Κόσμος

Σάλος στη Γαλλία γιατί η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έπλεξε το εγκώμιο του Φιντέλ Κάστρο

Η υπουργός περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, χαιρέτισε, το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, από το Σαντιάγκο της Κούβας, «ένα μνημείο της ιστορίας», τον Φιντέλ Κάστρο ξεχνώντας την παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το καθεστώς των Κάστρο.

Η κ. Ρουαγιάλ δήλωσε ότι ο Φιντέλ Κάστρο ήταν «το σύμβολο μιας πολύ στενής φιλίας μεταξύ Κούβας και Γαλλίας».
«Χάρη στον Φιντέλ Κάστρο, οι Κουβανοί ανέκτησαν το έδαφός τους, τη ζωή τους, τη μοίρα τους. Εμπνεύστηκαν από τη γαλλική επανάσταση χωρίς να γνωρίσουν τον τρόμο που υπήρξε κατά τη διάρκεια της δικής μας επανάστασης», είπε.

Κατά τη διάρκεια της δήλωσής της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ρωτήθηκε για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία καταδίκασε ο ΟΗΕ αλλά και η κουβανική αντιπολίτευση. Προς γενική έκπληξη η Ρουαγιάλ δήλωσε ότι όλα αυτά είναι «παραπληροφόρηση» και υπογράμμισε ότι, αντίθετα, στο νησί, υπάρχει «θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία συνείδησης. Επομένως πρέπει να ξέρει κάποιος να κοιτάζει τα πράγματα θετικά, ακόμη κι αν αυτό ενοχλεί», πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν «θα δώσει μαθήματα στην Κούβα».

Ωστόσο, όπως σημειώνει σύσσωμος ο γαλλικός τύπος, στην έκθεσή της 2015-2016 ο ΟΗΕ έκανε ένα τελείως διαφορετικό πορτρέτο του καθεστώτος της Κούβας, παρά το γεγονός ότι εσχάτως έκανε άνοιγμα συμφιλίωσης με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ οι αντικαθεστωτικοί υφίστανται διώξεις και αποδοκιμάζονται (οργανώνονται διαδηλώσεις εναντίον τους, με οπαδούς του καθεστώτος και την βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών), υφίστανται ποινικές διώξεις εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεών τους. Επίσης γίνονται καθημερινά συλλήψεις αντιφρονούντων, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ: η Ενωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κούβας (CCDHRN) αναφέρει ότι έγιναν 8.600 συλλήψεις το 2015. Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η Γενική Αμνηστία δεν έχει δικαίωμα να μπει στο έδαφος της Κούβας από το 1990.

Όλα αυτά έδειξε να τα αγνοεί η Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία δήλωσε ότι «υπάρχουν πάντα θετικά και αρνητικά πράγματα στην ιστορία αλλά δεν γίνεται ορισμένοι να υποκρίνονται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ όλοι ξέρουν ότι αν ζητήσεις λίστες φυλακισμένων δεν υπάρχουν», είπε και πρόσθεσε:

«Ε, λοιπόν, φέρτε μου λίστες πολιτικών κρατουμένων αυτή τη στιγμή και θα κάνουμε κάτι».
Αυτές οι δηλώσεις της Ρουαγιάλ έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση στη Γαλλία. Την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, ακόμη και ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Νταβίντ Ασουλίν πήρε αποστάσεις από τα λεγόμενά της, γράφοντας σε ένα τουίτ: «Η χώρα μας λάμπει στον κόσμο γιατί επινόησε τη ανακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι γιατί υποστηρίζει δικτάτορες».

Ο υποψήφιος για τις προκριματικές στην Αριστερά, Φρανσουά ντε Ρουγκί ζήτησε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να καταδικάσει τα λεγόμενα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ας σημειωθεί ότι η Ρουαγιάλ είναι η πρώην σύντροφος και μητέρα των παιδιών του Ολάντ και είχε σταλεί στην Κούβα στη θέση του Ολάντ που δεν πήγε.

Όπως σημειώνει ειρωνικά η εφημερίδα Le Monde, «η Ρουγιάλ είναι το μόνο μέλος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που έκαναν το ταξίδι στην Κούβα για την κηδεία του Κάστρο".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...