Αρχείο

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό: Άγρια κόντρα Ν.Κοτζιά - Ν.Αναστασιάδη με πολύ βαριές εκφράσεις διχάζει Ελληνοκυπρίους και Ελλαδίτες - Στο πλευρό του Κοτζιά η Μόσχα (βίντεο)

του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Έντονο είναι το παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα γύρω από το Κυπριακό, καθώς λαμβάνει χώρα ένας υπόγειος πόλεμος με εκατέρωθεν βολές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποτίθεται πως εκλέχθηκε για να προστατεύει τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών, το Σύνταγμα της χώρας και τον Ελληνισμό.

Οι κινήσεις του και τα λόγια του όμως, προκαλούν έντονο προβληματισμό. Ο κ. Αναστασιάδης έπεσε σε ένα μεγάλο σφάλμα πριν λίγες ημέρες κατά την διάρκεια του διαγγέλματός του, καθώς ομολόγησε, εμμέσως βέβαια, ότι αποδέχεται τα τουρκικά αιτήματα επειδή τον απείλησαν και τον εκβίασαν. Αυτό και μόνο φτάνει για να αντιληφθεί κανείς το πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση για τους πολίτες της Κύπρου, από τη διαπραγματευτική τακτική και τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου, ειδικά σε συνθήκες πίεσης.

Είναι επικίνδυνα ανεπαρκής ως διαπραγματευτής, ως διεκδικητής και ως σχεδιαστής πολιτικής. Κατέστη πλέον εύκολη λεία στους Ρ. Τ. Ερντογάν και Ακιντζί.

Καμία σχέση λοιπόν ο Ν. Αναστασιάδης με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, που την κρίσιμη στιγμή όρθωσε ανάστημα και έσωσε την ελληνικότητα του νησιού.

Ο κ. Πρόεδρος φαίνεται λοιπόν πως δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και εξαπολύει πυρά κατά όλων όσοι προσπαθούν να καταγγείλουν τα λάθη του Ν. Αναστασιάδη.

Ετσι λοιπόν, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τους «εξ Ελλάδος επισκέπτες».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Νίκος Αναστασιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι: «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους επισκέπτες εξ Ελλάδος να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό ή δική τους κωμόπολη ή δική τους πόλη που είναι υπό κατοχή. Ας μην μας πουλούν λοιπόν πατριωτισμό από καθ’ έδρας».

https://www.youtube.com/watch?v=gn9vAy23duM

 

 

 

Αφορμή της αντίδρασης Αναστασιάδη φαίνεται πως ήταν η ομιλία του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου στο όγδοο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσου Παπαδόπουλου. Ο Άγγελος Συρίγος, μεταξύ άλλων είπε:

«Για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις, ακόμη και τυχόν ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, καλό είναι να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να φθάσουμε σε ένα νέο δημοψήφισμα». «Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποφασίζει να προβεί σε ενσωμάτωση», ανέφερε και πρόσθεσε: «θα επιβεβαιώνει και τυπικά την πραγματικότητα που βιώνουμε. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα που βιώνουμε στο νησί από το 1974. Καυκαλιζόμαστε μήπως πως συνομιλούμε με τους Τ/κ; Μήπως οι Τ/κ κατέχουν την Κύπρο; Η Τουρκία την κατέχει και αυτός είναι ο πραγματικός συνομιλητής της ε/κ πλευράς. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρούσουμε κατάματα την πραγματικότητα».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που γνωρίζει άριστα τις συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, όπως και πώς (και τι) διαπραγματεύεται ο Κύπριος Πρόεδρος, σχολίασε με tweet του:

«Τους φταίει ο Κοτζιάς, τους φταίει ο Συρίγος, τους φταίμε εμείς, αλλά ο Ερντογάν που επιμένει στις εγγυήσεις και στον στρατό θέλει λύση…».

Σημαντική είναι επίσης και η παρέμβαση του ΔΗΚΟ για τις παλλινωδίες Αναστασιάδη:

«Ο Νίκος Αναστασιάδης απέδειξε για μια ακόμα φορά, ότι είναι εκείνος που έχει εμμονή με την απόκρυψη της αλήθειας. Χθες μάθαμε ότι σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης του, δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Ελλάδα για τις αποφάσεις του δείπνου. Παραδέχθηκε δε πως, αφού αποφάσισε να πάει σε πενταμερή, τώρα τρέχει να βρει γνωματεύσεις και τρόπο να προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία”, αναφέρει σε σκληρή του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ. Απέδειξε την εμμονή του με την ασάφεια, αφού όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για την πενταμερή διάσκεψη παραμένουν αναπάντητα. Μια ασάφεια η οποία διευκολύνει τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Τέλος, σημειώνουμε με θλίψη τις υποτιμητικές αναφορές του κ. Αναστασιάδη για τους «εξ Ελλάδος επισκέπτες που μας πουλούν πατριωτισμό». Αυτές είναι αναφορές είναι προσβλητικές για την Ελλάδα αλλά και για τον Ελληνικό λαό. Με αυτή τη νοοτροπία, ο κ. Αναστασιάδης υπονομεύει τον επιβαλλόμενο συντονισμό και συνεργασία που Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιδιώκουν ενόψει της κρίσιμης συνάντησης της Γενεύης. “Αγνοεί φαίνεται ο κ. Αναστασιάδης, ότι είναι η Ελλάδα ευρύτερα, αλλά και Έλληνες στρατιώτες ιδιαίτερα, που θα κληθούν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των δικών του ολέθριων αποφάσεων,» κακαταλήγει το ΔΗΚΟ.

Την ίδια στιγμή με ένα tweet βόμβα ο Ν. Κοτζιάς έγραψε τα εξής:

«Φασισμός είναι να μου χρεώνονται για το Κυπριακό, από «πολιτικά βαποράκια», οι απόψεις του εξαιρετικού καθηγητή Άγγελου Συρίγου, στελέχους και γενικού γραμματέα κυβερνήσεων ΝΔ», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με ανάρτησή του στο Twitter το απόγευμα της Τρίτης.

Το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολυθεί επικοινωνιακή επίθεση με στόχο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά προκειμένου να εξυπηρετηθούν ισχυρά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή. Ο Υπουργός, κράτησε μια άκρως πατριωτική στάση στο θέμα του Κυπριακού και όπως φαίνεται κάποιοι ενοχλούνται.

Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης επιτίθεται στον κ. Κοτζιά το τελευταίο διάστημα, εμμέσως βέβαια, δίοτι ο Ελληνας ΥΠΕΞ, με τη συμβουλή της Ρωσίας, έχει θέσει βέτο και επιθυμει να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός κατοχής για να προχωρήσει η λύση του κυπριακού. Ο Ν. Αναστιάδης υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ τον πολεμά και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να τον καθαιρέσει.

Χαρακτηρηστικό είναι επίσης και το τουρκικό δημοσίευμα που ζητούσε πριν λίγες ημέρες την παραίτηση Κοτζιά, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «αντι-τουρκικό γεράκι». Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα ανέφερε την «σύγκλιση» και την υποταγή του Ν.Αναστασιάδη στο Κυπριακό με μόνο εμπόδιο πλέον τον Ν.Κοτζιά.Ποίος μπορεί να εμπιστευθεί πλέον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ