Κόσμος

Την 90η Τ/Θ Μεραρχία της επέμβασης στην Πράγα το 1968 επανασύστησε ο ρωσικός Στρατός (βίντεο)

Την θρυλική 90ή Τεθωρακισμένη μεραρχία των Φρουρών επανασύστησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης στην Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Δύση που αναπτύσσει συνέχεια στρατιωτικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Ρωσίας και ειδικά στις χώρες της Βαλτικής.

Η επανασύσταση της 90ής Μεραρχίας αποτελεί ένα καθαρό μήνυμα στην Δύση, καθώς πέρα από τις επιχειρήσεις στον Β'ΠΠ, ήταν η μονάδα που μπήκε στην Πράγα και κατέστειλε την επανάσταση τον Αύγουστο του 1968.

«Η 90η Μεραρχία δημιουργήθηκε την 1η Δεκεμβρίου έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα για τους προβλεπόμενους στόχους», δήλωσε ο συνταγματάρχης Dmitry Ljamin.

Η Μεραρχία δημιουργήθηκε βάσει απόφασης που είχε ληφθεί στις 13 Σεπτεμβρίου του 2016 μαζί με ακόμη μια Μ/Κ Μεραρχία.

Ο σχηματισμός αποτελείται από 3 τεθωρακισμένα συντάγματα, ένα μηχανοκίνητο σύνταγμα, ένα σύνταγμα πυροβολικού, ένα τάγμα αντιαεροπορικών και λοιπές μονάδες επιμελητείας και υποστήριξης.

Στο υλικό της μονάδας περιλαμβάνονται εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης T-72B3, ΤΟΜΠ BTR-82A και ΤΟΜΑ BMP-2. Τα Τ-72Β3 μετά την τελευταία ανβάθμισή τους έχουν φτάσει στο επίπεδο των Τ-90.

Η μονάδα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε γίνει γνωστή από τη συμμετοχή της στη μάχη του Κουρσκ, στην επιχείρηση Bagration, στην μεγάλη επίθεση στην Βαλτική και την ανατολική Πρωσία.

Το 1968 κατέλαβε την Τσεχοσλοβακία αποκαθιστώντας το κομμουνιστικό καθεστώς.

https://youtu.be/kcnZuNbzb34

https://youtu.be/dbAzPdsuzS4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ