Κόσμος

ΝΥΤ: Οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει την είσοδο στον Τυνήσιο μακελάρη του Βερολίνου

Νέα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση του Τυνήσιου μακελάρη ο οποίος σκόρπισε το θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου σκοτώνοντας 12 ανθρώπους προχωρούν οι New York Times.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας η είδηση της ταυτότητας του δράστη της επίθεσης με το φορτηγό έθεσε σε συναγερμό τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών από την Ευρώπη μέχρι την Ουάσινγκτον καθώς ο Τυνήσιος δραπέτης δεν ήταν γνωστός για τη δράση του και τις διασυνδέσεις του μόνο στις γερμανικές αρχές, αλλά και στις αμερικανικές.

Όπως εξηγούν οι NYT επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Ανίς Αμρί ήταν γνωστός στις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο Τυνήσιος είχε κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για το πως να φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς και είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μία φορά μέσω Telegram με το Ισλαμικό Κράτος, τόνισαν οι αξιωματούχοι μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στην εφημερίδα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Όπως αποκάλυψε επίσης, οι ΗΠΑ είχαν βάλει τον Τυνήσιο σε λίστα απαγόρευσης πτήσεων προς την χώρα.

Όπως τονίζουν οι ΝΥΤ πάντως πρόκειται για την χειρότερη επίθεση στη χώρα από την επανένωση, ενώ όπως σημειώνουν το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι και η Γερμανία που υπερηφανεύεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική, τελικά υποφέρει από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Γαλλία και το Βέλγιο επιτρέποντας σε ανθρώπους που είναι γνωστοί στις αρχές να διενεργούν τέτοιες πράξεις τρομακτικές πράξεις.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που μίλησε και αυτός υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, υπάρχουν 549 άτομα που έχουν καταχωρηθεί ως επικίνδυνοι Ισλαμιστές, αλλά δεν ζουν όλοι στην Γερμανία. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές αναφερόμενες στο τι θα χρειαζόταν για να παρακολουθούνται αυτά τα άτομα εξηγούν ότι χρειάζονται περίπου 40 άτομα για κάθε ύποπτο κάτι το οποίο είναι ανέφικτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ