Κοινωνία

IOBE: Επιδεινώθηκε το Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο, μετά από τρεις μήνες ανόδου, κατέγραψε ο σχετικός δείκτης που μετρά το ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα το Νοέμβριο υποχώρησε στις 92,4 μονάδες έναντι 93,8 τον Οκτώβριο, επίδοση που, πάντως, παραμένει υψηλότερη από το Νοέμβριο του 2015.

Η αλλαγή τάσης στο οικονοµικό κλίµα προκύπτει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ως αποτέλεσµα κυρίως της υποχώρησης της καταναλωτικής εµπιστοσύνης και δευτερευόντως της επιδείνωσης των προσδοκιών στη Βιοµηχανία.

Αντίθετα, στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό εµπόριο και στις Κατασκευές σηµειώνεται βελτίωση των σχετικών εκτιµήσεων και προβλέψεων. Η διόρθωση αυτή είναι µάλλον αναµενόµενη, καθώς η σταθεροποίηση της οικονοµίας, επιτρέπει ηπιότερες αξιολογήσεις από πολίτες και επιχειρηµατίες, ενώ παραµένει η αβεβαιότητα για τη µεσοπρόθεσµη πορεία της οικονοµίας.

Οι προβλέψεις πάντως των νοικοκυριών για την οικονοµική τους κατάσταση και για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο παραµένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες. Εξάλλου υπενθυµίζεται ότι η βελτίωση του δείκτη κλίµατος των προηγούµενων µηνών, αποτυπώθηκε στη συνέχεια και στον υψηλό ρυθµό ανάπτυξης του τρίτου τριµήνου όπως καταγράφηκε στα επίσηµα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικότερα:

- στη βιοµηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα κλιµακώνεται ήπια, ενώ οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραµένουν στα ίδια επίπεδα.

- στις υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων δεν µεταβάλλονται, ενώ εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται, µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή της να επιδεινώνονται οριακά.

- στο λιανικό εµπόριο, οι θετικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αυξάνονται, ενώ και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους παραµένουν αµετάβλητες, µε το δείκτη των αποθεµάτων να κινείται προς τα κάτω.

- στις κατασκευές, οι πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων και περισσότερο οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση αµβλύνονται αµφότερες.

- στην καταναλωτική εµπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης επιδεινώνεται ως αποτέλεσµα των πιο δυσµενών προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονοµική τους κατάσταση και για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12-µηνο, της αµβλυνόµενης πρόθεσης για αποταµίευση, αλλά και των περισσότερο απαισιόδοξων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...