Εθνικά θέματα

Aυτή είναι η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ F-465 - Έτοιμη να αντιμετωπίσει τους Τούρκους στο Αιγαίο (βίντεο)

Η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ F-465 που καθελκύστηκε το 1977 και παραδόθηκε για υπηρεσία με το ολλανδικό ναυτικό είναι από τα μη εκσυγχρονισμένα σκάφη της κλάσης Standard ή Kortenaer καθώς από τις 9 φρεγάτες του τύπου ολλανδικής κατασκευής οι 6 έχουν λάβει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού MLU ενώ η φρεγάτα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ έχει αποσυρθεί και μαζί με τα ανταλλακτικά που το ΠΝ παρέλαβε από τα ΗΑΕ αποτελούν τους τροφοδότες για την ομαλή λειτουργία των υπολοίπων φρεγατών του τύπου.

Η φρεγάτα κατηγορίας Batch III παραδόθηκε στο ΠΝ το 2003 και φέρει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τον οπλισμό που είχαν σε ολλανδική υπηρεσία εκτός της προσθήκης του συστήματος CIWS PHALANX Block 1 δηλαδή χωρίς το σταθεροποιημένο σύστημα FLIR.

Στα γενικά τους χαρακτηριστικά οι φρεγάτες της κλάσης έχουν έχει ολικό μήκος 130μ., πλάτος 14,6 και βύθισμα 6μ.

Με πλήρες φορτίο, εκτοπίζει 3.600 τόνους ενώ το σύστημα πρόωσης τύπου COGAG αποτελείται από 2 κινητήρες Rolls Royce OLYMPUS (56.800 HΡ) και δύο κινητήρες Rolls Royce TYNE 10, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων.

Το πλήρωμα της φρεγάτας αποτελείται από 202 άτομα ενώ μπορεί στο υπόστεγο του σκάφους να φέρει μέχρι και δύο ελικόπτερα AB-212.

Ο οπλισμός τους αποτελείται από πυροβόλο 76mm της ΟΤΟ ΜΕLARA, πυραύλους επιφανείας-επιφανείας HARPOON (δύο συστοιχίες των τεσσάρων βλημάτων) σύστημα αεράμυνας πυραύλων SEA SPARROW σε 8πλο εκτοξευτή Mk29 με αναχορηγία ακόμα 16 πυραύλους, δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες των 324mm ενώ για την τερματική προστασία φέρει δύο συστήματα εκτόξευσης αντιμέτρων Mk137SRBOC με συνδυασμό του συστήματος Automated Launch of Expendables System (ALEX) και πυροβόλο Phalanx Mk15 CIWS των 20mm.

Στον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό φέρουν τα αρχικά συστήματα που βρίσκονταν σε ολλανδική υπηρεσία όπως αναφέραμε και αποτελείται από ΚΠΜ με τους υπολογιστές SMR.

Το κύριο ραντάρ έρευνας αέρος/επιφανείας είναι το LW-08 2D L-band που μπορεί να ανιχνεύει στόχους σε αποστάσεις μέχρι και τα 230 χιλιόμετρα για στόχους μεγέθους μαχητικού για μέχρι 400 στόχους ταυτόχρονα.

Δεύτερος αισθητήρας είναι το σύστημα ελέγχου πυρός WM-25 που εκτελεί ανίχνευσή και εξαγωγή δεδομένων για πυραύλους, τορπίλες και πυροβόλα ενώ κάνει συνδυασμό κεραίας έρευνας με καθοδήγησης.

Οι φρεγάτες διαθέτουν και αισθητήρα STIR-1.8 (I/K) για κατάδειξη στόχων μέχρι και τα 36/120χιλιόμετρα, ραντάρ επιφανείας ZW-06 που μπορεί να ανιχνεύει στόχους μεγέθους 10τ.μ. σε αποστάσεις ακόμα και στα 14ν.μ., ραντάρ ναυτιλίας BridgeMaster E που μπορεί να ανιχνεύει μέχρι και 60 στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 150κόμβους.

Κάθε φρεγάτα έχει δύο συστήματα ελέγχου πυρός οπτικού ελέγχου Thales Target Designation Sights (TDS) σύστημα ESM Signaal's I/J-band Reprogrammable Advanced Multimode Shipborne ECM System (RAMSES) ή SLQ-02 δορυφορικές επικοινωνίες SATCOM και σύστημα προειδοποίησης ραντάρ Signaal's System for Passive Handling of intercepted X-missions (SPHINX) με 8 κεραίες DF.

Τέλος η φρεγάτα φέρει ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό αποτελούμενο από σόναρ σκάφους Westinghouse SQS-509 σε συνδυασμό με σύστημα αντιμέτρων κατά τορπιλών Raytheon AN/SLQ-25 Nixie μέσω συρόμενη διάταξης TB-14A

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ