Κόσμος

Το Τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας απειλεί την Δαμασκό κατονομάζοντας τις επιθέσεις στο Χαλέπι ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Έκτακτη σύγκλιση του τουρκικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας είχαμε χθες  , και την έκδοση απόφασης η οποία  χαρακτήρισε τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από το συριακό καθεστώς στο Χαλέπι, ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ενώ η Άγκυρα  εντείνει το διάλογο με τη Ρωσία για τον τερματισμό της "τραγωδίας" στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Σαφώς και πρόκειται για παρωδία από τουρκικής πλευράς και προσωπικά από τον Ερντογάν ο οποίος εδώ και δύο χρόνια σκοτώνει συστηματικά χιλιάδες Κούρδους στα νοτιοανατολικά της χώρας του , χωρίς κανένας να κατονομάζει αυτές τις πράξεις ως "εγκλήματα πολέμου».

Ο Ερντογάν και ο Β.Πούτιν συζήτησαν  την γενική κατάσταση στο Χαλέπι και τη Συρία σε  τηλεφωνική συνομιλία τους χθες το βράδυ.

Ο Ερντογαν του δήλωσε ότι «οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται από το συριακό καθεστώς σε μη στρατιωτικούς  στόχους , συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, έχουν φτάσει στο στάδιο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, και απαιτούν άμεση δράση», ανέφερε η δήλωση που εκδόθηκε από το τουρκικό συμβούλιο σσφαλείας (MGK)  που συνήλθε στις 30 Νοεμβρίου 2016.

Το συμβούλιο συζήτησε επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Χαλέπι.

Ενώ η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη, ο Ερντογάν και ο Πούτιν μίλησαν στο τηλέφωνο αποκλειστικά για την κατάσταση στη Συρία.

Η συζήτηση προκλήθηκε  όταν  ο Ερντογάν ανέφερε ότι τα τουρκικά στρατεύματα ήταν στη Συρία για να ανατρέψουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, μια δήλωση που εξόργισε σαφώς την  Μόσχα.

Οι Τούρκοι καταδεικνύοντας τις προθέσεις τους απειλούν  "ορισμένες χώρες" να σταματήσουν την υποστήριξή τους προς το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την Ένωση Δημοκρατικού Κόμματος (PYD) της Συρίας.

Πρόκειται για απειλές εναντίον του Άσαντ και της Συρίας αλλά και κατά των ΗΠΑ οι οποίες υποστηρίζουν σθεναρά τους Κούρδους μαχητές με όπλα και πυρομαχικά.

Οι αποφάσεις του τουρκικού εθνικού συμβουλίου αφορούσαν ειδικά την συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» , τονίζοντας  ότι αυτή είχε τρεις στόχους. Την εξασφάλιση των τουρκικών συνόρων , την αποτροπή επιθέσεων κατά της Τουρκίας, και την εκκαθάριση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων από την περιοχή.

Με λίγα λόγια πόλεμος και μάλιστα ανηλεής κατά των Κούρδων του PKK / PYD-YPG με στόχο να μην ενωθούν οι δυνάμεις τους στην βόρεια Συρία.

Το συμβούλιο επίσης με ανακοίνωση του αποφάσισε «την  καθιέρωση ενός διαδρόμου κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να παράσχει ασφάλεια για το λαό της Συρίας και των πολιτών της Τουρκίας , καθώς και για να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ο Ερντογάν ανέλαβε «εργολαβικά» να προστατεύσει την Συρία από τους Κούρδους και όποιους  άλλους θεωρεί ότι την απειλούν , αλλά η ουσία είναι ότι ήδη έχει ξεκινήσει η πολεμική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία με αφορμή την  πόλη Αλ Μπαπμ.

Για μια ακόμη φορά γίνεται απολύτως κατανοητό ότι η στάση που θα τηρήσει η Μόσχα και προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος θα αποτελέσουν  βαρόμετρο των όποιων εξελίξεων, μετά την εισβολή τουρκικών δυνάμεων σε μια κυρίαρχη χώρα που μάχεται απεγνωσμένα για την επιβίωση της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης