Κόσμος

Ιταλία: Κατάργηση μπούρκα και νικάμπ ζήτησε η λέγκα του Βορρά

«Απαγόρευση της μπούρκα και του νικάμπ στην Ιταλία όπως συνέβη στη Γαλλία και το Βέλγιο», είναι η πρόταση που φτάνει από το Βένετο της Ιταλίας και τον περιφερειακό σύμβουλο της Λέγκας του Βορρά, Αλμπέρτο Βιλανόβα.

Ο 36χρονος σύμβουλος ζητεί τη θέσπιση νόμου που θα απαγορεύει στις γυναίκες που ζουν στην Ιταλία να κυκλοφορούν με καλυμμένο το πρόσωπο από νικάμπ ή μπούρκα, μία πρόταση που βρίσκει σύμφωνη μερίδα της ιταλικής Κεντροδεξιάς.

Ο Βιλανόβα προτείνει, δε, η απαγόρευση να αποτελέσει μέρος του νόμου 152/1975 σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία ατόμων με καλυμμένο το πρόσωπο χωρίς λόγο σε δημόσιους χώρους.

Για όσους, μάλιστα, επιβάλλουν δια της βίας στις γυναίκες τη μπούρκα ή το νικάμπ, ο περιφερειακός σύμβουλος συστήνει φυλάκιση 4-12 μηνών καθώς και καταβολή χρηματικής ποινής 10.000-30.000 ευρώ.

Εντούτοις, σύμφωνα με την ιταλική βουλή το θρησκευτικό ή πολιτιστικό στοιχείο δικαιολογεί την κάλυψη του προσώπου, όπως επισημαίνει ο ιταλικός Τύπος.

Παρ’όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό  την πρόταση του Βιλανόβα, με την Μπάρμπαρα Σαλταμαρτίνι της Λέγκας του Βορρά να κάνει λόγο για «περιορισμό της ελευθερίας της γυναίκας» με τη χρήση της μπούρκα και να τονίζει πως έως ότου «οι ισλαμικές κοινότητες να αναγνωρίσουν την ισότητα ανδρών-γυναικών δεν θα μπορεί να υπάρξει διάλογος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής της Φόρτζα Ιτάλια, Ντανιέλα Σαντανκέ, η οποία υποστηρίζει ότι πρώτη η ίδια είχε προτείνει το 2007 την απαγόρευση της μπόυρκα σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας πως είχε την ευκαιρία να φορέσει και ένιωσε σαν να βρισκόταν στη φυλακή.

Από την άλλη, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα αντιδρά στις θέσεις της Λέγκας και της Κεντροδεξιάς, με την Αλέσια Μοράνι, να μιλάει για απόπειρα προπαγάνδας της Λέγκας του Βορρά τη στιγμή που «υπάρχει νόμος και δεν χρειάζεται άλλος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ