Αρχείο

Κυπριακό ώρα μηδέν: Ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ συζητά ο Ν.Αναστασιάδης - Ο Κοτζιάς, οι εγγυήσεις, ο «νεκροθάφτης» της KGB και η επίθεση προς τη Ρωσία...

Κυπριακό ώρα μηδέν. Παγωμένη η Κύπρος παρακολουθεί την κίνηση του Ν.Αναστασιάδη να αποδεχτεί τους τουρκικούς όρους. Την ίδια ώρα στο τραπέζι έχει πέσει η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ προκειμένου να "λυθεί" το Κυπριακό. Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν σε Κύπρο και Ρωσία. Ταυτόχρονα, συντονισμένες επιθέσεις δέχεται ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τον οποίο η πλευρά του Ν.Αναστασιάδη προσπάθησε να παρουσιάσει ως τον απόλυτο ένοχο για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Την Πέμπτη τα μεσάνυχτα έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη χωρίς να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ενώ προηγουμένως προχώρησε σε μία άκομψη αντιδιπλωματική ενέργεια αποδεχόμενος και πολυμερή, μία πράξη που στοχεύει στη δέσμευση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και στον εξαναγκασμό της να παραστεί ως εγγυήτρια δύναμη τη στιγμή που αρνείται να έχει κάθε σχέση με το καθεστώς εγγυήσεων της νέας Κύπρου.

Όταν πρωτάκουσαν τα νέα στην Αθήνα είπαν ότι ο κ. Αναστασιάδης μας κάνει ομαδικά πλάκα...

Η απολογία του Ν.Αναστασιάδη.

Παραπέμποντας εμμέσως στο δημοψήφισμα στην Κριμαία για αυτονόμηση, είπε πως προτίμησε αντί να δει τον κίνδυνο που αντιμετωπίστηκε αλλού διεθνώς, δηλαδή «μιας ενδεχόμενα ετυμηγορίας τάχα των Τουρκοκυπρίων για ενσωμάτωση», να μπει στο διάλογο.

Επικαλέστηκε, επίσης, την προειδοποίηση Ερντογάν για «πολιτογράφηση» 26.500 εποίκων. Έθεσε ουσιαστικά το δίλημμα «να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο με απρόβλεπτα τα τετελεσμένα ή να επαναρχίσει ο διάλογος».

Η επίθεση προς τον Ν.Κοτζιά και τη Ρωσία (εδώ ολόκληρο το άρθρο)

«Αν κάποιοι εννοούν ως ‘λύση’ την παράδοση και εννοούν να παραμείνει τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί, ας το πουν ευθέως». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η παρέμβασή του στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Το πιο πάνω ερώτημα θα μπορούσε να αντιστραφεί: «Αν κάποιοι επιθυμούν την εσαεί παραμονή 40.000 Τούρκων στρατιωτών και τη μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας, ας το πουν ευθέως». Διότι αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια λύσης.

Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας έχει υποκαταστήσει τη διπλωματία μ’ έναν εφηβικό συναισθηματισμό και τον στιβαρό πολιτικό λόγο με τον λαϊκισμό. Οι θέσεις του κ. Κοτζιά συνοψίζονται σ’ ένα έγγραφο το οποίο διέρρευσε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» (23/10) λίγο πριν από την κορύφωση της τρέχουσας διαδικασίας. Η κεντρική ιδέα του «εγγράφου Κοτζιά» είναι ότι η Αθήνα δεν αποδέχεται λύση του Κυπριακού η οποία δεν θα ακυρώνει συνολικά τις εγγυήσεις, ούτε την παραμονή «έστω και μικρής στρατιωτικής δύναμης για μεταβατική περίοδο»...

...Η Ρωσία εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, η Κύπρος οφείλει να δει τα δικά της. Είναι γνωστή η σχέση που ο κ. Κοτζιάς, ως στέλεχος του ΚΚΕ, είχε με το σοβιετικό καθεστώς. Εξίσου γνωστοί είναι και οι δεσμοί του με το καθεστώς Πούτιν. Ο χρονικός συντονισμός, τα όμοια επιχειρήματα και ο κοινός στόχος, δημιουργούν την εύλογη υποψία ότι υπάρχει κάποια συνεννόηση μεταξύ Μόσχας και ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σημειώνουμε πως αμέσως μετά το αδιέξοδο στο Μοντ Πελαράν, μια προσκείμενη στο Κρεμλίνο ηλεκτρονική έκδοση δημοσίευσε ένα λυσσαλέο λιβελλογράφημα κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι κατέρρευσαν οι συνομιλίες με ήττα της Ουάσιγκτον. Το δημοσίευμα είναι διανθισμένο με σκίτσο που έχει τον Αναστασιάδη σε φέρετρο, καθώς και με φωτογραφίες του Κοτζιά με τον Πούτιν και τον Λαβρόφ.

Ο «νεκροθάφτης», ένας Αμερικανός δημοσιογράφος ο οποίος υπηρετούσε τον Κάρτερ, στρατεύτηκε από την KGB, διέφυγε στη Σοβιετική Ένωση και τώρα υπηρετεί το καθεστώς Πούτιν, γράφει ότι «τέσσερα καρφιά στο φέρετρο σημαίνει νίκη της κυπριακής κυριαρχίας, υποστηριζόμενης από τις ελληνικές αρχές και τη ρωσική ισχύ»….

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...