Πολιτική

Πιέσεις στην κυβέρνηση για να μετατρέψει τα «πρακτορεία τζόγου σε τραπεζικά γκισέ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής σχεδιάζει να αφαιρέσει το άρθρο 71 του νομοσχεδίου που κλείνει τα «παραθύρα» στο ξέπλυμα χρήματος

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να αφαιρέσει το άρθρο 71 του σχεδίου νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο έχει σαν στόχο να απαγορεύσει σε πρακτορεία τζόγου να μετατραπούν σε μίνι-τραπεζικά γκισέ. Και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτές οι πιέσεις υπάρχει κίνδυνος να αποδώσουν (δηλητηριώδεις) καρπούς.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, επιτρέπει στα πρακτορεία τζόγου να συνεχίσουν την είσπραξη λογαριασμών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κλπ. Ωστόσο,για λόγους διαφύλαξης των συναλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος, τα πρακτορεία τζόγου, σύμφωνα με την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου, δεν θα μπορούν να διανέμουν και, ταυτόχρονα, να καταναλώνουν ηλεκτρονικό χρήμα και, έτσι, να μετατραπούν σε αλυσίδα ηλεκτρονικών τραπεζών.

Η πρόβλεψη αυτή, χάλαγε τα σχέδια όσων θα ήθελαν να μετατρέψουν τους πράκτορες σε τράπεζες, ώστε οι παίκτες να κάνουν καταθέσεις και αναλήψεις χρήματος σε αυτούς και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για νέα κανάλια ξεπλύματος χρήματος. Μάλιστα, αυτή η πρόβλεψη είναι εναρμονισμένη και με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά, φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι ευάλωτη στις πιέσεις αυτών των κυκλωμάτων που αξιώνουν να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη. Έτσι, το ερώτημα που θα απαντηθεί απόψε στην Βουλή, είναι αν η κυβέρνηση πράγματι θα ενδώσει στις πιέσεις και θα αφαιρέσει τις διατάξεις του άρθρου 71, που η ίδια συνέταξε για να καταπολεμήσει το μαύρο χρήμα. Αν, με άλλα λόγια, θα αφαιρέσει τη διάταξη που εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στον τζόγο και θα επιτρέψει να υλοποιηθεί το σχέδιο διαιώνισης του ξεπλύματος χρήματος μέσω του τζόγου και στη νέα εποχή των ηλεκτρονικών πληρωμών….

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ