Επιστήμη

To «χρυσό χάπι» στην Ελλάδα από την Βristol-Myers Squibb

«Ως ηγετική παρουσία στον τομέα της βιοφαρμακευτικής, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και πάντα προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό, προς όφελος των ασθενών παγκοσμίως, της εταιρείας μας, των εργαζομένων μας, των μετόχων και των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Η ηθική δεοντολογία αποτελεί τη βάση για την καθημερινή μας εργασία». Η δήλωση του γενικού διευθυντή της Bristol-Myers Squibb Ελλάδος, κυρίου Εμανουέλ Λορζ από τη μονάδα κοινωνικής φροντίδας του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης όπου οι εργαζόμενοι της φαρμακευτικής έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα για χάρη των παιδιών, αποδίδει με τον πιο περιεκτικό τρόπο τους στόχους και τις προτεραιότητες της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας.

bms

Με παρουσία στην Ελλάδα που μετρά 55 χρόνια, η Bristol-Myers Squibb συμβάλλει στην υγεία και την οικονομία της χώρας, «μεταφέροντας» με σταθερό ρυθμό την καινοτομία και τις ανακαλύψεις της μητρικής εταιρίας η οποία αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον χώρο της βιοφαρμακευτικής τεχνολογίας.

Η αμερικανική εταιρία έχει ισχυρή παράδοση στις καινοτόμες ιδέες τα τελευταία…158 χρόνια. Ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 1858, όταν ο Edward R. Squibb ίδρυσε μια φαρμακευτική εταιρεία στο Μπρούκλιν, και συνεχίστηκε το 1887, όταν δύο φίλοι, ο William McLaren Bristol και ο John Ripley Myers εξαγόρασαν μια φαρμακευτική επιχείρηση στο Κλίντον και στη συνέχεια έθεσαν από κοινού τα θεμέλια για την εταιρεία.

«Στην Bristol-Myers Squibb Ελλάδος, οι εργαζόμενοι επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ασθενών για να καταπολεμήσουν σοβαρές νόσους. Η ομάδα μας αποσκοπεί στην παροχή καινοτόμων φαρμάκων που συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης στους ασθενείς που ζουν στην Ελλάδα. Στο τέλος της ημέρας, η επιτυχία μας επιμετράται από τον ρόλο που διαδραματίζουμε στις ζωές των ασθενών» επισημαίνεται από την εταιρία.

br

Θεραπευτική δύναμη σε τέσσερα «μέτωπα»

Η Bristol-Myers Squibb εστιάζει στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων που απευθύνονται σε σοβαρές ασθένειες σε τομείς με σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.

Κατέχει, ωστόσο, στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της ένα από τα πιο «ιστορικά» αναλγητικά φάρμακα που μετρά 44 χρόνια παρουσίας και διακίνησης στην αγορά. Προφανώς καινοτόμο για την εποχή της πρώτης κυκλοφορίας του, το Depon, σήμερα συγκαταλέγεται στα πιο δυνατά best sellers της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, με πωλήσεις πάνω από 100 εκατ. τεμάχια ετησίως. Μάλιστα, από τον Απρίλιο του 2015 τη διανομή και προώθηση της σειράς του διάσημου αναλγητικού, σε όλες τις μορφές, ανέλαβε από τη Bristol-Myers Squibb η ΒΙΑΝ ΑΕ του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ (Γιαννακόπουλου).

Οι ερευνητικές προσπάθειες της εταιρίας επικεντρώνονται σε 4 θεραπευτικούς τομείς: σε Ογκολογία/ Αιματολογία, Ιολογία, Ανοσολογικές παθήσεις και Καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 2013 επενδύθηκαν 3,7 δισ δολάρια για την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο που καταγράφεται στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις και ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Η Bristol-Myers Squibb κατέχει ηγετική παρουσία στη θεραπεία του καρκίνου από το 1970 και συνεχίζει να δεσμεύεται για την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων θεραπευτικών επιλογών που προσφέρουν ελπίδα στους ασθενείς.

«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε τύπους καρκίνου, όπου οι ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, με βάση τα κενά που υπάρχουν στις τρέχουσες θεραπείες και το μέγεθος της επιβάρυνσης για τη δημόσια υγεία, είναι ιδιαίτερα υψηλές. Αυτές περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, το μελάνωμα, τον καρκίνο του νεφρού, τον καρκίνο του ουροποιητικού καθώς και αιματολογικούς καρκίνους» υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της βιοφαρμακευτικής εταιρίας.

Εξίσου εντατικές ερευνητικές προσπάθειες καταβάλλονται και σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, όπου επιδιώκονται σημαντικές προόδους στα ποσοστά ίασης, την επιβίωση και την ποιότητα ζωής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 170 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από χρόνια ηπατίτιδα C, και περίπου 3-4 εκατ. άτομα προσβάλλονται από τον ιό κάθε χρόνο. Όπως και η χρόνια ηπατίτιδα Β , η χρόνια ιογενής λοίμωξη της ηπατίτιδας C μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως κίρρωση και καρκίνο του ήπατος, και υπάρχει το ενδεχόμενο να οδηγήσει στην ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.

Ηγετική παρουσία έχει η εταιρία επί δεκαετίες και στα σκευάσματα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων – αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο. «Έχουν γίνει πολλές σημαντικές πρόοδοι στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων και η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Επικεντρωνόμαστε στην αρρυθμία, την κολπική μαρμαρυγή, την αθηροσκλήρωση, την καρδιακή ανεπάρκεια και τη θρόμβωση» επισημαίνει η Βristol-Myers Squibb.

Η Βristol-Myers Squibb στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Η Βristol-Myers Squibb, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας, αναπτύσσει το κοινωνικό της έργο, προωθώντας ταυτόχρονα το μήνυμα της βοήθειας και αλληλεγγύης σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Οι ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αντικατοπτρίζονται μέσα από τους εργαζόμενους, τις ενώσεις ασθενών, τις υγειονομικές αρχές, τους επαγγελματίες υγείας και τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (MKO).

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο 2016 προσφέρθηκαν 9.000 κουτιά Depon στη ΜΚΟ Praksis για να υποστηρίξει τη λειτουργία παροχής φαρμάκων στις δομές της (Πολυιατρεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αθήνα Πειραιά και Θεσσαλονίκης) αλλά και των κινητών της ιατρικών μονάδων στα νησιά πρώτης υποδοχής των προσφύγων.

Η δωρεά αυτή εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα υποστήριξης της Praksis που έχει ξεκινήσει η εταιρία με τη συγκέντρωση και παράδοση από τους εργαζόμενους της ρούχων, τροφίμων και γραφικής ύλης για τους ωφελούμενους της Praksis. Μάλιστα, για το ξεκαθάρισμα ρούχων με βάση το φύλο, την ηλικία και την εποχικότητα προκειμένου να παραδοθούν στους πρόσφυγες, ομάδα εργαζομένων αφιέρωσε δύο ημέρες στις δομές της Praksis.

Σημαντικό χρόνο επίσης πρόσφεραν οι εργαζόμενοι της Βristol-Myers Squibb στους μικρούς ενοίκους της μονάδας κοινωνικής φροντίδας του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης όπου και δημιούργησαν υπαίθριες κατασκευές, ζωγράφισαν τους χώρους και χάρισαν πολλά χαμόγελα στα παιδιά. Οι εθελοντές της εταιρείας προχώρησαν στην ολική ανάπλαση του εξωτερικού χώρου της μονάδας Παίδων 3-6 ετών, κατασκευάζοντας καθιστικό κήπου, τοποθετώντας ειδικό οικολογικό τάπητα, αρωματικά φυτά και περιμετρικό ξύλινο φράχτη στον υπαίθριο χώρο. Επιπλέον «οι καλλιτέχνες» εθελοντές της εταιρείας ζωγράφισαν τον εσωτερικό παιδότοπο των μικρών με πολύχρωμες ζωγραφιές, μεταφέροντας αισιοδοξία και πολλά ζεστά χαμόγελα στα παιδιά. Όπως αυτά τα χαμόγελα που θέλουν να μετρούν σε κάθε απολογισμό τους, μικρό ή μεγαλύτερο, ημερήσιο ή ετήσιο, από τους ασθενείς που έχουν ωφεληθεί.

Τέλος με αφορμή τα Χριστούγεννα, οι εργαζόμενοι της BMS κατασκεύασαν με φροντίδα & αγάπη 200 δώρα προκειμένου να προσφερθούν από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Αθηνών «ΚΕΦΙ» σε ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στο τμήμα Χημειοθεραπειών των Νοσοκομείων που ο Σύλλογός υποστηρίζει με το δίκτυο των Εθελοντών τους.

Η Bristol-Myers Squibb με αριθμούς

*55 χρόνια λειτουργίας στο εγχώριο φαρμακευτικό πεδίο
*4 μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες
* Νο 1 σειρά αναλγητικών – αντιπυρετικών DEPON
*55 υπό ανάπτυξη φάρμακα
*70 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2015

Της Παναγιώτας Καρλατήρα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ