Κοινωνία

Ο δήμαρχος Kangaroo Island υποκλίνεται στο μεγαλείο ψυχής των Μυτιληνιών

Όταν ο Peter Clements, δήμαρχος του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Αυστραλίας, Kangaroo Island, επισκέφθηκε την Λέσβο το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του Islands of the World International Conference, έμεινε έκπληκτος από την φιλοξενία και τον ενθουσιώδη τρόπο με τον οποίο τον υποδέχθηκαν οι Έλληνες εκεί. «Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη πέρυσι ήταν μια αξιόλογη εμπειρία. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, συνειδητοποίησα γιατί οι Αυστραλοί έχουν τόσο καλές σχέσεις με τους Έλληνες, αφού οι τελευταίοι είναι τόσο φιλόξενος και φιλεύσπλαχνος λαός» λέει στο «Νέο Κόσμο» ο δήμαρχος, ο οποίος κατά την παραμονή του εκεί επισκέφθηκε πολλά και ενδιαφέροντα μέρη του νησιού, συναντήθηκε με το δήμαρχο Μυτιλήνης, Σπύρο Γαληνό, ακαδημαϊκούς, αλλά και απλούς κατοίκους.

«Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν περάσει από την Τουρκία στην Μυτιλήνη τα τελευταία χρόνια και με συγκινεί ο τρόπος με τον οποίο είδα να τους αντιμετωπίζουν οι νησιώτες. Ειλικρινά, τους βγάζω το καπέλο γιατί ενώ ήταν προφανές ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε ύφεση, αυτό σε καμία περίπτωση δεν αντανακλάται στη στάση των νησιωτών οι οποίοι και πάλι προσφέρουν χέρι βοηθείας από το υστέρημά τους χωρίς χάνουν ίχνος από την ανθρωπιά τους».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Clements ήρθε σε επαφή με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, με τον οποίο συζήτησε θέματα οικονομίας και τουρισμού και, όπως ήταν αναμενόμενο, το προσφυγικό.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι μετά τη συνάντηση μαζί του ένιωσα ότι η δική μου δουλειά σε σύγκριση με τη δική του είναι παιχνιδάκι. Πήρα θάρρος από την δύναμη της ψυχής και του χαρακτήρα του ειδικά όσον αφορά τον ανθρωπιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει μια τόσο δύσκολη κατάσταση και, μάλιστα, σε περίοδο οικονομικής ύφεσης» παραδέχεται ο κ. Clements.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό δήμαρχο, το επόμενο διεθνές συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τις 2-7 Ιουλίου 2017 στο Kangaroo Island, με κεντρικό θέμα «Μικρές νησιωτικές κοινότητες-μοντέλα για την παγκόσμια επιβίωση».

«Πρόκειται για μια διεπιστημονική διάσκεψη που θα διερευνήσει το βαθμό στον οποίο οι μικρές νησιωτικές κοινότητες μπορούν να συμβάλλουν στην παγκόσμια πρόοδο και επιβίωση προετοιμάζοντας τα μέλη κάθε κοινωνίας για τον κόσμο του αύριο, καλλιεργώντας το ανθρώπινο πνεύμα, την ιδέα της παγκόσμιας ειρήνης και της παραγωγικότητας και θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με ακόμα μια νησιώτικη κοινωνία και το περιβάλλον της» εξηγεί ο δήμαρχος, ο οποίος θέλει με κάθε τρόπο να παραβρεθεί στο συνέδριο και μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων για να συνεισφέρουν με τις πολύτιμες γνώσεις και παρατηρήσεις τους στις διασκέψεις, αλλά και για να μπορέσει ο ίδιος και η χώρα του να ανταποδώσουν την φιλοξενία προς τους Έλληνες φίλους τους.

«Ευχή μας είναι να μπορέσουμε, μέσα από υποτροφίες και τη βοήθεια Ελλήνων επιχειρηματιών, να φέρουμε δύο Έλληνες ακαδημαϊκούς και δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές να συμμετέχουν στο συνέδριο και να το εμπλουτίσουν με τις πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις τους».

Ο φιλέλληνας δήμαρχος του Kangaroo Island εξηγεί ότι το νησί του έχει μια πολύ υγιή και αναπτυσσόμενη οικονομία και, ενδεχομένως, μια από πιο τις βιώσιμες κοινότητες του κόσμου, αλλά αποκαλύπτει ότι ήδη υπάρχει και αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό έλλειψης εργατικού δυναμικού στο νησί που αποτελεί έναν από τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρη Αυστραλία.

«Διανύουμε περίοδο ανάπτυξης με έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη μελλοντική ατζέντα μας και θα χρειαστούμε «εργατικά χέρια», τα οποία δεν υπάρχουν στο νησί αυτή τη στιγμή» εξηγεί ο δήμαρχος.

«Η Αυστραλία έχει πολύ δρόμο να διανύσει όσον αφορά την ανθρωπιστική προσέγγιση προς τον υπόλοιπο κόσμο και το μεταναστευτικό, αλλά θέλω να πιστεύω ότι το νησί μας θα μπορούσε να ανοίξει τις αγκάλες του στους ανθρώπους εκείνους που, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν την ανάγκη μας και έτσι να επωφεληθούν και εκείνοι αλλά και το νησί μας».

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ