Κόσμος

Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για την εκτόξευση ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς από το Ιράν, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι ΗΠΑ είναι αυτές που ζήτησαν να συζητηθεί εκτάκτως το θέμα, αφού ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει άμεσα.

«Μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς από το Ιράν στις 29 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρει η αμερικανική αποστολή σε ανακοίνωσή της.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για το πρώτο αίτημα για διαβουλεύσεις που διατυπώνουν οι ΗΠΑ μετά τον διορισμό της νέας Αμερικανίδας πρέσβεως Νίκι Χέιλι από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ιράν από την πλευρά του αναφέρει ότι οι πύραυλοι δεν ήταν εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές και διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πρόθεση να αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες για την εκτόξευση πυραύλου, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ ιρανικούς πυραύλους για να επιτεθεί σε άλλη χώρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτού του είδους οι δοκιμές δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ