Πολιτική

Παπαδημούλης: Το τέταρτο μνημόνιο είναι ευσεβείς πόθοι της ΝΔ και της διαπλοκής

Επόμενος στόχος η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ»

«Το τέταρτο μνημόνιο δεν το θέλουμε ούτε εμείς οι Έλληνες, αλλά ούτε και οι δανειστές. Ουδείς στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ή στην Ουάσιγκτον συζητά για τέταρτο μνημόνιο» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Το τέταρτο μνημόνιο, όπως και το αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα, είναι ευσεβείς πόθοι της ΝΔ και της διαπλοκής» είπε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε:

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα -κι αυτό ζητάει ο κόσμος- είναι επιστροφή στην ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, αντιμετώπιση όλων των παθογενειών που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας και έφεραν τα μνημόνια και να φύγουμε από την επιτροπεία των μνημονίων, που περιορίζει και τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, όχι για να ξαναξεσαλώσουμε, μοιράζοντας λεφτά που δεν υπάρχουν και παράγοντας ελλείμματα και χρέη, όχι για να επαναλάβουμε το μοντέλο της κακής διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να ξαναγίνει η Ελλάδα μία χώρα αξιοσέβαστη, ισότιμη, με ισχυρή οικονομία, με μικρότερη ανεργία, να ξαναγυρίσουν τα ξενιτεμένα μας παιδιά που είναι τα καλύτερα μυαλά της χώρας, να φτιάξουμε μία καλύτερη διοίκηση, να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, να πάψουμε να έχουμε ένα πελατειακό κράτος».

Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις που έλαβε χθες το Eurogroup ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι «έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα, καθώς αποφασίστηκαν τα πρώτα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα και πριν την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης [...] και ανακοινώθηκε ότι έχει υπάρξει συμφωνία και για τον προϋπολογισμό του 2017, που σημαίνει ότι έχουμε κλείσει και αυτό το πακέτο, διαψεύδοντας τη θεωρία ότι θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος κόφτης, είτε για τον προϋπολογισμό του 2016, είτε για τον προϋπολογισμό του 2017».

«Άμεσα ο ΕΠΌΜΕΝΟΣ στόχος είναι η ένταξη της Ελλάδας, το πρώτο τρίμηνο του 2017, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -που κατά τη γνώμη μου ανοίγει αυτός ο δρόμος πια μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup- και αυτό σημαίνει φθηνότερο χρήμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν επενδύσεις κι αυτό σημαίνει ταχύτερη μείωση της ανεργίας, που παραμένει παρά την ελαφρά της μείωση σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» επισήμανε ο ευρωβουλευτής.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε: «Για να βγούμε από το πηγάδι της κρίσης, της χρεοκοπίας και της ύφεσης, στο οποίο μας έριξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια, αλλά είναι τρελό η ΝΔ που είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% για τη φετινή χρονιά, για το 2016, ενώ αυτή η κυβέρνηση πέτυχε μία συμφωνία με πλεονάσματα 0,5%, να μας κατηγορεί ότι δεν τα καταφέρνουμε. Είναι σαν να κατηγορεί ο εμπρηστής τον πυροσβέστη, γιατί καθυστερεί να σβήσει τη φωτιά».

Ερωτηθείς εάν προβλέπονται νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια επισήμανε ότι «μέσα στο πακέτο της β’ αξιολόγησης υπάρχει ο προϋπολογισμός του 2018, όπου έχουν πλησιάσει πάρα πολύ όλες οι πλευρές και μένει μια μικρή απόσταση η οποία είναι γεφυρώσιμη» ενώ σε ό,τι αφορά το απώτερο μέλλον υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο, παράλογο, απαράδεκτο να ζητάει κανείς από μία κυβέρνηση να νομοθετήσει από τώρα τα μέτρα του 2019 ή του 2020».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...