Πολιτική

Κυπριακό: Παραμένει η διάσταση απόψεων για στρατεύματα και εγγυήσεις

Με στρατεύματα δεν υπάρχει λύση, διαμηνύει ο πρόεδρος Αναστασιάδης - Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να δεχτούν άμεση αποχώρηση, απαντά ο Ακιντζί - Υπάρχουν ιδέες για λύση, εκτιμά ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» έδωσαν ένα περίγραμμα των θέσεων τους ενόψει των συνομιλιών της Γενεύης που αρχίζουν στις 9 Ιανουαρίου με στόχο την πολυμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου.

Ο Κύπριος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διατύπωσαν τις θέσεις τους για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, παρουσιάζοντας σημαντικές διαφορές, που εκ πρώτης όψεως πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να γεφυρωθούν. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως εάν το θελήσει η Άγκυρα, μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε πως δεν βλέπει τον λόγο ύπαρξης τουρκικών στρατευμάτων στο νησί μετά τη λύση. Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αναφερόμενος στις εγγυήσεις, είπε πως υπάρχει μία δυσπιστία και από τις δύο πλευρές.

Αναστασιάδης: Με στρατεύματα δεν έχει λύση

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και αν η Τουρκία έχει τη βούληση, υπάρχει και η ευκαιρία.Σημείωσε ότι ελπίζει να γίνουν αποδεκτές και οι ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς ενώ όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας σημείωσε ότι δεν βλέπει μετά τη λύση να υπάρχει λόγος παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων: «Επομένως μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο που απαιτείται, θα πρέπει τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», είπε.

Ανέφερε ότι ο χρόνος επιδρά αρνητικά και «ο λόγος είναι ότι δημιουργούνται τετελεσμένα που είναι μη αναστρέψιμα και συνεπώς κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε αντιμετωπίζουμε νέα δεδομένα που δεν βοηθούν στην επίτευξη μίας λύσης που θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες και ανησυχίες, αλλά και στις διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ακιντζί: Υπάρχει δυσπιστία

Στη δυσπιστία και από τις δύο πλευρές αναφέρθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων. Αναφέρθηκε από την μια στη δυσπιστία που υπάρχει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα απέναντι στους Ελληνοκύπριους αιτιολογώντας την ανάγκη των Τουρκοκυπρίων να νιώθουν ασφαλείς με την παρουσία της Τουρκίας λόγω κακού παρελθόντος στο νησί και από την άλλη, την δικαιολογημένη όπως την χαρακτήρισε ανησυχία των Ελληνοκυπρίων από την παρουσία της Τουρκίας, λόγω του τι συνέβη το 1974.
Η εκτίμηση του κ. Ακιντζί, είναι πως η άποψη ότι από την πρώτη μέρα δεν χρειάζονται στρατιώτες και εγγυήσεις, θα έχει αρνητική επίδραση στη βούληση των Τουκοκυπρίων σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

«Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε νέες αντιλήψεις και αυτό θα συμβεί μόνο με τον χρόνο, με νέες εμπειρίες» τόνισε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μπορεί να υπάρξει μια ρήτρα στη συμφωνία που να αναγνωρίζει συγκεκριμένες παραμέτρους, φέρνοντας ως παράδειγμα πχ ένα διάστημα μετά από 15 χρόνια, ή μετά από την συμπλήρωση τριών επιτυχημένων προεδρικών θητειών, και έτσι να ελεγχθεί ότι το σύστημα είναι βιώσιμο, ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προχωρά ομαλά και ότι υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία.

Έιντε: Υπάρχουν ιδέες

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε πως το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι ευαίσθητο θέμα στην Κύπρο όπου όλοι σχεδόν οι Ελληνοκύπριοι, όπως και η Αθήνα, θα ήθελαν να δουν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και το τέλος της διαδικασίας των εγγυήσεων, συμπληρώνοντας ότι την ίδια ώρα γενικά οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία επιθυμούν τη συνέχιση του συστήματος αυτού.

Ο κ. Έιντε τόνισε ότι υπάρχουν ιδέες για να υπάρξει σημαντική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων που θα συνεχιστεί για ένα διάστημα πριν αποχωρήσουν όλοι, προσέθεσε όμως ότι δεν έχει απάντηση για το με ποιες διαδικασίες και ποια χρονοδιαγράμματα θα γίνει αυτό καθώς είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι για την Αθήνα είναι σημαντικό να συναντηθεί στο υψηλότερο επίπεδο ηγεσίας με την Τουρκία για να αρχίσει αυτή η συζήτηση και να εκτιμηθεί που μπορούν να χτιστούν γέφυρες και με ποιο τρόπο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ