Κόσμος

Από γκάφα σε γκάφα οι τουρκικές Αρχές -Δεν έχουν εντοπίσει ακόμα τον μακελάρη του Ρέινα (βίντεο)

Το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δολοφόνου 39 ατόμων την Πρωτοχρονιά στο κλαμπ Reina συνεχίζεται σε όλη την Κωνσταντινούπολη και την Προύσα, με τις Αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να αλλάξουν το κλίμα μετά τις απανωτές γκάφες στις οποίες έχουν υποπέσει, φανερώνοντας τον πανικό που τις διακατέχει, αλλά και την έλλειψη οργάνωσης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας ενός νεαρού που φερόταν να είναι ο μακελάρης, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως ήταν επιχειρηματίας από το Καζακστάν που ταξίδευε στην Κωνσταντινούπολη και που για λίγες ώρες έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα, την Τρίτη οι Αρχές συνέχισαν τις λανθασμένες πληροφορίες εμπλέκοντας εκ νέου στην υπόθεση αθώο άνθρωπο, καθώς έδωσαν στη δημοσιότητα το διαβατήριο ενός Κιργίζιου αναφέροντας πως με αυτό μπήκε στην Τουρκία ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης.

Τελικά όπως προέκυψε, ο άνδρας που ονομαζόταν Λάχε Μασράποφ, διαβατήριο του οποίου οι τουρκικές αρχές εμφάνισαν ως έγγραφο της «ταυτότητας» του δράστη του μακελειού, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το μακελειό.

Ειδικότερα, οι αρχές του Κιργιστάν συνέλαβαν τον Μασράποφ που επέστρεψε στη χώρα από την Τουρκία, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας μετά από την έκθεσή του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία τον είχαν κατονομάσει ως ύποπτο για την επίθεση. Ο Μασράποφ οδηγήθηκε στα γραφεία της GKNB και έδωσε κατάθεση.

Όταν ρωτήθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, ο ίδιος ο Μασράποφ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, λέγοντας ότι «Δεν είχα ιδέα για το ποιος είναι ο τρομοκράτης και δεν ξέρω πως η φωτογραφία του διαβατηρίου μου βρέθηκε στα social media. Όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, εγώ ήμουν στο Κιργιστάν».

Μετά από εξηγήσεις που δόθηκαν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο Μασράποφ αφέθηκε ελεύθερος όντας θύμα της παραπληροφόρησης και της προχειρότητας των γειτόνων μας.

Με πληροφόρηση εκ των έσω έδρασε ο μακελάρης

Νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ενισχύουν το σενάριο ότι ο ισλαμιστής τρομοκράτης είχε συνεργούς.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», από τον τρόπο που κινήθηκε ο δράστης όταν βρισκόταν στο εσωτερικό του κτιρίου, οι τουρκικές αρχές συμπεραίνουν πως ήξερε πως το κτίριο έχει τρεις μυστικές πόρτες, τις οποίες ήξερε μόνο το προσωπικό.

Το γεγονός αυτό ενισχύει το σενάριο ο δράστης να είχε συνεργό ή συνεργούς. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι ο δράστης ήξερε πως οι φρουροί που βρίσκονταν στο κτίριο (μέσα και έξω από αυτό) δεν είχαν όπλα.

Ο δράστης απέφυγε να μπει στο μπάνιο, το οποίο ήταν μακριά από την κεντρική είσοδο αλλά και ούτε στην κουζίνα όταν άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως καθώς εκεί σκόπευε να κρυφτεί, γράφει η εφημερίδα Habertürk.

Ο οδηγός του ταξί που τον πήρε δήλωσε ότι ο δράστης μίλαγε τούρκικα. Τέλος, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει επικαλούμενη μαρτυρίες πως, τα περισσότερα θύματα έφεραν τραύματα στο στήθος, την πλάτη και το κεφάλι.

Είχε τραβήξει βίντεο στην πλατεία Ταξίμ πριν από το μακελειό

Απίστευτο βίντεο, λίγες στιγμές πριν σκοτώσει 39 ανθρώπους και τραυματίσει άλλους 69, τράβηξε ο μακελάρης του κλαμπ Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο άνδρας φαίνεται παντελώς ψύχραιμος να κάνει τη βόλτα του στους δρόμους και τα αξιοθέατα της Πόλης. Βιντεοσκοπεί τον εαυτό του στο πάρκο Γκεζί, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ.

Λίγες ώρες αργότερα, εισέβαλε με αυτόματο όπλο στο νυχτερινό μαγαζί και στέρησε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας.

Δείτε το βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=hV5UDrQgrUs

Βίντεο-ντοκουμέντο:

Ο μακελάρης του «Reina» λίγη ώρα πριν από την επίθεση

Ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, το οποίο δείχνει τον δράστη της φρικτής επίθεσης λίγη ώρα πριν σκορπίσει τον θάνατο το ίδιο βράδυ. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το βίντεο τραβήχτηκε στις 22:49, περίπου δύο ώρες πριν από την επίθεση.

Ο δράστης φαίνεται να φεύγει από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, πιθανόν με προορισμό το μοιραίο κλαμπ, όπου εκτέλεσε 39 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν πλέον την ταυτότητα του δράστη που φέρεται να ήρθε νωρίτερα το 2016 στο Ικόνιο από τη Συρία.

https://www.youtube.com/watch?v=5IOm_XMJicg

Εκπαιδευμένος στη Συρία ο τρομοκράτης

Ο δράστης της επίθεσης είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι ερευνητές της υπόθεσης. Στο γεγονός αυτό οφείλεται όπως φαίνεται και το γεγονός ότι «χειρίζεται πολύ καλά τα πυροβόλα όπλα», γράφει η Hurriyet.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Αμπντουλκαντίρ Σελβί γράφει ότι ο τρομοκράτης, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στο αντάρτικο πόλεων, είχε «επιλεγεί ειδικά» για να διαπράξει την επίθεση αυτή στο Reina.

Οι τουρκικές εφημερίδες αποκαλύπτουν εξάλλου λεπτομέρειες της επίθεσης, οι οποίες δείχνουν ότι ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων. Σύμφωνα με την Hurriyet και την Haberturk, ο δράστης χρησιμοποίησε διπλούς γεμιστήρες για να εξοικονομήσει χρόνο και έβαζε στο στόχαστρο το άνω μέρος του σώματος των θυμάτων του. Οι αρχές δημοσιοποίησαν επίσης φωτογραφίες του δράστη οι οποίες φέρεται ότι ελήφθησαν σε διάφορες περιστάσεις.

Έφτασε στην Τουρκία πριν από δύο μήνες με την οικογένειά του

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ο τρομοκράτης πέρασε νόμιμα τα σύνορα με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στo Ικόνιο της Κεντρικής Τουρκίας ώστε να μην κινήσει υποψίες. Μάλιστα η οικογένεια του είναι μεταξύ των προσαχθέντων. Την ίδια στιγμή η σύζυγός του δηλώνει πλήρη άγνοια για τις ενέργειες του συζύγου της αλλά και τις επαφές του με το Ισλαμικό Κράτος. Όπως είπε μάλιστα έμαθε για την επίθεση από την τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ίδια ταξίδεψαν αεροπορικών από το Κιργιστάν στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Νοεμβρίου. Δύο ημέρες αργότερα κατευθύνθηκαν προς το Ικόνιο με αυτοκίνητο όπου και νοίκιασαν ένα μικρό διαμέρισμα αξίας 1.100 λιρών (περίπου 300 ευρώ).

Όπως πρόσθεσε στην κατάθεσή της, ο σύζυγός της προπλήρωσε τρία ενοίκια καθώς της είχε πει ότι θα εγκατασταθούν στην Τουρκία για να εργαστούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...