Κόσμος

Πολεμικός συναγερμός στη Νορβηγία: Στρατιωτική κινητοποίηση σε πρόβα πολέμου με τη Ρωσία (βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βόρεια Νορβηγία η ετήσια μεγάλη ναυτική άσκηση της χώρας Flotex-16 με το σύνολο των κυρίων μονάδων να λαμβάνουν μέρος.

Στόχος της άσκησης είναι να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα στον αμυντικό σχεδιασμό καθώς και να δοκιμαστούν οι δυνατότητες και ικανότητες αντίδρασης με προφανή στόχο την Ρωσία.

Στο βίντεο που αποδέσμευσε η Νορβηγία διακρίνονται 4 φρεγάτες τύπου Fridtjof Nansen class των 5290 τόνων με την 5η να βρίσκεται σε νατοϊκή αποστολή στην Μεσόγειο και κύριο οπλισμό τους 8 νέας γενιάς πυραύλους SSM τύπου NSM.

Επιπλέον την εμφάνιση τους κάνουν και 5 από τις 6 κλάσης Skjold κατηγορίας ΤΠΚ των 264 τόνων με οπλισμό επίσης 8 SSM τύπου NSM και δυνατότητα επίτευξης ταχύτητας σε ήρεμη θάλασσα που αγγίζει τους 69 κόμβους.

Τέλος στην άσκηση λαμβάνουν μέρος τόσο σκάφη Combat Boat 90 με το σώμα των καταδρομέων της Νορβηγίας και σκάφη ναρκοπολέμου Oksøy και Alta.

Να σημειωθεί ότι το νορβηγικό ναυτικό δαπανά το 40% των πλόων των σκαφών του στην Βόρεια Θάλασσα όπου βρίσκονται επίσης και οι εξέδρες παραγωγής πετρελαίου.

https://www.youtube.com/watch?v=eek11jVBkXc

https://www.youtube.com/watch?v=S7GKUIhvYd4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές