Πολιτική

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το έκτακτο βοήθημα Τσίπρα -«Πολιτικό παιχνίδι» λέει η αντιπολίτευση

Ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα κατά τη μία το μεσημέρι στη Βουλή, για το βοήθημα προς τους συνταξιούχους και την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χθες ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, επιβεβαίωσε ότι η συμπολίτευση θα καταθέσει -κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα- αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας για τη διανομή εφάπαξ βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους.

«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, τις εξετάζουμε συνολικά και παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία ως Κοινοβουλευτική Ομάδα συνολικά. Όλα έχουν τη βαρύτητά τους, και ο τρόπος που τοποθετούνται οι θεσμοί και βεβαίως και ο τρόπος που τοποθετείται το πολιτικό σύστημα πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Εμείς, εκτιμούμε θετικά την στάση των κομμάτων και στην Επιτροπή και κατά την ψήφιση στην Ολομέλεια», είπε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκλαμβάνεται ως η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μέχρι να διαπιστωθεί εάν «ο μποναμάς Τσίπρα» συνάδει με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου.

Εντωμεταξύ, οι αντιδράσεις των θεσμών στην εξαγγελία Τσίπρα για 13η σύνταξη σε συνδυασμό με το αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ετσι, αν και αρχικά είχαν η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων είχε τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην επίμαχη ρύθμιση για τη 13η σύνταξη, υπό το φως των εξελίξεων πολλοί είναι εκείνοι που θα επεναξετάσουν τη στάση που θα κρατήσουν στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να μην ενισχύσουν όπως διαρρέεται το «πολιτικό παιχνίδι» του πρωθυπουργού ο οποίος κατά τη γνώμη τους επιχειρεί να «στριμώξει» την αντιπολίτευση,

Και αυτό γιατί από τη μια δεν θέλουν να καταψηφίσουν ένα μέτρο που παρά το ότι είναι αποσπασματικό και το χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» γνωρίζουν ότι αυτοί που θα το λάβουν το έχουν ανάγκη και από την άλλη δεν θέλουν να συνυπογράψουν τη ρύθμιση που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους θεσμούς και άρα την πορεία της χώρας.

Η ΝΔ, που έχει ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσει το εφάπαξ βοήθημα, έκανε λόγο για «πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική» από πλευράς κυβέρνησης Τσίπρα. Οσον αφορά στο τι στάση θα κρατήσει σήμερα κατά την ονομαστική ψηφοφορία, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει από χθες απανωτές ζυμώσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών (ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εκεί προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ), ωστόσο, η στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καθοριστεί σήμερα. Επικρατέστερο σενάριο, πάντως, μοιάζει η αποχή των γαλάζιων βουλευτών από την ψηφοφορία.

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι έχουν προγραμματίσει για τις 9 και 12 το πρωί αντίστοιχα συνεδρίαση του συντονιστικού και των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, με σκοπό να καθορίσουν τη στάση στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία, ενώ επιφυλάξεις φαίνεται να κρατά η Ενωση Κεντρώων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, και τις ήδη προσκληθείσες πολιτικές αναταράξεις, τίποτα δεν είναι βέβαιο ως προς την έκβαση της ονομαστικής ψηφοφορίας πού θα διεξαχθεί το μεσημέρι, ενώ η συνεδρίαση που θα προηγηθεί αναμένεται θυελλώδης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ