Πολιτική

ΣτΕ: Εκπίπτουν τα έξοδα επιχειρήσεων για αυτοκίνητα και καφέδες

Εκπίπτουν από τα έσοδα των εταιρειών τα ποσά που διατίθενται για τη συντήρηση των αυτοκίνητων της επιχείρησης και των υπαλλήλων της, την αγορά καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο, κ.λπ.) για τα εν λόγω αυτοκίνητα, όπως και οι δαπάνες για αγορά ειδών καθαριότητας, καφέδων, αναψυκτικών, κ.ά., έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και διαγράφηκε ποσό 87.990 ευρώ που είχαν καταλογιστεί σε επιχείρηση από τον προϊστάμενο του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου ως λογιστικές διαφορές.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων (εταιρειών) αφαιρούνται οι δαπάνες «για τη συντήρηση και επισκευή των επαγγελματικών γενικά εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και αυτοκινήτων οχημάτων.

Ειδικά για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά, εκπίπτουν οι δαπάνες συντήρησης, επισκευής, κυκλοφορίας και αποσβέσεων και τα μισθώματα που καταβάλλονται σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ή σε οποιονδήποτε άλλον τρίτο, σε ποσοστό 70% του ύψους αυτών, εφόσον τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης. Για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού εκπίπτει, ποσοστό 35% των δαπανών.

Ειδικότερα, κατά το φορολογικό έλεγχο σε εταιρεία κονδύλι 63.117 ευρώ που αφορούσε τις δαπάνες συντήρησης κ.λπ. αυτοκινήτων κάτω των 1.600 κυβικών της επιχείρησης, δεν αναγνωρίστηκε ως δαπάνη και καταλογίστηκε ως λογιστική διαφορά, με το αιτιολογικό ότι τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούνται για τις προσωπικές ανάγκες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και των πωλητών της.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο και το Συμβούλιο Επικρατείας διέγραψαν τη λογιστική αυτή διαφορά, καθώς η φορολογική αρχή δεν απέδειξε ότι τα αυτοκίνητα της επιχείρησης τα χρησιμοποιούσαν για τις προσωπικές τους ανάγκες τα μέλη του Δ.Σ. και οι υπάλληλοι της εταιρείας, κ.λπ.

Με την ίδια λογική η φορολογική αρχή δεν αναγνώρισε και προσέθεσε ως λογιστική διαφορά στα καθαρά κέρδη της επιχείρησης το ποσό των 19.972 ευρώ από τον λογαριασμό «έξοδα κινήσεως Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων», στον οποίο καταχωρίζονται οι δαπάνες αγοράς καυσίμων, τόσο των ιδιόκτητων αυτοκινήτων της εταιρείας όσο και των μισθωμένων, καθώς και των αυτοκινήτων των υπαλλήλων της, που χρησιμοποιούνται για τις δραστηριότητές τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...