Κόσμος

«Οχι» από ΗΠΑ σε πώληση όπλων στη Σ. Αραβία

ΣΑΝΑΑ. Προγραμματισμένη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία ανέστειλαν οι ΗΠΑ εξαιτίας ανησυχιών για τους θανάτους αμάχων στην Υεμένη, ως αποτέλεσμα αεροπορικών επιδρομών της αεροπορίας του Ριάντ.

Το Πεντάγωνο αποφάσισε επίσης να αναμορφώσει την εκπαίδευση πιλότων μαχητικών αεροσκαφών από τη Σαουδική Αραβία, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ικανότητά τους να ξεχωρίζουν τους στόχους.

Η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία της κυβέρνησης Ομπάμα για επιχειρησιακές πρακτικές της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη, που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 10.000 ανθρώπων και έχει οδηγήσει τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, με μόνιμες ελλείψεις τροφίμων και καταστροφή των θεμελιωδών υποδομών.

Η πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, όμως, απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ - Σ. Αραβίας, παρότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν αφορά τη διακοπή της γενναιόδωρης στρατιωτικής βοήθειας προς το Ριάντ, παρά μόνο την αναστολή της πώλησης μικρού σχετικά αριθμού όπλων.

Σε μία προσπάθεια να εξευμενίσει το Ριάντ, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε παράλληλα την ενίσχυση της παροχής πληροφοριών, που προέρχονται από παρατηρήσεις κατασκοπευτικών δορυφόρων από τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη. Υποστηριζόμενοι από το Ιράν, αντάρτες Χούτι έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εντός του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας, από τα κρησφύγετά τους στην Υεμένη.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, όμως, επισημαίνουν ότι οι βομβαρδισμοί από αεροσκάφη της συμμαχίας υπό τη Σ. Αραβία εναντίον νοσοκομείων, σχολείων, υπαίθριων αγορών και εργοστασίων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Η Σ. Αραβία είτε αρνείται την ευθύνη τέτοιων επιθέσεων ή επικαλείται την παρουσία μαχητών Χούτι στα σημεία αυτά, επιμένοντας ότι προσπαθεί να περιορίσει στο ελάχιστο τις απώλειες αμάχων στο έδαφος.

Ο Λευκός Οίκος διέταξε την αναθεώρηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ριάντ, μετά τον βομβαρδισμό κηδείας στη Σανάα τον Οκτώβριο, που σκότωσε 140 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές