Κόσμος

Αποκάλυψη: Οι Βρετανοί γνώριζαν δύο βδομάδες πιο πριν για την σφαγή στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989

Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη με στοιχεία που φέρνουν σε δύσκολη θέση το Λονδίνο προχωρά η εφημερίδα Independent.

Όπως γράφει η βρετανική κυβέρνηση ήξερε δυο εβδομάδες νωρίτερα ότι ο κινεζικός στρατός ετοιμαζόταν για τη σφαγή στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989 δύο ολόκληρες εβδομάδες νωρίτερα επικαλούμενη πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Σύμφωνα με αυτό ο εκπρόσωπος της χώρας στο Πεκίνο είχε προειδοποιήσει για πιθανό αιματοκύλισμα. «Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα» γράφει ο Σερ Άλαν Γιούεν Ντόναλντ στις 20 Μαίου 1989. Την ίδια μέρα ο κομμουνιστής ηγέτης Ντενγκ Ξιάο Πινγκ κήρυξε στρατιωτικό νόμο και κινητοποίησε 300.000 στρατιώτες.

china

 

Μάλιστα παρέθεσε και την μαρτυρία του σινολόγου Στιούαρτ Σραμ που επικαλούμενος στελέχη της κυβέρνησης είπε ότι ο Ντενγκ είπε το εξής: » Διακόσιοι νεκροί θα φέρουν 20 χρόνια ειρήνης στην Κίνα».

Ο ξεσηκωμός των φοιτητών έληξε με αιματηρό τρόπο στις 4 Ιουνίου 1989. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 200 με 300 νεκρούς αλλά οι εκτιμήσεις λένε ότι χιλιάδες μπορεί να πέθαναν.

Η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ είχε δηλώσει συγκλονισμένη από τη σφαγή. Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από την κυβέρνηση για το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...