιζώντες της ισπανικής γρίπης του 1918 έχουν κάποια ανοσία στο νέο ιό.

Πρόληψη

Λίγο στοιχεία είναι διαθέσιμα για τον κίνδυνο αερομεταφερόμενης μετάδοσης με τον συγκεκριμένο ιό της γρίπης. Πολλές αρχές συστήνουν τη χρήση ειδικής μάσκας στους εργαζομένους υγειονομικής περίθαλψης κοντά στους ασθενείς γρίπης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διαδικασιών που φέρνουν τον νοσοκόμο σε ιδιαίτερη επαφή με τον ασθενή (π.χ.θωρακική φυσιοθεραπεία, βρογχοσκοπία). Οι μάσκες μπορούν να ωφελήσουν μέσα σε πλήθη ή για νοσοκόμους που είναι σε " στενή επαφή" με μολυσμένα πρόσωπα, το οποίο ορίζεται ως 1 μέτρο ή λιγότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνονται αναπνευστικές συσκευές που ταξινομήθηκαν ως N95, αλλά είναι άγνωστο πόσο αποτελεσματικές θα είναι.

Στα τέλη Ιουλίου 2009 το Royal College of Midwifes της Βρετανίας σύστησε στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για να περιορίσουν την επαφή με τον ιό, επειδή ο οργανισμός της εγκύου έχει γενικά ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Βασικά αυτό συμφωνεί με τα βασικά συμπεράσματα ότι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην συμπεριφορά τους ενώσω η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν και οι μεξικάνικες αρχές διένειμαν τις χειρουργικές μάσκες στο ευρύ κοινό, η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας υγείας θεώρησε τις μάσκες προσώπου περιττές για το ευρύ κοινό. Ένας ανώτερος υπάλληλος του Λος Άντζελες[9] δήλωσε ότι οι μάσκες μπορούν να οδηγήσουν σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφαλείας, και μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο για έναν περιορισμένο χρόνο και μπορούν να μολυνθούν με την επαναχρησιμοποίηση.

Οι μάσκες γενικά δεν χορηγήθηκαν από τη ασφάλεια αεροδρομίων ή τις αερογραμμές. Αν και Ιατρικές υπηρεσίες συστήνουν τη χρήση των χειρουργικών μασκών στις οδηγίες τους, άλλοι Αμερικανοί ανώτεροι υπάλληλοι δήλωσαν το Μάιο ότι εάν ο ιός γρίπης στην πραγματικότητα φθάσει σε πανδημικές αναλογίες, " δεν θα υπάρχουν αρκετές μάσκες προσώπου στον κόσμο".

Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες

Η γρίπη μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων μέσω του βηξίματος ή του φτερνίσματος και επίσης αν κάποιος ακουμπήσει τον ιό με τα χέρια σε σημείο που έχουν πέσει σταγονίδια φτερνίσματος κτλ, και έπειτα ακουμπήσει τη μύτη ή το στόμα τους. Η γρίπη χοίρων των χοίρων δεν μπορεί να μεταδοθεί από τα προϊόντα χοιρινού κρέατος, δεδομένου ότι ο ιός δεν διαβιβάζεται μέσω των τροφίμων. Η γρίπη των χοίρων είναι η πιο μεταδοτική στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ημερών της ασθένειας αν και μερικοί άνθρωποι, συνηθέστερα παιδιά, μπορούν να παραμείνουν μεταδοτικοί μέχρι και δέκα ημέρες.

Οι Ιατρικές υπηρεσίες συμβουλεύουν συχνή πλύση χεριών με σαπούνι και νερό ή ειδικά ιατρικά υγρά χεριών με βάση το οινόπνευμα, ειδικά μετά από επαφή με άλλα άτομα. Εκείνοι που βήχουν πρέπει να χρησιμοποιήσουν μαντήλι, το πετάνε γρήγορα και, μετά να πλύνουν τα χέρια.

Η μετάδοση μειώθηκε επίσης με την απολύμανση των οικιακών επιφανειών/ συσκευών με ένα απολυμαντικό ή μια αραιωμένη λύση χλωρίνης.

Κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος

Οι κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί υγείας τόνισαν ότι οι διάφοροι ιοί της γρίπης δεν μεταδίδονται σε ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης επεξεργασμένου χοιρινού κρέατος ή άλλων τροφίμων που παράγονται από χοιρινό.[15]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ