Κοινωνία

Δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες, που δεν μαθαίνονται σε κανένα πανεπιστήμιο

Μέχρι το 2020, η «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» θα έχει εισάγει στην εργασία την προηγμένη ρομποτική, αυτόνομες ως επί το πλείστον μεταφορές, την τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα υλικά και την βιοτεχνολογία.

Οι εξελίξεις αυτές θα μεταμορφώσουν τον τρόπο που ζούμε αλλά και τον τρόπο που εργαζόμαστε. Μερικές θέσεις εργασίας θα χαθούν, άλλες θα αναπτυχθούν και θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν σήμερα θα γίνουν περιζήτητες.

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι το μέλλον του εργατικού δυναμικού θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ευθυγραμμιστεί με τις εξελίξεις.

“The Future of Jobs”,η νέα έκθεση που διεξήχθη για λογαριασμό του World Economic Forum εξετάζει την στρατηγική για την απασχόληση και τις δεξιότητες που θα πρέπει να έχει το εργατικό δυναμικό για το μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση ζήτησαν οι επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού και στρατηγικής μερικών από των κορυφαίων εταιριών παγκοσμίως,

Ποιες δεξιότητες θα αλλάξουν περισσότερο;

skills

Η δημιουργικότητα θα γίνει μια από τις τρεις κορυφαίες δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι. Με τη χιονοστιβάδα λανσαρίσματος νέων προϊόντων, τις νέες τεχνολογίες και τους νέους τρόπους εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνουν πιο δημιουργικοί προκειμένου να επωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές.

Μπορεί τα ρομπότ να μας «βοηθήσουν» να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, να είναι πιο γρήγορα και παραγωγικά, αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο δημιουργικά όσο οι άνθρωποι! Ακόμα τουλάχιστον.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαπραγμάτευση και η ευελιξία είναι ψηλά στη λίστα των δεξιοτήτων για το 2015, το 2020 θα αρχίσουν να πέφτουν από την κορυφή, καθώς θα αρχίσουν να αξιοποιούνται καλύτερα οι βάσεις δεδομένων που έχουν σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες στα χέρια τους.

Μια έρευνα που έγινε από την Global Agenda, σύμβουλο του World Economic Forum για το «Μέλλον της Λογισμικού», δείχνει ότι δεν είναι τελείως… τρελό το 2026, CEO και διευθυντές σε εταιρίες να είναι κομπιούτερ με τεχνητή νοημοσύνη!

Ομοίως, το να ξέρεις να «ακούς» που θεωρείται βασικό προσόν σήμερα, θα εξαφανιστεί εντελώς από το ΤΟΡ 10 στο μέλλον. Η συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο top 10 σήμερα, θα γίνει ένα από τις κορυφαίες δεξιότητες που θα είναι απαιτητές από όλους.

Η φύση της αλλαγής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ίδια τη βιομηχανία.

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για παράδειγμα, παγκοσίως έχουν ήδη γίνει μεγάλες αλλαγές τα τελευταία 5 χρόνια!

Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των επενδύσεων ωστόσο, έχει ακόμη δρόμο μπροστά του έως ότου να μεταμορφωθεί ριζικά. Εκείνοι που εργάζονται στις πωλήσεις και τις κατασκευές θα χρειαστούν νέες δεξιότητες, όπως να έρθουν γρήγορα κοντά με την… τεχνολογία και τις νέες τάσεις στο Internet.

Κάποια πράγματα είναι ήδη μπροστά από την εποχή τους και δυστυχώς δεν μπορούν να μας περιμένουν. Μας έχουν ήδη προσπεράσει.

Το Mobile Ιnternet και η τεχνολογία στο Cloud (drobox, One Drive) ήδη επηρεάζουν τον τρόπο που εργαζόμαστε. Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει σιγά σιγά στην καθημερινότητά μας, οι 3D εκτυπωτές όπως και τα προηγμένα υλικά στα ρούχα για παράδειγμα, μπορεί να είναι ακόμα στα πρώτα στάδια, αλλά ο ρυθμός της αλλαγής θα είναι γρήγορος.

Οι αλλαγές δεν θα μας περιμένουν να τις καταλάβουμε και να τις δούμε. Θα πρέπει όλοι, ανεξαρτήτως του τι έχουμε σπουδάσει, τι δουλειά κάνουμε ή που ζούμε να… αναβαθμίσουμε τις ικανότητές μας και να πάμε μαζί με την εποχή αν θέλουμε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον και ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, σε μια εποχή που δεν μετράνε και τόσο τα πτυχία, αλλά το τι μπορείς να κάνεις στην πραγματικότητα.

Το φετινό World Economic Forum μάλιστα στο Νταβός (20-23 Ιανουαρίου) θα έχει ως θέμα «Την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ