Κόσμος

Τζεφ Πάιατ: Ο πρεσβευτής που «γύρισε από το κρύο» και ξέρει πολλά...- Τι δηλώνει για τη χώρα μας και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (φωτό)

«Ανθύπατος» των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα ή φιλέλληνας και υποστηρικτής των ελληνικών συμφερόντων στην Ουάσινγκτον; Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ο κ. Τζεφ Πάιατ, νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα;
Ο 53χρονος Αμερικανός διπλωμάτης τους δυόμισι μήνες που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει δείξει ότι είναι εξωστρεφής και δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να εμφανίζεται δημοσίως, παρεμβαίνοντας και εκφράζοντας τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια σειρά από θέματα, όπως η οικονομική κρίση, τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και το εγχείρημα της ανάπτυξης. «Θα καταβάλουμε προσπάθειες για να χτιστεί η Ελλάδα του 21ου αιώνα», είπε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με επτά Ελληνες δημοσιογράφους στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον έχει τρόπους να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση.

Με εξαίρεση την Ουκρανία, που ήταν το προηγούμενο πόστο του, οι διπλωματικές εμπειρίες του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα προέρχονται από την Ασία, την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική, κυρίως σε θέσεις που αφορούσαν αρμοδιότητες εμπορικής φύσης και δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρώτης διαλογής. Ο κ. Πάιατ δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην περιοχή των Βαλκανίων, στα ελληνοτουρκικά θέματα ή στο Κυπριακό.

Συνομιλητές του στην Αθήνα επισημαίνουν ωστόσο ότι έχει μεγάλη θέληση να ενημερωθεί και να εμβαθύνει στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, δείχνει έντονο ενδιαφέρον να βοηθήσει και με τον δυναμισμό που διαθέτει θέλει να διαφοροποιηθεί από τους προκατόχους του, για παράδειγμα τον τέως πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς που απέφευγε τις δημόσιες παρεμβάσεις, κινούμενος μακριά από το πρότυπο της λεγόμενης δημόσιας διπλωματίας. Αντιθέτως ο κ. Πάιατ επιδεικνύει έντονη κινητικότητα, θέλοντας να συνεχίσει τη θετική απήχηση που είχε στην ελληνική κοινή γνώμη η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου.

Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν ελαχιστοποιήσει τις παρεμβάσεις τους περιμένοντας τις επιλογές του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κορυφή της πυραμίδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Πάιατ δεν αποφεύγει τα δύσκολα. Ερωτηθείς αν θα γίνουν αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ με την προεδρική μετάβαση από τον κ. Μπαράκ Ομπάμα στον κ. Τραμπ, επισήμανε το πολύ ισχυρό αμερικανικό σύστημα «ελέγχων και ισορροπιών». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Γερουσία και στο Κογκρέσο «από όπου προέρχονται τα χρήματα», είπε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός συνέχειας. «Οι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων στο Κογκρέσο, όσους γνωρίζω από την Ουκρανία, Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι, δεν έχουν αλλάξει», είπε ο κ. Πάιατ.
«Οι βασικές αρχές είναι απίθανο να αλλάξουν δραματικά. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιλέξει τις προτεραιότητές του, όμως το πιο ασφαλές στοίχημα είναι η ισχυρή πιθανότητα να συνεχίσει την ίδια πολιτική», σημείωσε, για να καταλήξει με ένα μικρό... καρφί: «Είμαστε δημοκρατίες και όπως γνωρίζετε πολύ καλά στην Ελλάδα, οι πολιτικές αλλάζουν».
Η επίσημη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον κ. Τραμπ θα φέρει πολλές και σημαντικές αλλαγές στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι πρεσβευτές των ΗΠΑ στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες κ.ά., αναμένεται να αντικατασταθούν. Κι αυτό διότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές πόλεις πρώτης γραμμής ανατίθενται σε πρόσωπα που έχουν συνεισφέρει στο Δημοκρατικό ή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (αναλόγως από ποιο κόμμα προέρχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ). Με αυτό το δεδομένο είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι πρεσβευτές που είχαν επιλεγεί από τους Δημοκρατικούς συνεργάτες του κ. Ομπάμα για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα αλλάξουν. Θα συμπαρασύρουν όμως οι αλλαγές στις αμερικανικές διπλωματικές αρχές της Ευρώπης και πόστα όπως η Αθήνα και η Αγκυρα, όπου οι επικεφαλής είναι σχεδόν πάντοτε διπλωμάτες καριέρας;
Το ερώτημα αυτό, από το οποίο εξαρτάται αν ο κ. Πάιατ θα παραμείνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Το αν θα επιβιώσει πολιτικά ο ίδιος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εάν ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θελήσει να τοποθετήσει έναν άλλο διπλωμάτη στην πρεσβεία της Αθήνας, τότε η θέση του κ. Πάιατ θα καταστεί επισφαλής, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα υπηρεσιακό στέλεχος με εμπειρία και επιπλέον διαθέτει ισχυρές προσβάσεις σε πρόσωπα τα οποία ήταν πανίσχυρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την οκταετή περίοδο της προεδρίας Ομπάμα.
Η κυρία Βικτόρια Νούλαντ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με τον κ. Μπιλ Μπερνς λέγεται ότι ήταν οι άνθρωποι που επέλεξαν τον κ. Πάιατ για την πρεσβεία στην Αθήνα, θέλοντας έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης τους, με τον οποίο μπορούν να συνεννοούνται εύκολα για το κρίσιμο πόστο της Ελλάδας.

Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ σε τελετή μνήμης στο Κίεβο το 2014 για τα θύματα της εξέγερσης στην Ουκρανία

Η προηγούμενη θητεία στην Ουκρανία
Ο κ. Πάιατ ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από τις 30 Ιουλίου του 2013. Η τριετής θητεία του συνέπεσε με μια περίοδο όπου η επικράτεια της Ουκρανίας συρρικνώθηκε. Η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στο ρωσικό κράτος και ακολούθησαν εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ του επίσημου ουκρανικού κράτους και στασιαστών ανταρτών υποστηριζόμενων από τη Μόσχα. Ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ επέλεξε ενεργό ρόλο με καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. «Το Ντόνμπας είναι Ουκρανία» και «η Μαριούπολη είναι Ουκρανία», έγραφε ο κ. Πάιατ στον λογαριασμό του στο Twitter, τον οποίο τροφοδοτεί καθημερινά με εντατικό ρυθμό μέχρι και σήμερα.

Το γεγονός ότι ο 53χρονος διπλωμάτης ήταν ο κύριος εκφραστής της αμερικανικής πολιτικής στην Ουκρανία τον έφερνε -σχεδόν σε καθημερινή βάση- σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Είτε καταγγέλλοντας ρωσική στρατιωτική εμπλοκή την εποχή των σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές, είτε υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, είτε μοιράζοντας ο ίδιος σάντουιτς σε Ουκρανούς στρατιώτες, ο κ. Πάιατ κάθε άλλο παρά ακολουθούσε το στερεότυπο του διπλωμάτη που κάνει άτυπες συνεννοήσεις από το παρασκήνιο αποφεύγοντας να λειτουργήσει στο φως.

Από τη συνάντηση του Τζεφ Πάιατ με τους Ελληνες δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα


«Για τους Ρώσους είναι κόκκινο πανί», θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος προσεκτικός παρατηρητής, μια που τον Σεπτέμβριο του 2014 καταγγέλθηκε ότι είχε αναρτήσει στο Twitter του ψεύτικες φωτογραφίες από άσκηση ουκρανικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ σε άλλη περίπτωση οι Ρώσοι τον «ξεφώνισαν» επειδή ανέβασε φωτογραφία ενός γερμανικού άρματος μάχης που συμμετείχε δήθεν στα κοινά «παίγνια» του ουκρανικού στρατού με το ΝΑΤΟ, ενώ στην πραγματικότητα η εικόνα ήταν από γυμνάσια που είχαν γίνει το 2013.
«Η Ρωσία δεν είναι μια δημοκρατία», ανέφερε ορθά-κοφτά και χωρίς διπλωματικές φιοριτούρες ο κ. Πάιατ μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ελπίζει «με τον καιρό η σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία να σταθεροποιηθεί».

«Ως Αμερικανός διπλωμάτης έχω ζωτικό ενδιαφέρον για την Ε.Ε.», σημείωσε και εξομολογήθηκε ότι έχοντας παρακολουθήσει την επανάσταση στην Ουκρανία γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η τήρηση στην Ευρώπη των αρχών και αξιών της ανεκτικότητας θυμίζοντας την αναφορά στην ομιλία Ομπάμα από την Αθήνα ότι «η Ε.Ε. είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας». «Εχω δει ανθρώπους, να πεθαίνουν κάτω από τη σημαία της Ε.Ε. για τις αξίες της. Η βασική συνταγή είναι ακόμα σωστή», δήλωσε ο κ. Πάιατ. Κι ενώ θεωρεί ακόμη το ευρωπαϊκό σχέδιο ελκυστικό, δεν είναι ίδια η εικόνα που έχει διαμορφώσει για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης.
«Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων είναι η αβεβαιότητα», υποστήριξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και χωρίς να χρησιμοποιεί διπλωματικές διατυπώσεις είπε ότι «ο ανασχηματισμός βοήθησε να ξεκαθαρίσει και να διευκρινιστεί το μήνυμα», αναφερόμενος ειδικά στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

«Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική για την ανάπτυξη», επισήμανε ο κ. Πάιατ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τη χώρα μας να προχωρά μπροστά. Επειτα από επτά χρόνια βαθιάς κρίσης, το να ακούς τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποφαίνεται ότι «η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική για την ανάπτυξη» μάλλον δεν είναι ενθαρρυντικό μήνυμα για την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς δισταγμό, ο κ. Πάιατ είπε ότι προτεραιότητά του θα είναι τα οικονομικά θέματα.

Αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι η εικόνα είναι καλύτερη και ότι υπάρχει μία μικρή βελτίω­ση, ωστόσο δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι έπειτα από τόσα χρόνια λιτότητας και «εξαιρετικά επώδυνης οικονομικής προσαρμογής, το ζήτημα είναι η διατήρηση των θετικών ρυθμών». Χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα «της σπίθας που έχει ανάψει και τώρα πρέπει να κρατήσεις τη φωτιά αναμμένη και να τη δυναμώσεις».
Φανατικός με την ποδηλασία, ο κ. Πάιατ συνέκρινε την ανάγκη για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με το ποδήλατο. «Είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να κάνεις συνέχεια πετάλι».

Παρά τις εμπειρίες του παρελθόντος, έχει παρέλθει ο καιρός που οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ελλάδα συμπεριφέρονταν σαν ανθύπατοι. Εχουν περάσει αρκετά χρόνια και από το 1997 και τη θητεία του κ. Νίκολας Μπερνς στην Αθήνα, του χαρισματικού διπλωμάτη που, αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του εδώ, υπηρέτησε ως μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και το 2005 έφτασε να αναλάβει την επίζηλη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ όπου παρέμεινε μέχρι το 2008.

«Η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή», δήλωσε και χαρακτήρισε τη χώρα μας «σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ». Στο ερώτημα αν βλέπει κρίση στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πάιατ: «Το μήνυμα που παίρνω από τον πρωθυπουργό και τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θέλει σταθερές σχέσεις με την Τουρκία». Οταν, όμως, ερωτήθηκε για το τι συμβουλεύει τους Ελληνες υπουργούς με τους οποίους συναντάται είπε: «Δεν θα ήμουν καλός διπλωμάτης αν σας έλεγα τι συζητώ μαζί τους κατ’ ιδίαν».

Οσο για το αν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, πιάνοντας ένα στρογγυλό διακοσμητικό που βρισκόταν μπροστά του μας είπε: «Η μόνη… κρυστάλλινη σφαίρα που έχω είναι αυτή. Είναι θέμα του ελληνικού λαού, γι’ αυτό και θα το αφήσω εκεί».
Γύρω στις τρεις με τέσσερις φορές αναφέρθηκε στην ελληνική ομογένεια, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη λέξη «diaspora»: «Οπως έχει πει και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, οι δύο μεγάλες εθνικές εορτές στον Λευκό Οίκο είναι η ελληνική και η ιρλανδική και αυτό δεν θα αλλάξει». Αναφερόμενος μάλιστα στις start ups και το ανθρώπινο κεφάλαιο που πρέπει να απελευθερωθεί, στα αγροτικά προϊόντα και στον τουρισμό, που «έχει τεράστιες δυνατότητες», είπε: «Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο. Είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι είναι χειμώνας. Εχουμε Δεκέμβριο και έξω είναι σαν φθινόπωρο!». Υπογραμμίζοντας τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, οι οποίες εκτείνονται σε διάφορα επίπεδα πέρα από την οικονομική και τη στρατιωτική συνεργασία, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν θα αντιγράψει τη Σίλικον Βάλεϊ», τονίζοντας ότι μπορεί άνετα να αντιγράψει εταιρείες και επιχειρήσεις από το Ισραήλ. «Η οικονομία της Ελλάδας σήμερα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 2008. Είναι απλουστευτικό να πεις ότι δεν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις», επισήμανε και αναφέρθηκε στην κουλτούρα των start ups και σε μία νέα επιχειρηματική ιδεολογία: «Αρχίζει να γεννιέται μία καινούρια Ελλάδα, πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή τη στροφή».
Το Σαν Ντιέγκο και το γουακαμόλε
«Το σπίτι μου στο Σαν Ντιέγκο είναι ένα χιλιόμετρο από τη θάλασσα. Ενα από τα καλά της Αθήνας είναι ότι είναι κοντά στη θάλασσα. Δεν έχω σκάφος, αλλά προσπαθώ να βρίσκομαι κοντά στη θάλασσα. Η Αθήνα είναι ένα τέλειο αντίγραφο της Νότιας Καλιφόρνιας», είπε και αποκάλυψε ότι όποτε βρίσκει χρόνο κάνει ποδήλατο κοντά στη θάλασσα. Μιλώντας δε για τον τόπο καταγωγής του αναφέρθηκε στα αβοκάντο λέγοντας ότι «τα ελληνικά είναι εξίσου καλά και πιο φτηνά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς που μας αρέσει το γουακαμόλε. Η Κρήτη είναι η πρωτεύουσα του γουακαμόλε!».

Το αν ο κ. Πάιατ θα επιλέξει τον δρόμο του κ. Μπερνς, ο οποίος είχε σχεδόν αναγορευθεί σε πυλώνα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, ή το μονοπάτι του απερχόμενου κ. Πιρς, ο οποίος αρκέστηκε στις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις επιλέγοντας έναν ρόλο που θυμίζει σχολιαστή, είτε όταν ανάβει ένα κερί ευχόμενος συμφωνία στο Eurogroup είτε όταν τουιτάρει αμφίσημα ότι η αγαπημένη του ελληνική λέξη είναι το «drama» -χωρίς να είναι προφανές αν ειρωνεύεται ή κάνει black humor-, είναι κάτι που θα φανεί σύντομα.

Η σύζυγος του Τζεφ Πάιατ, Μαίρη


Διπλωμάτης καριέρας
Η θητεία σε Ασία και Λατινική Αμερική

Ο πρεσβευτής Τζεφ Πάιατ γεννήθηκε το 1963 και μεγάλωσε στη Λα Τζόλα του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Εχει Μάστερ στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας.

Προτού ενταχθεί στην υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εργάστηκε στον Διαμερικανικό Διάλογο, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, που φέρνει σε επαφή κορυφαίους Αμερικανούς πολίτες. Με τη γυναίκα του Μαίρη έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γουίλιαμ και την Κλερ. Την περίοδο των Χριστουγέννων θα ταξιδέψει στην πατρίδα του για να δει τα παιδιά του που σπουδάζουν εκεί, αλλά και τους γονείς του.

Η καριέρα του κ. Πάιατ, ο οποίος εισήλθε στο διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ το 1989, ξεκίνησε από την Κεντρική Αμερική. Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν οικονομικός αξιωματούχος και υποπρόξενος στην Τεγουσιγάλπα της Ονδούρας. Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας όπου υπηρέτησε από το 1992 μέχρι το 1994. Επιστρέφοντας για λίγα χρόνια στην Ουάσινγκτον, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα χρημάτισε βοηθός προσωπικού στον βοηθό γενικό γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λατινική Αμερική (1994). Τα καθήκοντά του στην Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνουν τη θέση του διευθυντή προσωπικού στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Λατινική Αμερική (1996-97) και του ειδικού βοηθού του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών (1995-96). Από το 1997 ως το 1999 υπήρξε διευθυντής του αμερικανικού προξενείου στη Λαχόρη, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη και πιο σημαντική πολιτικά επαρχία του Πακιστάν.

Στη συνέχεια ο κ. Πάιατ τοποθετήθηκε στο αμερικανικό γενικό προξενείο στο Χονγκ Κονγκ, διευθύνοντας τον έλεγχο του διαλόγου για το εμπόριο και τις εξαγωγές με την Ειδική Διοικητική Περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Από το 2002 ως το 2007 ο κ. Πάιατ υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί, αρχικά ως σύμβουλος για πολιτικές υποθέσεις και από τον Ιούνιο του 2006 ως υπαρχηγός της αποστολής. Υπ’ αριθμόν 2 της αμερικανικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής για μία από τις περισσότερο και ταχύτερα αυξανόμενες ξένες αποστολές των ΗΠΑ. Από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2013 διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας στο Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας, όντας επικεφαλής της νέας γεωγραφικής διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και βοήθησε στη διαχείριση των σχέσεων των ΗΠΑ σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Καζακστάν ως τον Ινδικό Ωκεανό.

Από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Μάιο του 2010 υπήρξε βοηθός επικεφαλής στην αποστολή των ΗΠΑ των Διεθνών Οργανώσεων στη Βιέννη, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και σε άλλες τεχνικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Την 30ή Ιουλίου του 2013 ορκίστηκε 8ος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Από το 2016, η 26χρονη καριέρα του κ. Πάιατ στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζεται
στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές