Κόσμος

H ΥΠΑΜ της Γερμανίας αρνήθηκε να φορέσει ισλαμική μαντήλα στη Σαουδική Αραβία (εικόνες)

Η μικρόσωμη αλλά γενναία υπουργός Αμυνας της Γερμανίας,  Ursula von der Leyen, αρνήθηκε να φορέσει την παραδοσιακή μαντήλα που καλύπτει το κεφάλι των γυναικών, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Σαουδική Αραβία.

Η υπουργός Αμυνας, μάλιστα, δήλωσε ότι αρνείται να φορέσει το χιτζάμπ γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα να επιλέγουν τα ρούχα τους με τους άντρες. Η στάση της  Ursula von der Leyen θεωρήθηκε ως συνέπεια των δηλώσεων της Ανγκελα Μέρκελ που ζήτησε να απαγορευτεί η μπούργκα στη Γερμανία.
Η Von der Leyen βρέθηκε στο Ριάντ για να συναντηθεί με τον πρίγκηπα  Salman Al-Saud, όπου της υπέδειξαν να καλύψει το κεφάλι της και να φορέσει ένα μακρύ ρούχο. Εκείνη αρνήθηκε και επέλεξε να εμφανιστεί με ένα σκούρο ανδρικό κοστούμι. Η απόφασή της προκάλεσε θυμό και αρνητικά σχόλια στο Twitter στην Σαουδική Αραβία, από πιστούς μουσουλμάνους, όπως αναφέρει το τοπικό Al Bawaba.

ursulaa

ursulaa1
Σύμφωνα με την Bild όταν ζήτησαν στην  Von der Leyen να φορέσει το μακρύ ρούχο που καλύπτει όλο το σώμα, γνωστό ως abaya, η γερμανίδα υπουργός απάντησε: «Καμία γυναίκα στη συνοδεία μου, ούτε εγώ, θα φορέσουμε Abaya Το δικαίωμα να επιλέγει κάποιος τα ρούχα του είναι το ίδιο για άνδρες και γυναίκες».
Η Bild προσθέτει ότι όσοι βρέθηκαν στις συναντήσεις μαζί της έδειχναν έκπληκτοι που φορούσε δυτικό κοστούμι, ωστόσο δεν έγιναν διαδηλώσεις εις βάρος της. Η γερμανίδα υπουργός ακολούθησε το παράδειγμα της Μισέλ Ομπάμα, η οποία είχε καταδικαστεί στη Σαουδική Αραβία όταν εμφανίστηκε χωρίς κάλυψη στο κεφάλι, σε επίσημη επίσκεψη με τον σύζυγό της Μπαράκ Ομπάμα.
H  Ursula von der Leyen υπήρξε υπουργός Οικογενειακών υποθέσεων το 2005, υπουργός Εργασίας το 2009 αλλά προκάλεσε την έκπληξη όταν έγινε υπουργός Αμυνας στην τρίτη κυβέρνηση της Μέρκελ. Η 55χρονη είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται υπουργός Αμυνας στη Γερμανία και πολλοί εξηγούν την επιλογή γιατί είναι προσωπική φίλη της γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν γεννήθηκε στο Βέλγιο και είναι κόρη ανώτατου αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν υπουργός στο κρατίδιο της Σαξωνίας. Εχει μεταπτυχιακά στην ιατρική από το πανεπιστήμιο του Ανόβερο και πτυχίο οικονομίας του Στάνφορντ. Μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά.
Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή ιατρικής Heiko von der Leyen με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά, αλλά δεν θυσίασε την καριέρα της. Βρίσκεται στην κεντρώα πτέρυγα του CDU και από πολλούς θεωρείται πιθανή διάδοχος της Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ