Αρχείο

Η Τουρκία άργησε να καταλάβει τα «παιχνίδια» των ΗΠΑ στη Συρία - Τώρα βρίσκεται σε ναρκοπέδιο και οι απώλειες θα αυξάνονται δραματικά

Η Τουρκία άργησε να καταλάβει πώς οι ΗΠΑ στηρίζουν καθαρά τους Κούρδους στη Συρία και ρίχνουν και άλλο λάδι στη φωτιά της κόντρας με την Ουάσιγκτον μία απειλώντας με κλείσιμο τη βάση του Ιντσιρλίκ και μία ζητώντας να σταματήσουν να στηρίζουν τις δυνάμεις του YPG και αξιώνοντας την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μετά τον Ρ.Τ. Ερντογάν τη σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, που δήλωσε ότι η Τουρκία και η ευρύτερη περιοχή πληρώνουν το τίμημα της απόφασης των ΗΠΑ να επιλέξουν την κουρδική πολιτοφυλακή των YPG ως εταίρο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον εξοπλίζει την πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί εχθρική δύναμη και έφτασε μάλιστα στο σημείο να αφήσει να εννοηθεί πώς ίσως η Ουάσιγκτον ασκεί την πολιτική αυτή για να προκαλέσει την τρομοκρατία στην Τουρκία.

«Θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η ενίσχυση των YPG γίνεται επίτηδες για να προκαλέσει την τρομοκρατία στην Τουρκία», είπε ο Φικρί Ισίκ αφήνοντας σοβαρές υπόνοιες σε βάρος των ΗΠΑ. Σημειώνεται πώς οι YPG είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη ή έχει κατηγορηθεί για μια σειρά αιματηρών επιθέσεων στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό, με πιο πρόσφατη τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στη Σμύρνη.

Ο Φ. Ισίκ επεσήμανε ακόμη ότι οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες εμπλέκονται σε αντάρτικο πόλεων με το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη αλ Μπάμπ και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης.

Ξέχασε όμως να αναφέρει πώς η Τουρκία μαζί με τους Σύρους αντάρτες οι οποίοι πολεμούσαν με τους τζιχαντιστές για την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ δίνουν μάχες τώρα προκειμένου να καταλάβουν από τον ISIS την αλ Μπάμπ. Μόνο που η επιχείρηση τους δεν εξελίσσεται καθ' όλου θετικά με αποτέλεσμα να έχουν χάσει αρκετού στρατιώτες οι Τούρκοι και άρματα μάχης.

Αυτό που προκύπτει και από τις δηλώσεις του Τούρκοι υπουργού Άμυνας είναι ότι η Άγκυρα σύρθηκε σε έναν πόλεμο από την μεγαλομανία του Ρ.Τ. Ερντογάν χωρίς να γνωρίζει τις ισορροπίες που διαμορφώνονται και προχωρώντας σε σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες την φέρουν σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση πολιτικά.

Από εκεί που η Τουρκία ήταν ο βασικός πυλώνας για την ενίσχυση των τζιχαντιστών με τη στήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, η εμπλοκή της Ρωσίας και ο έλεγχος που πήρε η Μόσχα στη περιοχή με τις στρατηγικές κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ανέτρεψαν τα δεδομένα και ανάγκασαν την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει την πολιτική της.

Συγκεκριμένα, η επιμονή της Ρωσίας στην παραμονή του Άσαντ, και ο κίνδυνος γενικής αποσταθεροποίησης από την ενδεχόμενη επικράτηση της αλ Νούσρα στη Συρία και το σουνιτικό Ιράκ, ανάγκασαν την Ουάσιγκτον να τροποποιήσει την πολιτική της, να συνεργαστεί με τη Συρία και να μην επιμένει πλέον στην ανατροπή του Σύρου προέδρου.

Η Τουρκία άργησε να καταλάβει τι είχε συμβεί και όταν το διαπίστωσε στην πράξη, ένιωσε προδομένη από την στροφή της Ουάσιγκτον, αφού από τη μία πολιτικά είχε επενδύσει τα πάντα στην ανατροπή του Άσαντ και από την άλλη κατάλαβε ότι είχαν στο μαλακό της υπογάστριο αναπτυχθεί τρία κουρδικά καντόνια που απειλούσαν την εθνική της ασφάλεια και ενότητα.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία βαδίζει χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική και πιστεύοντας πώς μπορεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις που έχει με την Ρωσία. Εκείνο που δεν έχει καταλάβει ωστόσο ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι πώς παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μία πολύ μεγάλη χώρα και στρατιωτική δύναμη, όπως επίσης και με τεράστια στρατηγική σημασία κάποια στιγμή οι επιλογές περιορίζονται δραματικά και το κόστος είναι απίστευτα μεγάλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ