Κοινωνία

Η απεικόνιση με θερμική κάμερα ενός μοτέρ που ζεσταίνεται στους -6 ºC (βίντεο)

Έχει πλέον ξεπεραστεί η αντίληψη του ζεστάματος του κινητήρα με το αυτοκίνητο ακίνητο, ως άσκοπη κατανάλωση ενέργειας και φθορά. Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνεις μέσα, σανιδώνεις το γκάζι και φεύγεις. Ειδικά στην παγωνιά.

Η οδήγηση με χαμηλές στροφές και λίγο φορτίο είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να έρθει στη σωστή θερμοκρασία. Στο video που κατέγραψε το διαδικτυακό κανάλι Engineering Explained με θερμική κάμερα βλέπουμε τη διαδικασία ζεστάματος ενός κινητήρα, στο ρaλαντί με το αυτοκίνητο ακίνητο για τις ανάγκες του γυρίσματος. Η διαδικασία εκτελείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -6 ºC.

Παίρνοντας μάλιστα δεδομένα από τη θύρα OBD, βλέπουμε τις στροφές και το ποσοστό ανοίγματος της πεταλούδας γκαζιού. Αρχικά ο εγκέφαλος κρατά τις στροφές στις 1.800 rpm και σταδιακά τις ρίχνει ως τις 850, καθώς βλέπουμε το μοτέρ να ζεσταίνεται. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τα επιμέρους εξαρτήματα, τη σειρά με την οποία αυξάνεται η θερμοκρασία σε κάθε τμήμα. Χρειάστηκαν περίπου έξι λεπτά για αυτόν τον κινητήρα Subaru μέχρι να έρθει στη ενδεδειγμένη θερμοκρασία λειτουργίας. Αυτό που μας επιτρέπει η θερμική κάμερα να δούμε είναι ότι ενώ, ας πούμε, το φίλτρο λαδιού και το δυναμό έχουν ζεσταθεί, η μπαταρία είναι ακόμη παγωμένη.

Πηγή: Mιχάλης Γεωργιάδης, drive.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ