Πολιτική

«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου από τις νέες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση

«Πονοκέφαλος» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο χρονοδιάγραμμα της 26ης Ιανουαρίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δεδομένου ότι κάθε νέα καθυστέρηση καθιστά πιθανό το εφιαλτικό σενάριο για σύρσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι την άνοιξη, όπως ήδη διαρρέεται σε δημοσιεύματα λόγω της αμφίσημης στάσης του ΔΝΤ.

Στην κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά τόσο τα εκλογικά σενάρια, όσο και αυτά των νέων καθυστερήσεων, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η στάση που τελικά θα κρατήσει το ΔΝΤ. «Το Ταμείο πρέπει να πάρει επιτέλους θέση. Η κυβέρνηση και η χώρα έχουν υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις παρά το πολιτικό κόστος και δεν μπορεί το ΔΝΤ να κρατά όμηρο υπό την απειλή της αποσταθεροποίησης μία ολόκληρη ήπειρο» αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, κληθείς να απαντήσει στα σενάρια καθυστερήσεων μέχρι το Μάρτιο από την πλευρά της Ουάσιγκτον, προκειμένου να λάβει οδηγίες από τη νέα διοίκηση Τραμπ.

Το σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel δεν θεωρείται τυχαίο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως είτε προαναγγέλλει ένα εφιαλτικό σενάριο νέου αδιεξόδου, είτε τον παραγκωνισμό του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ώστε να μπορέσει να κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν στραμμένο το βλεμμα τους στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EwG, που θα τεθεί επί τάπητος το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Στην Ηρώδου Αττικού κρατούν χαμηλά τους τόνους, σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή πριν τα μέσα Ιανουαρίου. Περαιτέρω, παραπέμπουν στις δηλώσεις Ρέγκλινγκ αλλά και της Κομισιόν, που έχουν αφήσει εμφανώς ανοιχτό παράθυρο ξεπαγώματος των μέτρων μετά τη μονομερή ενέργεια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για να φέρει νέα προσκόμματα στην Αθήνα με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνουν τις πιέσεις προς τη ΝΔ με αφορμή τη στάση που τήρησε στην ονομαστική ψηφοφορία για τους χαμηλοσυνταξιούχους, σε αντίθεση με αυτή για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζοντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση άγεται και φέρεται από τις ντιρεκτίβες των ακραίων κύκλων των δανειστών».

Εν τω μεταξύ, εν μέσω διαρκών διαψεύσεων για τα εκλογικά σενάρια ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα ξεκινά νέα διήμερη περιοδεία στην Κρήτη, όπου θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς. Κληθείς να σχολιάσει το προεκλογικό του χαρακτήρα των περιοδειών του πρωθυπουργού πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε πως «οι εκλογές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μέρος του σχεδιασμού μας», επαναλαμβάνοντας εμφατικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνεύσουμε να παραδοθεί η χώρα στους προθύμους των δανειστών», βάζοντας εκ νέου στο κάδρο τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ και στο σύνολό της την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ