Κόσμος

Τρόμος στην Άγκυρα: Μιλούν για αμερικανική προμήθεια του PKK με συστήματα Stinger εναντίον των τουρκικών F-16! - Η ποιοτική παράμετρος που αλλάζει των αγώνα υπέρ των Κούρδων!

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Η αμερικανική Γερουσία ως γνωστό ενέκρινε την προμήθεια φορητών  αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων  Stinger στους Σύρους Κούρδους στα βόρεια της χώρας, προκαλώντας πανικό και τρόμο στις τάξεις της τουρκικής αεροπορίας, καθώς και στην αεροπορία στρατού.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν για ένα ύποπτο και απεχθές αμερικανικό σχέδιο εφοδιασμού του ΡΚΚ, μέσω των «αδελφών» Κούρδων της Συρίας,  οι οποίοι θα αποτελέσουν τον «μεσάζοντα» του όλου προγράμματος και όλοι μαζί ( οι Κούρδοι  σε Συρία και Τουρκία), θα «αναχαιτίζουν» τουρκικά F-16 και ελικόπτερα .   

Η απόφαση προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων ενεκρίθη με  375 ψήφους υπέρ έναντι 34 ψήφων στην  Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την χορήγηση στην συριακή οργάνωση  PYD   πυραύλων Stinger, περνώντας θετικά και από την  Γερουσία με 92 ψήφους υπέρ  και 7 κατά .

Στην πλειοψηφία των Τούρκων εμπειρογνωμόνων , τονίζεται ότι σε  ορισμένες περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχει το PYD δεν απαιτείται η χρήση αντιαεροπορικών συστημάτων, διότι  ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το καθεστώς Άσαντ  δεν αποτελούν απειλή με ενδεχόμενη επίθεση από αέρος και φυσικά ούτε η Ρωσία . Οι τζιχαντιστές δεν διαθέτουν φυσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Αυτό όμως που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι  βλέπουν μια σαφέστατη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, και στοχοποιήσης προσωπικά τής  τουρκικής ηγεσίας  από την Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για μία προβληματική σχέση η οποία «μπάζει» από όλες τις πλευρές παρά τις δηλώσεις υποστήριξης εκατέρωθεν.

Σύμφωνα με τους ίδιους Τούρκους , η προμήθεια πυραύλων αυτού του τύπου  αφορά την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των τουρκικών δυνάμεων που δρουν στις ίδια περιοχές ( Τουρκία-Συρία) .

Τούρκοι ανώτατοι  αξιωματικοί θεωρούν σίγουρο ότι σε οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή της τουρκικής αεροπορίας  εναντίον του Κούρδων της οργάνωσης  PYD στην Συρία , θα υπάρξουν  «θύματα» εντός της τουρκικής αεροπορίας  λόγω των πυραύλων Stinger,  και το ίδιο θα συμβεί και εντός του τουρκικού εδάφους από τον  ΡΚΚ.

«Στην περίπτωση αυτή, οι πύραυλοι Stingers θα αποτελούν μέγα κίνδυνο και μπορεί να χρησιμοποιηθούν  εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σε Συρία, Τουρκία και Ιράκ», αναφέρει Τούρκος  αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του  .

Τα MANPADS (STINGER) χρησιμοποιούνται και τροφοδοτούνται από τον ώμο, χρησιμοποιούν τις  υπέρυθρες  και υπεριώδεις   ακτίνες που εκπέμπονται από το στόχο.

Εξουδετερώνουν ελικόπτερα, αεροσκάφη αναγνώρισης,  UAV σε  ακτίνα 5 μιλίων.

Το FIM-92 Stinger είναι ένα φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS), επιφανείας-αέρος (SAM).

Αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εισήλθε  σε υπηρεσία το 1981 και από τότε χρησιμοποιείται από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και από 29 άλλες χώρες.

Χαρακτηριστικά - Δυνατότητες

Bάρος Βλήματος:9.6 κιλά

Συνολικό βάρος συστήματος: 12 κιλα

Μήκος βλήματος   1.52

Διάμετρος βλήματος   0.07 χλμ

Ελάχιστο ύψος πτήσεως βλήματος  15 μ.

Μέγιστο ύψος πτήσεως βλήματος 3.000 μ.

Βεληνεκές  5.500 μ

Χρόνος αντίδρασης 3,4 δευτ.

Πιθανότητα προσβολής 95% !!!!!

Σε άρθρο του  του Ανδρέα Μουτζουρούλια με τίτλο (Οι πρώτες απώλειες τουρκικών Leopard-2A4 στην Al-Bab – Ρέει ποτάμι το τουρκικό αίμα – Οι ΗΠΑ δίνουν MANPADS στους Κούρδους της Συρίας- Βαλτώνει η Άγκυρα!), αναφέρθηκε ότι σε επικίνδυνη καμπή μπαίνουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της Άγκυρας, το Αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε την εξουσιοδότηση στο νεο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, -προφανώς θα προβεί σε αυτή την κίνηση όταν αναλάβει και επίσως τις αρμοδιότητες του στο Λευκό Οίκο- να παραδώσει στους Κούρδους του PYD, που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση τρομοκρατική οργάνωση, με οργανικούς δεσμούς με το ΡΚΚ, τα φορητά αεροπορικά συστήματα MANPADS.

Τα «ψωμιά» λοιπόν  του Τούρκου Ερντογάν είναι περιορισμένα  σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές και πολλούς αξιωματούχους της «κοινότητας των πληροφοριών» όπως λένε και οι Αμερικανοί .

 

https://youtu.be/0_TzkL3jjXY?t=6

https://youtu.be/q0nuhI05QyA?t=3

https://youtu.be/0_TzkL3jjXY?t=30

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ