Κοινωνία

Παγκόσμια έρευνα σοκ- Ένας στους οκτώ κυβερνήτες αεροσκαφών στον κόσμο πάσχει από κατάθλιψη

Εκατοντάδες κυβερνήτες αεροσκαφών πολιτικών πτήσεων  σε όλο τον κόσμο  πετούν με  μη διαγνωσμένη-κατάθλιψη, επειδή φοβούνται ότι είτε θα απολυθούν αμέσως  , είτε θα  χάσουν τη δουλειά τους σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με  νέα παγκόσμια έρευνα γράφει η εφημερίδα Sabah.

Η ανώνυμη έρευνα σε περίπου 1.850 πιλότους από περισσότερες από 50 χώρες διαπίστωσε ότι το 14 τοις εκατό των πιλότων που είχαν εργαστεί κατά την τελευταία εβδομάδα είχε συμπτώματα κατάθλιψης. Τέσσερα τοις εκατό των πιλότων ανέφεραν ότι έχουν σκέψεις αυτοκτονίας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Η έρευνα προσφέρει μια εικόνα της ψυχικής υγείας μεταξύ των πιλότων των πολιτικών πτήσεων , οι οποίοι συχνά δεν αποκαλύπτουν αυτό το είδος της ασθένειας στους  διευθυντές των αεροπορικών εταιρειών  ή στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας διότι φοβούνται αρνητικές επιπτώσεις στην καριέρα τους», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης,  Joseph Allen, ο οποίος είναι  ερευνητής για τη δημόσια υγεία σε Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

«Είναι κατανοητό ότι οι πιλότοι είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν πλήρως τα θέματα ψυχικής υγείας, εξαιτίας της πιθανότητας ότι θα απολυθούν  ή θα κριθούν  ακατάλληλοι για το καθήκον αυτό» , είπε ο  Allen είπε στο Reuters Health μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Περίπου 140.000 ενεργοί  πιλότοι  που πετούν «κουβαλώντας» πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους  σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, ήταν το αντικείμενο έρευνας , τα αποτελέσματα της οποίας θα πρέπει να κτυπήσουν καμπανάκι στις αεροπορικές βιομηχανίες ότι πολλοί πιλότοι χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο της ψυχικής υγείας τους και στην θεραπεία», Allen πρόσθεσε.

assets_large_t_942_43687869_type13031

Τα νέα ευρήματα έρχονται ενάμιση χρόνο μετά την συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings, όταν διαπιστώθηκε ότι ο  συγκυβερνήτης  υπέφερε από κατάθλιψη "έριξε"  το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις, σκοτώνοντας 150 άτομα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση λόγω του φόβου ότι θα στιγματιστούν .

Από τους σχεδόν 3.500 πιλότους που συμμετείχαν στην έρευνα, 1848 ολοκλήρωσαν τις ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία. Μέσα σε αυτή την ομάδα, 233 (12,6 τοις εκατό) πληρούσαν τα κριτήρια για  πιθανή κατάθλιψη και 75 (4,1 τοις εκατό) δήλωσαν ότι έχουν σκέψεις αυτοκτονίας κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Μεταξύ των 1.430 συμμετεχόντων , οι οποίοι ανέφεραν ότι εργάζονται  ως πιλότοι τις προηγούμενες επτά ημέρες κατά τη στιγμή της έρευνας, 193 (13,5 τοις εκατό) πληρούσαν τα κριτήρια για  κατάθλιψη.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών πιλότων  σε σχέση με  τις γυναίκες πιλότους ανέφεραν ότι «σχεδόν κάθε μέρα» είχαν εμπειρίες από απώλεια ενδιαφέροντος, ή είχαν αίσθηση αποτυχίας, πρόβλημα συγκέντρωσης, και εκτιμούσαν  ότι θα ήταν «καλύτερα να ήταν νεκροί».

Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν τουλάχιστον μία ημέρα  κακή ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, και είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατάθλιψη ήταν πιο πιθανή, όταν οι πιλότοι πήραν πολλά φάρμακα ύπνου ή όταν είχαν υποστεί σεξουαλική ή λεκτική παρενόχληση.

Lufthansa pilots strike

 

«Οι πιλότοι δεν μπορούν να πουν στους δικούς τους γιατρούς ότι αισθάνονται  κατάθλιψη επειδή εάν γίνει αυτή η διάγνωση απαιτείται η  λήψη αντικαταθλιπτικών και  τότε υπάρχει ο φόβος της απόλυσης» , είπε ο δρ Μπλέικ Λόλις , ένας ειδικός της αεροδιαστημικής ιατρικής στο Memorial Hospital Yakima Valley στην Ουάσιγκτον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι πιλότοι είναι και αυτοί άνθρωποι και επηρεάζονται από όλες τις αιτίες που επηρεάζονται όλοι οι κοινοί άνθρωποι . Το θέμα όμως της ύπαρξης πιλότων με ψυχολογικά προβλήματα πάσης φύσεως είναι πολύ σοβαρό διότι  αφορά την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο..κάθε μέρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...