Οικονομία

Ο «αρχιτέκτονας» του ευρώ βλέπει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης...

Αμφιβάλει κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να μείνει μέλος της ευρωζώνης ένας εκ των αρχιτεκτόνων του ευρώ και της ECB Otmar Issing ο οποίος και στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας. Είχε προκρίνει μάλιστα ως λύση να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και με την βοήθεια των εταίρων της να βάλει με τον τρόπο αυτό σε μια τάξη τα του οίκου της.

Σε συνέντευξή του στην De Volkskrant υπό τον τίτλο «Το ευρώ αποτελεί επιτυχία, η Ευρωζώνη όμως όχι» ο κορυφαίος γερμανός οικονομολόγος σημειώνει πως η Ευρωζώνη δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, εκτιμά ότι θα έχει μια διαφορετική μορφή 15 ή 20 χρόνια αργότερα.

Αν και θεωρεί ότι η Ευρωζώνη δεν θα πάψει να υφίσταται σε βάθος χρόνου και ενδεχομένως θα έχει ενισχυθεί με χώρες όπως η Τσεχία και η Πολωνία, εντούτοις εκφράζει τις αμφιβολίες του για τα κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμένει μέλος.

Όπως και πολλοί άλλοι Γερμανοί, παρατηρεί ο αρθρογράφος, έτσι και ο Otmar Issing θεωρεί προτιμότερο η ζώνη του ευρώ να απαρτίζεται από χώρες που είναι σε θέση να σταθούν στα δικά τους πόδια χωρίς να αναλαμβάνουν χρέη άλλων χωρών.

Ο κ. Issing ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ