Πολιτική

«Πονοκέφαλος» για τoν Τσίπρα η απώλεια συμμάχων

Στην καρδιά της Ελλάδας αλλά και της κυβέρνησης φτάνουν τα απόνερα των τεκτονικών αλλαγών που συνταλούνται στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, καθώς οι μέχρι πρότινος συμμαχίες που είχε συνάψει ο Αλέξης Τσίπρας τίθενται σε επανεξέταση.

Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι που αποτελούσαν τους κατεξοχήν συμμάχους της κυβέρνησης Τσίπρα, τόσο λόγω του συνασπισμού του Νότου όσο και λόγω των διαύλων επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αποτελούν σχεδόν παρελθόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, με τα ποσοστά του να έχουν καταβαραθρωθεί ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές του 2017. Την ίδια ώρα το ιταλικό δημοψήφισμα άνοιξε την πόρτα της εξόδου στον Ματέο Ρέντσι. Αμφότερες δε οι χώρες, μέλη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, βρίσκονται αντιμέτωπες με το διαρκώς διογκούμενο ευρωσκεπτικιστικό κλίμα υπό την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον Μπέπε Γκρίλο.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, δεδομένου ότι η απώλεια των δύο συμμαχιών σε συνδυασμό με την μέχρι πρότινος αναπάντεχη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο πόδι του Μπαράκ Ομπάμα εγκυμονεί τον κίνδυνο της διπλωματικής απομόνωσης. Και αυτό διότι Ολάντ και Ρέντσι είναι γνωστό πως έχουν συμβάλλει σημαντικά ως αντίβαρο στις σκληρές θέσεις κυρίως του Βερολίνου, τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup.

Σε αυτό το ερώτημα από το κυβερνητικό επιτελείο πάντως απαντούν πως οι συμμαχίες αποτελούν απότοκο των αναγκών - οικονομικών και γεωπολιτικών - και όχι προσώπων, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τη σημασία των εξελίξεων αυτών. Προς επίρρωση αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως στην επόμενη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο θα μετέχει κανονικά εκτός του Νίκου Αναστασιάδη και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, οι οποίοι δεν προέρχονται από την Αριστερά ή τη Σοσιαλδημοκρατία αλλά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...